De navigatie-app van je telefoon is waarschijnlijk slimmer dan je denkt

0
De navigatie-app van je telefoon is waarschijnlijk slimmer dan je denkt

U gebruikt waarschijnlijk uw smartphone om van punt A naar punt B te komen, maar heeft u alle functies en opties die onderweg beschikbaar zijn volledig verkend? Google Maps, Apple Maps en Waze hebben allemaal navigatiemodi die slimmer en veelzijdiger zijn dan u zich wellicht realiseerde. Als u halverwege de route van richting verandert om parkeerproblemen te vermijden, kunt u hier het beste uithalen.

Google Maps
Als u Google Maps heeft gevraagd om een ​​routebeschrijving voor u uit te zoeken, vergeet dan niet de knop Steps and more (Android) of Steps (iOS) onderaan. T ap om te zien hoe druk de route zal zijn in de komende uren, hoe makkelijk het gaat worden om te parkeren, en elke beurt dat je zult moeten maken langs de weg (op Android deze bochten worden begeleid door Street View-foto’s van elk knooppunt, hoewel dit nog niet beschikbaar is op iOS).

Tik in het hoofdscherm met routebeschrijving op de drie stippen rechtsboven en vervolgens op Route-opties als je snelwegen, tolwegen of beide wilt vermijden. Nadat u uw keuze heeft gemaakt, wordt de route opnieuw berekend. Met hetzelfde menu kunt u meerdere tussenstops aan een reis toevoegen, wat niet alleen handig is om een ​​reis met meerdere tussenstops te maken, maar ook om een ​​bepaalde route naar uw bestemming te nemen (als u een meer schilderachtige reis wilt maken , misschien).

Illustratie bij artikel met de titel Uw telefoonnavigatie-app is waarschijnlijk slimmer dan u denkt
Screenshot : Google Maps
In Google Maps op Android kun je op de drie stippen tikken en vervolgens Vertrektijd of aankomsttijd instellen kiezen om te zien hoe de reis er ergens in de toekomst uitziet. De belangrijkste reden dat u dit zou willen doen, is om te controleren hoe de verkeersomstandigheden zijn veranderd ten opzichte van wat ze nu zijn (de congestie of het gebrek daaraan wordt geschat op basis van historische gegevens).

Google Maps voor iOS heeft een andere functie die u kunt openen via de onderkant van het Stappen- scherm dat we eerder noemden. Selecteer de Herinner u eraan om op tijd te vertrekken en de app zal precies dat doen, op basis van een vertrek- of aankomsttijd die u opgeeft. Het is een vreemde discrepantie tussen de versies van de app voor Android en iOS, maar er zijn tal van vergelijkbare platformvariaties verspreid over de mobiele apps van Google.

Als u moet stoppen voor gas of gewoon een snack, moet u midden op uw reis misschien een omweg maken . Om dit te doen, tikt u op het zoekpictogram op het navigatiescherm (het vergrootglas) en voert u uw zoekopdracht in – u kunt zoeken naar benzinestations en kruidenierswinkels , of wat u maar nodig hebt. Google Maps toont u een reeks opties die dicht bij uw huidige route liggen en geeft u vervolgens de instructies om de omweg te maken zodra u er een heeft gekozen.

Illustratie bij artikel met de titel Uw telefoonnavigatie-app is waarschijnlijk slimmer dan u denkt
Screenshot : Google Maps
Het is ook de moeite waard om in de instellingen voor Google Maps te duiken, toegankelijk via het hoofdmenu van de app. Tik op Navigatie-instellingen (Android) of Navigatie (iOS) en je kunt de dag- of nachtmodus forceren, ongeacht het tijdstip van de dag, de kaart vast houden met het noorden vooruit, snelheidslimieten op wegen weergeven of verbergen en het volume aanpassen van de gesproken begeleiding die u tijdens uw reizen begeleidt.

Als u rondloopt in plaats van te rijden, kunt u de augmented reality Live View-functie gebruiken om ervoor te zorgen dat u altijd goed op de hoogte bent en om AR-aanwijzingen over de echte wereld heen te leggen: Nadat u een routebeschrijving heeft opgevraagd, tikt u op Live View knop om te beginnen. Terwijl u loopt, kunt u de telefoon op elk moment voor u omhoog kantelen om te zien waar u heen moet.

Apple Maps
U kunt verschillende navigatie-instellingen voor Apple Maps op de iPhone configureren door de hoofd-app iOS-instellingen te openen en Kaarten uit de lijst te kiezen. Als u bijvoorbeeld uw voorkeurstype instelt, bepaalt u welk type navigatie Apple Maps standaard gebruikt wanneer u nieuwe routebeschrijvingen laadt.

Kies Autorijden om Apple Maps te vertellen tolwegen en snelwegen te vermijden wanneer er een route wordt gemaakt , of Fietsen als u heuvels of drukke wegen wilt vermijden. Als u met de auto reist, kunt u ook instellen of de kompas- en snelheidslimietlabels op het scherm worden weergegeven terwijl u van A naar B reist.

Illustratie bij artikel met de titel Uw telefoonnavigatie-app is waarschijnlijk slimmer dan u denkt
Screenshot : Apple Maps
Onder Navigatie en begeleiding staan ​​opties voor het navigatiestemvolume, dat u niet per se op hetzelfde volume wilt instellen als uw muziek of podcasts. Als u tijdens het rijden naar gesproken audio luistert, kunt u deze automatisch laten pauzeren wanneer de ingebouwde stapsgewijze aanwijzingen van Apple Maps iets willen zeggen.

In de Apple Maps-app zelf kun je, nadat je een routebeschrijving hebt opgezocht, naar beneden scrollen langs de voorgestelde routes om alternatieven te zoeken die geen tolwegen of snelwegen bevatten. Als je de standaardinstellingen voor deze regels wilt wijzigen, ga je opnieuw naar het gedeelte Rijden in het gedeelte Kaarten van iOS-instellingen.

Als u plaatsen wilt zoeken terwijl u al onderweg bent naar uw bestemming , veegt u omhoog in het deelvenster onder aan het scherm met uw reistijd. U ziet relevante opties, zoals benzinestations en koffiestops, die u kunt toevoegen aan uw reis zonder de uiteindelijke bestemming te veranderen. Er is ook een optie Details die u kunt gebruiken om alle individuele afslagen te zien die u tijdens de reis moet nemen.

Illustratie bij artikel met de titel Uw telefoonnavigatie-app is waarschijnlijk slimmer dan u denkt
Screenshot : Apple Maps
In ditzelfde paneel is een handige ETA- optie voor delen opgenomen, die precies doet wat u zou verwachten: u kunt iemand laten weten hoe lang het gaat duren via een link die via sms of e-mail wordt verzonden. De mensen met wie u deelt, kunnen uw route, uw bestemming en uw huidige locatie in Apple Maps zien voor de rest van uw reis.

Tot slot, vergeet niet de Do Not Disturb-opties die in iOS zijn ingebouwd, die misschien voorkomen dat u een ongeluk krijgt. Ga naar Niet storen vanuit de hoofd-app iOS-instellingen en je zult zien dat er een optie is om de modus automatisch in te schakelen wanneer je telefoon detecteert dat deze in beweging is. U kunt ook een automatisch antwoordbericht voor uw contacten (of slechts enkele van uw contacten) instellen om hen te laten weten dat u aan het rijden bent.

Waze
Waze is zowat het beste alternatief voor de twee grote kaartapps – hoewel het eigendom is van Google – en waar het echt uitblinkt, zijn de door de gemeenschap aangestuurde functies. Gebruik het oranje bolletje-pictogram (rechtsonder) als u een melding wilt verzenden over verkeersopstoppingen, een ongeval, een politiestop of een ander soort gevaar.

Tik op de knop Auto-info (Android) of tik op de blob die je voertuig (iOS) vertegenwoordigt om in te stellen met welk type voertuig je gaat reizen. Je kunt aangeven dat je een motorfiets of een elektrische auto bestuurt van hier bijvoorbeeld, en Waze zal de nodige aanpassingen maken en de route hierop aanpassen. Op hetzelfde scherm kunt u uw favoriete brandstoftype specificeren.

Illustratie bij artikel met de titel Uw telefoonnavigatie-app is waarschijnlijk slimmer dan u denkt
Schermafbeelding : Waze
Tik op Android op Meer routeopties om te bepalen hoe Waze uw reis van begin tot eind in kaart brengt. Je kunt de app vertellen om snelwegen en tolwegen te vermijden, en ook om onverharde wegen en “moeilijke kruispunten” te verbieden als je een rijervaring wilt die zo stressvrij mogelijk is. Deze opties worden de volgende keer dat u op reis gaat toegepast. Op iOS moet u een navigatiezoekopdracht starten, vervolgens op het tandwielpictogram (linksboven) tikken en vervolgens Navigatie kiezen om naar dezelfde set opties te gaan.

Als je ergens onderweg bent, trek je het paneel onder aan het scherm met een tik omhoog en scrol je omlaag om een tussenstop toe te voegen om een ​​extra omweg in te stellen – er zijn snelle links voor benzinestations en parkeergarages, of jij kan op de kaart zoeken naar iets specifieks. De tussenstop wordt aan uw reis toegevoegd zonder de uiteindelijke bestemming te wijzigen.

Een van de handigste functies in Waze is de manier waarop u de beste tijd voor een reis kunt berekenen op basis van geschatte verkeersniveaus, en deze vervolgens kunt bewaren voor later. Gebruik het paneel Vind de beste tijd om te verlaten dat verschijnt wanneer u een routebeschrijving zoekt om erachter te komen wanneer het verkeer het lichtst is. Tik vervolgens op Opslaan en Waze zal u eraan herinneren wanneer het tijd is om op reis te gaan.

Illustratie bij artikel met de titel Uw telefoonnavigatie-app is waarschijnlijk slimmer dan u denkt
Schermafbeelding : Waze
Waze heeft een ingebouwde ETA-functie voor delen. Als je in de navigatiemodus op het infopaneel onder aan het scherm tikt en vervolgens Drive delen kiest , kun je een link naar iemand anders sturen via de app van je keuze. Als de ontvanger de app niet heeft geïnstalleerd, zien ze de route en je aankomsttijd op internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *