USB4 gaat de USB-standaard helemaal opnieuw veranderen: wat u moet weten

0
USB4 gaat de USB-standaard helemaal opnieuw veranderen: wat u moet weten

Het is weer zover: een nieuwe USB-standaard komt eraan, klaar om de poorten en bekabeling van uw apparaat de komende jaren te upgraden. Hier gaan we alles uitleggen wat u moet weten over USB4, inclusief de snelheidsverbeteringen in de pijplijn en de nieuwe mogelijkheden die het gaat lenen van Thunderbolt 3, dat dezelfde poortvorm deelt, maar een ander en veeleisender protocol is dat kan bovenop de USB-C-poorten.

Als je een beetje in de war bent over waar we mee bezig zijn, is de nieuwste standaard die momenteel wordt gebruikt USB 3.1, hoewel je niet te veel apparaten zult vinden die het gebruiken (de nieuwste MacBook Pro-modellen doen dat). De USB 3.2-standaard is bevestigd in termen van technische aspecten, maar zal pas later dit jaar op consumentenapparaten verschijnen.

Dus terwijl we wachten tot USB 3.2 arriveert, wat is een beter moment om USB4 aan te kondigen? De USB Promoter Group heeft zojuist de details van de nieuwe technologie naar buiten geschoven en ook de ruimte tussen het woord en het versienummer verwijderd. Om de wateren nog verder te vertroebelen, verwijst de groep nu naar USB 3.0 als USB 3.2 Gen 1 en naar USB 3.1 als USB 3.2 Gen 2. Dat zou het niet moeilijker moeten maken!

De nieuwste USB 3.2 is technisch gezien USB 3.2 Gen 2×2 – dat “2×2” verwijst naar de mogelijkheid om twee hogesnelheidskanalen op dezelfde kabel te gebruiken, voor een maximale doorvoer van 20 Gbps. USB 3.1 (USB 3.2 Gen 2) komt uit op 10 Gbps , terwijl USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1) topt op 5 Gbps. Onze vrienden bij Lifehacker over meer over de hernoemen kerfuffle hier .

Illustratie voor artikel met de titel USB4 gaat de USB-standaard helemaal opnieuw veranderen: wat u moet weten / em
Foto : Sam Rutherford ( Gizmodo )
Merk ook op dat de werkelijke poortvorm en -standaard gescheiden zijn van het onderliggende USB-protocol, hoewel ze vaak samen worden ontwikkeld (USB 3.2 Gen 2×2 heeft bijvoorbeeld een USB-C-connector nodig). Met andere woorden, niet alle USB-C-stekkers hebben dezelfde USB-technologie: fabrikanten kunnen verschillende keuzes maken over de snelheid die ze willen en de kosten die ze willen betalen.

Om een ​​bepaalde USB-standaard te ondersteunen, hebt u een apparaat nodig (bijvoorbeeld een computer of een telefoon), een USB-connectorpoort en een kabel die dit allemaal ondersteunen, anders dalen de snelheden naar een langzamer niveau.

Met al die rommel en verwarrende preambule uit de weg, wat brengt USB4 ons? Het belangrijkste nieuws is dat de bandbreedte opnieuw wordt verdubbeld, dus we hebben het over een maximale doorvoer van 40 Gbps. Als u niet bekend bent met de termen, is bandbreedte vergelijkbaar met het aantal rijstroken op een snelweg – de potentiële capaciteit – terwijl de doorvoer het aantal auto’s is dat daadwerkelijk kan reizen (of daadwerkelijk reist) tegelijk.

De doorvoer (werkelijke snelheden) is altijd gelijk aan of kleiner dan de bandbreedte (theoretische snelheden), afhankelijk van allerlei factoren, inclusief de apparaten die u gebruikt. Als u USB4-poorten, kabels en apparaten gebruikt, kunt u de maximale doorvoersnelheid van 40 Gbps halen die de bandbreedte toestaat.

Illustratie voor artikel met de titel USB4 gaat de USB-standaard helemaal opnieuw veranderen: wat u moet weten / em
Foto : Alex Cranz ( Gizmodo )
Bovendien gooit Intel zijn Thunderbolt 3-standaard in als onderdeel van het USB4-protocol, wat het potentieel betekent om 4K-monitoren en andere apparaten aan elkaar te koppelen zonder de hulp van een hub – iets wat USB nog niet eerder heeft gedaan.

Het betekent in wezen dat Thunderbolt 3 rechtstreeks in USB4 zal worden ingebouwd, wat leidt tot meer veelzijdigheid in termen van gegevensoverdrachtsnelheden bij het gebruik van meerdere apparaten samen. Hoewel Apple Macs Thunderbolt 3 en USB tot op zekere hoogte hebben gecombineerd, is de technologie nog steeds relatief zeldzaam op pc’s en andere apparaten.

In de woorden van het officiële persbericht, definieert USB4 “een methode om een ​​enkele hogesnelheidsverbinding dynamisch te delen met meerdere typen eindapparatuur die het beste de overdracht van gegevens per type en applicatie dient” – denk dus aan meerdere externe beeldschermen en andere apparaten zoals harde schijven aangesloten via één kabel of één kabelketen in plaats van via een hub.

Het goede nieuws is dat alles achterwaarts compatibel zal zijn met USB 2, USB 3 en Thunderbolt 3 – uw bestaande apparaten kunnen nog steeds met USB4-hardware praten, ze zullen het gewoon op een lagere snelheid moeten doen.

Illustratie voor artikel met de titel USB4 gaat de USB-standaard helemaal opnieuw veranderen: wat u moet weten / em
Foto : Sam Rutherford ( Gizmodo )
Daisy-chained apparaten, tweemaal de bandbreedte, meer veelzijdigheid, Thunderbolt 3-integratie … USB4 lijkt de sprong te maken van 3.2 in de officiële nomenclatuur (hoewel we nog steeds niet zeker zijn van het gebrek aan ruimte ).

Dus wanneer kunt u deze magische nieuwe transferstandaard in handen krijgen? De USB4-specificatie wordt naar verwachting formeel afgerond en gepubliceerd in het midden van 2019 (wanneer USB 3.2-apparaten zouden moeten beginnen te druppelen). Tegelijkertijd zou de USB-C-standaard ook een update moeten zien die overeenkomt met USB4. Afhankelijk van fabrikanten en het soort marktvraag dat ze zien, zou USB4-hardware tegen het einde van 2020 moeten verschijnen.

De USB Promoter Group bestaat uit vertegenwoordigers van Apple, HP, Intel, Microsoft, Renesas Electronics, ST Microelectronics en Texas Instruments, dus er zullen een aantal grote namen achter de toekomstige uitrol zitten. De groep wordt ondersteund door de non-profitorganisatie het USB Implementers Forum (USB-IF), dat de certificering afhandelt enzovoort.

Nog te bevestigen is de officiële marketingnaam die u op de verpakking zou kunnen zien – op dit moment hebben we SuperSpeed ​​USB (USB 3.0 of USB 3.2 Gen 1), SuperSpeed ​​10Gbps (USB 3.1 of USB 3.2 Gen 2) en SuperSpeed ​​20Gbps (USB 3.2 Gen 2×2). Houd je adem niet in omdat de naamgevingsconventies snel worden vereenvoudigd – misschien moet de USB-IF de leiding van de Wi-Fi Alliance volgen .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *