USB-C is een zooitje—Hoe u er doorheen kunt navigeren

0
USB-C is een zooitje—Hoe u er doorheen kunt navigeren

USB Type-C, of ​​gewoon USB-C, klinkt in theorie prima – een enkele poort voor opladen, gegevensoverdracht, video-uitvoer en meer, en een poort die ook omkeerbaar is. Drie jaar na de introductie vind je het op de meeste smartphones en veel laptops, maar de schijnbare eenvoud is niet het hele verhaal. Dit is wat u moet weten over USB-C in 2018.

Wat is USB-C?
Het hele doel van USB in het algemeen is om poorten en connectoren te standaardiseren en ervoor te zorgen dat de ene kit met de andere werkt. De aanwijzing zit in de naam: Universal Serial Bus. USB-C is de nieuwste fysieke implementatie daarvan en heeft tot doel het leven van consumenten en fabrikanten eenvoudiger dan ooit te maken.

In het bijzonder verwijst USB-C naar het type connector aan het einde van een kabel of ingebed in de zijkant van een laptop – het is die compacte kleine plug die je (eindelijk!) In beide richtingen omhoog kunt steken. Het verwijst niet naar de daadwerkelijke USB-standaard die wordt ondersteund door een kabel of poort, maar naar de fysieke vorm en de technologie en bedrading die kunnen worden ingebouwd.

Illustratie voor artikel met de titel USB-C Is a Mess — em / em Hoe door item / em te navigeren
Afbeelding : Gizmodo
Zoals we al zeiden, ondersteunt deze connector technisch gegevensoverdracht, opladen, video-uitvoer (technisch bekend als alternatieve modus) en meer. Het kan ook bidirectioneel worden gebruikt (dus u kunt uw telefoon opladen vanaf uw laptop, als u dat wilt). Of deze functies al dan niet beschikbaar zijn, hangt niet alleen af ​​van USB-C, maar ook van de USB-standaard van uw apparaten, met als nieuwste USB 3.2 (hoewel het nog niet echt tot hardware is gekomen). Met andere woorden, een USB-C-aansluiting ondersteunt USB 2.0, USB 3.1 of zelfs Thunderbolt.

Deze onderliggende USB-standaarden, evenals connectortypes zoals USB-C, zijn ontwikkeld door het USB Implementers Forum (USB-IF). Nieuwe stekkers en nieuwe USB-technologie worden vaak tegelijkertijd onthuld, wat verwarrend kan zijn, maar ze zijn technisch gescheiden – het is de versie van USB, evenals de fysieke vorm en configuratie van de poort, die bepaalt wat je kunt doen met je smartphone of je laptop.

Huidige USB- en USB-C-standaarden
USB 3.2 heeft een theoretische overdrachtssnelheid van 20 Gbps, vergeleken met de 10 Gbps die wordt geboden door USB 3.1, hoewel het onwaarschijnlijk is dat je die snelheden haalt op standaard consumentenapparatuur. Er is niet veel anders veranderd met de upgrade, vandaar de kleinere 0,1-nummerstoot, maar USB 3.2-apparaten zullen pas ergens in 2019 bij ons zijn.

Wat betreft de bijbehorende USB-C-standaard, die is sinds de introductie niet veranderd. Wat u misschien niet beseft, is dat fabrikanten en kabelproducenten kunnen kiezen hoe ze USB-C moeten implementeren en welke functies ze moeten opnemen, dus uw laptop heeft bijvoorbeeld vier USB-C-poorten, maar er kan er maar één worden gebruikt om hem op te laden . Voeg dongles toe en het wordt alleen maar ingewikkelder.

Illustratie voor artikel met de titel USB-C Is a Mess — em / em Hoe door item / em te navigeren
Afbeelding : Gizmodo
Uitzoeken wat USB-C eigenlijk betekent op een specificatieblad kan lastig zijn. Als je een kabel nodig hebt die oplaadt op grotere apparaten, of video-uitvoer, moet je de hele beschrijving lezen, naast alleen het type connector bekijken – zodat deze kabel voor jou geen extern beeldscherm over USB-C laat lopen, maar deze kabel zal. Het verschil is duidelijk wanneer u de hele lijst controleert, maar u moet weten waar u naar op zoek bent.

Als je naar de technische specificaties voor de Pixel 2 kijkt , zie je USB-C naast de USB-versie (3.1) en de afzonderlijke Power Delivery 2.0-standaard voor sneller opladen (wat weer nauw verwant is aan, maar technisch gescheiden is van, USB-C). Wat de Pixel 2 niet heeft, zijn USB-C video-uitgangsmogelijkheden – misschien niet iets dat je nodig hebt van je smartphone, maar het benadrukt het punt dat er meer is dan een poort dan de vorm van de connector.

De problemen met USB-C
Zoals we hierboven hebben opgemerkt, vertelt het zien van een USB-C-poort aan de onderkant van je telefoon of de zijkant van je laptop je slechts een deel van het verhaal: niet alle USB-C-aansluitingen zijn gelijk gemaakt. Wat u ermee kunt doen, hangt af van de technologie die is ingebouwd in de kabels die u gebruikt en de technologie die de fabrikant heeft besloten in de poort in te bouwen.

Robert Triggs legt de situatie heel welsprekend uit bij Android Authority , erop wijzend dat de verschillende manieren waarop telefoonfabrikanten USB-C gebruiken een deel van de glans wegneemt van deze zogenaamd moedige nieuwe wereld van één stopcontact om ze allemaal te regeren. Bijvoorbeeld: met een USB-C-poort op uw telefoon kunt u elke USB-C-oplader gebruiken, toch? Nou ja, tot op zekere hoogte, maar je krijgt misschien niet de oplaadsnelheden of bidirectioneel opladen waar je naar op zoek was.

Met andere woorden, USB-C heeft nog niet al onze dongle- en kabelproblemen opgelost. Het is een opwindende nieuwe standaard, maar door zijn veelzijdigheid is het duur en gecompliceerd om te implementeren.Daarom kunnen sommige USB-C-poorten en -kabels een aantal geavanceerde functies die aan de standaard zijn gekoppeld, wegnemen. Voeg ook de eigen technologie van het bedrijf toe (zoals snel opladen) en het wordt moeilijker om duidelijkheid te krijgen.

Video-uitvoer is hetzelfde: de extra mogelijkheden van USB-C zorgen ervoor dat gegevens met hoge snelheid kunnen worden beïnvloed door interferentie, en om dit probleem te minimaliseren, heeft de draagkabel wat extra ingebouwde technologie nodig, vooral bij langere lengtes (meer dan een meter of zo) . Je moet opletten voor actieve in plaats van passieve bekabeling en / of het SuperSpeed-logo , en natuurlijk moet je ervoor zorgen dat video-uitvoer in de eerste plaats wordt ondersteund door de bron USB-C-poort.

USB-C nu en in de toekomst gebruiken
Ondanks de problemen die we hebben genoemd, lijdt het geen twijfel dat USB-C de toekomst is en in veel opzichten een enorme verbetering ten opzichte van wat er eerder is gebeurd. De onderliggende USB-standaarden zullen blijven verbeteren en ontwikkelen met hetzelfde connectortype, te beginnen met de USB 3.2-verbeteringen die volgend jaar komen.

Voorlopig moet je extra voorzichtig zijn bij het kopen van iets met USB-C-poorten – of meer specifiek, het kopen van iets anders om met iets te werken met USB-C-poorten. Specificatiebladen moeten een lijst bevatten van de kracht, gegevensoverdracht en andere ondersteunde standaarden, maar veel fabrikanten zijn in dit opzicht lui en u zult vaak uw toevlucht moeten nemen tot het doorzoeken van forums en productrecensies, of rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

Illustratie voor artikel met de titel USB-C Is a Mess — em / em Hoe door item / em te navigeren
Afbeelding : Gizmodo
De situatie wordt beter naarmate er nieuwere hardware arriveert en de behoefte aan ondersteuning van oudere apparaten afneemt – als u geheel nieuwe USB-C-apparaten koopt, hoeft u niet te veel in paniek te raken omdat ze niet samenwerken. Naarmate de prijzen dalen, meer apparaten op de markt komen en componenten verbeteren, zullen meer en meer USB-C-poorten alles kunnen doen wat een USB-C-poort zou moeten doen.

In de tussentijd zouden betere productlabels en duidelijkere specificaties de gebruikers zeker helpen mogelijke USB-C-valkuilen te vermijden, vooral bij het instellen van accessoires en extra apparaten die niet in de doos worden meegeleverd. Tot dat gebeurt, moet u uiterst voorzichtig zijn wanneer u kabels en apparaten koopt. Controleer dubbel en driemaal of de kabels en poorten die u gebruikt, daadwerkelijk kunnen doen wat u wilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *