12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon

0
12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon

We hebben de Apple-demo’s op het podium en de bètaversies gezien , en nu is macOS Catalina (technisch gezien macOS 10.15) hier voor iedereen … nou ja, iedereen met een Mac die de afgelopen zes of zeven jaar is gemaakt. Dit zijn de nieuwe functies waarmee je meteen wilt gaan spelen.

1) Beheer muziek, films en podcasts in afzonderlijke apps
Illustratie voor artikel getiteld 12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon
Schermafbeelding : Gizmodo
iTunes is niet langer bij ons – in ieder geval op de Mac – en in plaats daarvan vind je Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts, waarbij Finder de rol op zich neemt van het maken van back-ups en het herstellen van mobiele apparaten waar nodig. Deze afzonderlijke apps verschillen niet enorm van de verschillende componenten van iTunes die ze moeten vervangen, hoewel je zou moeten merken dat alles netter en gemakkelijker toegankelijk is in macOS Catalina.

De Apple Music-app bevat bijvoorbeeld zowel de Apple Music-abonnementsservice als de oude iTunes-bibliotheek die je in de loop van de jaren hebt opgebouwd. Je afspeellijsten zijn nog steeds aanwezig en correct, en je kunt nog steeds slimme afspeellijsten maken .

2) Gebruik uw iPad als tweede beeldscherm
Een van de meest interessante nieuwe macOS Catalina-functies voor iPad-bezitters is Sidecar, waarmee je een iPad als secundair scherm kunt gebruiken – verbind de twee apparaten met elkaar via een kabel of zorg ervoor dat ze beide op hetzelfde wifi-netwerk zitten en selecteer vervolgens de iPad in de vervolgkeuzelijst AirPlay op de macOS-menubalk.

Uw desktopprogramma’s gebruiken het extra scherm net als elk ander conventioneel secundair scherm en u kunt ook een Apple Pencil gebruiken om te communiceren met Mac-apps op het zijspanscherm. Mocht er ooit een reden zijn om deze te gebruiken, dan verschijnt er ook een softwaresimulatie van de Mac Touch Bar .

3) Beperk jezelf en je kinderen met schermtijd
Illustratie voor artikel getiteld 12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon
Schermafbeelding : Gizmodo
Screen Time komt naar de Mac, dus je kunt je eigen plezier en dat van je nakomelingen bederven door grenzen te stellen aan hoe vaak je bepaalde apps (of bepaalde categorieën apps) kunt opstarten. Schermtijd verschijnt als een nieuwe optie in Systeemvoorkeuren, en u kunt het gebruiken om te controleren hoe u al uw Apple-apparaten gebruikt, en om limieten in te stellen voor hoeveel tijd u elke dag met bepaalde categorieën apps kunt besteden.

4) Voer apps uit die oorspronkelijk voor de iPad zijn gemaakt
Catalyst is een tool voor softwareontwikkelaars die naast macOS Catalina is geïntroduceerd, waardoor het gemakkelijker wordt om apps van de iPad naar de Mac over te zetten. In termen van hoe het je beïnvloedt, zou je moeten zien dat meer apps de sprong maken van Apple’s tablet naar Apple’s laptops en desktops, althans dat is de theorie – Twitter en TripIt zijn een paar van de apps die blijkbaar onderweg zijn, hoewel ze bent nog niet live.

5) Vind uw Mac gemakkelijker
Illustratie voor artikel getiteld 12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon
Schermafbeelding : Gizmodo
De nieuwe Find My-app die op iOS, iPadOS en macOS Catalina verschijnt, neemt de leiding over het vinden van je iPhones, je Apple Watches en inderdaad je MacBooks – en als je computer om welke reden dan ook offline is, roept Apple de hulp in van de apparaten van andere mensen om probeer het te vinden (anoniem, onzichtbaar en veilig natuurlijk). Start de geheel nieuwe Zoek mijn-app vanuit de map Toepassingen in Finder of via Spotlight.

6) Zie de beste foto’s in je foto’s
Zoals altijd wordt de jaarlijkse vernieuwing van macOS geleverd met een aantal nuttige updates voor de gebundelde desktopprogramma’s, die op hun beurt overeenkomen met updates die zijn toegevoegd aan de equivalente apps op iOS (en nu iPadOS). Foto’s hebben een visuele verversing en een aantal extra slimme functies gekregen, wat zou moeten betekenen dat je meer van je beste foto’s ziet, en minder screenshots en dubbele afbeeldingen.

7) Beheer uw notities gemakkelijker
Illustratie voor artikel getiteld 12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon
Schermafbeelding : Gizmodo
Notes is een andere app die een substantiële upgrade krijgt in macOS Catalina: er is een nieuwe galerijweergave, een uitgebreidere zoekfunctie en een handigere checklistfunctie. Misschien wel het belangrijkste is dat je nu hele mappen met notities tegelijkertijd kunt delen, waardoor de app nuttiger wordt in termen van samenwerking.

8) Beheer uw herinneringen gemakkelijker
Herinneringen heeft nog meer verbeteringen dan Notes, van de vernieuwde interface en lay-out tot de manier waarop het plannen die u maakt in Berichten kan herkennen en u vervolgens vraagt ​​om er een herinnering over te maken. Je herinneringen worden automatisch in slimme lijsten geschoven (gemarkeerde items, items die vandaag moeten worden betaald, enzovoort), en je kunt nu ook bijlagen toevoegen aan herinneringen.

9) Toegang tot uw Apple-account vanuit macOS
Illustratie voor artikel getiteld 12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon
Schermafbeelding : Gizmodo
Een kleine wijziging, maar mogelijk een zeer nuttige: u kunt nu rechtstreeks naar uw Apple-accountinformatie gaan via Systeemvoorkeuren – als u het dialoogvenster opent vanuit het Apple-menu, ziet u bovenaan een Apple ID- link, samen met je huidige profielfoto en accountnaam. Volg de link om uw geregistreerde apparaten, uw betalings- en verzendgegevens, enzovoort te zien.

10) Doe alles met je stem
Een van de indrukwekkendere demo’s op WWDC 2019 liet zien dat het hele macOS Catalina-besturingssysteem met spraakopdrachten wordt bediend – geweldig handig voor iedereen die zijn computer niet normaal kan gebruiken, of zelfs alleen voor mensen die veel tijd besteden aan bakken of knutselen terwijl ze hun Mac gebruiken.

Open het Apple- menu, kies Systeemvoorkeuren en kies vervolgens Toegankelijkheid om de nieuwe optie te vinden. Selecteer Spraakbesturing om ervoor te zorgen dat de functie is ingeschakeld en klik vervolgens op Opdrachten om een ​​lijst met spraakopdrachten te zien die zullen werken – alles van “open Siri” tot “gaan slapen” wordt ondersteund.

11) Zet ​​het volume lager in je inbox
Illustratie voor artikel getiteld 12 dingen die je kunt doen in macOS Catalina die je voorheen niet kon
Schermafbeelding : Gizmodo
Een kleine verandering, maar een die een groot verschil kan maken voor de ruis van je inbox: je kunt nu threads in Apple Mail op macOS Catalina dempen. Selecteer een thread op het scherm en klik vervolgens op het pictogram Dempen (een lijn die door een bel loopt), en je zult geen meldingen over dat gesprek zien totdat je het dempen weer opheft.

12) Toegang tot Apple Arcade
Start de Mac App Store op in macOS Catalina en je ziet links een nieuw Arcade- tabblad – klik hierop om toegang te krijgen tot de Mac-games die deel uitmaken van Apple Arcade en om de gratis proefperiode van je maand te starten, als je dat nog niet hebt gedaan dus al. Niet elke game in de Apple Arcade-club draait op macOS, maar er zijn al tientallen games om te spelen, en er volgen er nog meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *