Uw gamecontrollers gebruiken met uw computer

0
Uw gamecontrollers gebruiken met uw computer

Je denkt misschien dat je Xbox One- of PS4-controller altijd trouw blijft aan de console waarmee hij is gekoppeld, maar dat is niet altijd het geval. Dankzij de wonderen van Bluetooth en andere draadloze technologieën, kun je deze invoerapparaten ook echt gebruiken met Windows en macOS – en de installatie is ook niet zo moeilijk.

Als u op zoek bent naar een upgrade voor uw laptop- of desktop-game-ervaring, of gewoon een verandering, hier is hoe u Xbox-, PlayStation- of Nintendo-controllers op een pc of Mac kunt aansluiten. Hoewel we de lengte van dit artikel beheersbaar willen houden, zullen we ons concentreren op de nieuwste Xbox One- , PS4- en Switch-consoles.

Verbinding maken met Windows
Laten we beginnen met de gemakkelijke door een Xbox One-controller (gemaakt door Microsoft) aan te sluiten op het Windows-besturingssysteem (ontwikkeld door Microsoft). Ben je klaar? U moet … uw controller via USB op uw pc aansluiten. Je kunt maximaal acht controllers tegelijk aansluiten, of vier met chatheadsets, of twee met stereoheadsets.

Als je de vrijheid van draadloos verkiest, kun je Bluetooth proberen, hoewel je een nieuwere versie van de controller nodig hebt – degene die is gelanceerd met de Xbox One S, met een hoofdtelefoonaansluiting. Als dat van jou is, ga dan naar Windows-instellingen en kies Apparaten en Bluetooth en andere apparaten – zorg ervoor dat Bluetooth-detectie is ingeschakeld.

Een Xbox-controllerverbinding in Windows.
Een Xbox-controllerverbinding in Windows.
Schermafbeelding : Gizmodo
Schakel uw controller in met de Guide- knop en houd vervolgens de Sync-knop (bovenaan) ingedrukt totdat de Guide- knop knippert. Kies in Windows Bluetooth of ander apparaat toevoegen , vervolgens Bluetooth en vervolgens Xbox draadloze controller . U kunt op deze manier slechts één controller aansluiten en headsets worden niet ondersteund.

Er is nog een andere optie om verbinding te maken (misschien handig voor oudere controllers die u draadloos wilt aansluiten, namelijk het kopen van een Xbox draadloze adapter ( $ 20 of meer ). Als deze zijn aangesloten op een vrije USB-poort op uw pc, kunt u op de knop Sync drukken op uw Xbox-controller en de knop Sync op de adapter om verbinding te maken.

Vervolgens een PS4 DualShock 4 draadloze controller aansluiten op een Windows-pc. Net als bij de Xbox One-controller, kunt u een USB-kabel gebruiken: dit werkt met Steam zonder extra software, als u met de rechtermuisknop op het Steam-pictogram in het systeemvak klikt en Big Picture kiest . Ga naar Instellingen en vervolgens naar Controllerinstellingen en zorg ervoor dat PS4-configuratieondersteuning is ingeschakeld.

Configuratie van de PS4-controller in Steam op Windows.
Configuratie van de PS4-controller in Steam op Windows.
Schermafbeelding : Gizmodo
Als je geen Steam-game speelt of als je draadloos wilt gaan, heb je een stuk open source-software nodig genaamd DS4Windows . Zodra DS4Windows op uw computer is geïnstalleerd (volg gewoon de instructies op het scherm), zou het een PS4 DualShock 4-controller moeten herkennen zodra deze is aangesloten (mogelijk moet u de eerste keer opnieuw opstarten of opnieuw opstarten van het programma nodig hebben).

Je kunt ook verbinding maken via Bluetooth met DS4Windows geïnstalleerd. Tik in Windows-instellingen op Apparaten en vervolgens op Bluetooth en andere apparaten , en zorg ervoor dat de tuimelschakelaar voor Bluetooth-detectie is ingeschakeld. Houd op de controller de PS- knop en de Share- knop ingedrukt totdat het controllerlampje begint te knipperen – je kunt dan teruggaan naar Windows en Bluetooth of een ander apparaat toevoegen , vervolgens Bluetooth en vervolgens Draadloze controller om de taak te voltooien en de taak te zien controller in DS4Windows.

Er is nog een andere optie, maar die kost je: de officiële DualShock 4 USB draadloze adapter van Sony, waarmee je in de buurt van $ 60 komt . U kunt dan draadloos verbinding maken met een pc of Mac, zonder het DS4Windows-programma, en met iets meer betrouwbaarheid en stabiliteit … waarvan u denkt dat het de kosten wel of niet waard is.

Het setup-configuratiescherm voor DS4Windows.
Het setup-configuratiescherm voor DS4Windows.
Schermafbeelding : Gizmodo
Last but not least hebben we de Nintendo Switch Joy-Cons. Hiermee is het gewoon een kwestie van ze via Bluetooth toevoegen als controllers, via het proces dat we hierboven al hebben beschreven. Voor het geval je het bent vergeten, de synchronisatieknop op de Joy-Cons bevindt zich tussen de SL- en SR- knoppen aan de bovenkant van de gamepads.

In veel gevallen ben je al aan de slag. Voor wat extra configuratie-opties, of om twee Joy-Cons samen als één controller te gebruiken, download en installeer je de uitstekende open source tool vJoy en de JoyCon-Driver die een soepele werking tussen je Joy-Cons en je pc mogelijk maakt. Beide worden geleverd met instructies om aan de slag te gaan.

Verbinding maken met macOS
Dan naar de Mac, en deze keer beginnen we met de PS4 DualShock 4 draadloze controller. Weet je nog die officiële Sony-adapter die we eerder noemden? Nou, verrassende verrassing, het is de gemakkelijkste (en ook de duurste) manier om je PS4-controller op macOS te laten werken, als je het niet erg vindt om $ 60 of zo uit te geven.

Als u de officiële adapter niet krijgt, kunt u kiezen uit bekabelde of draadloze opties, zonder dat extra software vereist is. Bevestig de DualShock-controller op uw Mac met een microUSB- kabel en deze zou binnen enkele ogenblikken moeten worden aangesloten. Om dit te controleren, opent u het Apple- menu, kiest u Systeemrapport en vervolgens USB : er moet een vermelding ‘Draadloze controller’ zijn (ook al is deze feitelijk aangesloten).

Een PS4-controller verschijnt in macOS.
Een PS4-controller verschijnt in macOS.
Schermafbeelding : Gizmodo
Bluetooth-verbindingen zijn bijna net zo eenvoudig in te stellen. Open het Apple- menu, vervolgens Systeemvoorkeuren en vervolgens Bluetooth – zorg ervoor dat Bluetooth is ingeschakeld en zet je PS4-controller vervolgens in de koppelingsmodus door de PS- knop en de Share- knop tegelijk in te drukken totdat het lampje op de controller begint te knipperen. Klik op je Mac op Verbinden om de verbinding te maken. Dat is alles, maar houd er rekening mee dat niet alle games consolecontrollers ondersteunen.

Wat betreft het aansluiten van een Xbox One-controller op een macOS-computer, hiervoor heb je een microUSB- kabel en een extra stukje software nodig. Bluetooth is uit, aangezien de Xbox One-controller geen standaard Bluetooth gebruikt: hij gebruikt een eigen draadloze verbinding die is ontwikkeld door Microsoft, wat prima is voor Windows, maar niet voor macOS.

Als je graag speelt met een bekabelde verbinding, is het installatieproces niet al te moeilijk. Je moet het open source 360Controller- programma gaan downloaden – zodra je het eenmaal hebt uitgevoerd op macOS, als je het Apple- menu opent en Systeemvoorkeuren kiest , zou er een nieuw Xbox 360 Controller-item moeten zijn (maak je geen zorgen, het dekt even goed Xbox One-controllers).

Een PS4-controller in de lijst met Bluetooth-apparaten op macOS.
Een PS4-controller in de lijst met Bluetooth-apparaten op macOS.
Schermafbeelding : Gizmodo
Sluit je Xbox One-controller aan via USB, open het hulpprogramma Xbox 360-controllers en je zou zaken moeten doen. U kunt verschillende aspecten van de controllerconfiguratie configureren en aanpassen, de joysticks omkeren, de rumble-opties wijzigen, enzovoort.

En tot slot zijn er de Joy-Con-controllers die bij de Nintendo Switch worden geleverd. Net als op pc is het relatief eenvoudig om deze met de magie van Bluetooth op je Mac aan te sluiten. Open zoals eerder het Apple- menu, vervolgens Systeemvoorkeuren , kies vervolgens Bluetooth en zorg ervoor dat Bluetooth is ingeschakeld.

Houd de koppelingsknop ingedrukt op de Joy-Con die u wilt verbinden (tussen de SL- en SR- knoppen) en u zou een “Joy-Con” -vermelding moeten zien verschijnen in de lijst met beschikbare Bluetooth-apparaten. Klik op Verbinden om de koppeling te voltooien en je Joy-Con-controller te gebruiken om games op macOS te spelen.

Het configuratiescherm van Xbox 360-controllers op macOS.
Het configuratiescherm van Xbox 360-controllers op macOS.
Schermafbeelding : Gizmodo
Op het moment van schrijven is het niet mogelijk om twee linker en rechter Joy-Cons te koppelen om samen te gebruiken, wat betekent dat je mogelijk beperkt bent in het soort games dat je kunt spelen met de dinky Nintendo-controllers. Je kunt de ervaring upgraden met een Nintendo Switch Pro Controller van $ 57 , die zoals voorheen via Bluetooth verbinding maakt.

Zoals het geval is op een Windows-pc, kan er wat vallen en opstaan ​​nodig zijn om games met deze controllers te laten werken, of om ze correct en intuïtief te laten werken. Gezien hoe relatief eenvoudig de installatie is, is het de moeite waard om de verbindingen te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *