Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen

0
Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen

Als je jezelf hebt getrakteerd op een glimmende nieuwe computer, kan de opwinding enigszins worden getemperd door de gedachte al je bestanden en programma’s naar de nieuwe machine te moeten verplaatsen. Met de juiste tools en knowhow hoeft dit echter geen karwei te zijn – hier is hoe het snel gedaan kan worden.

Weet wat je beweegt
Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Schermafbeelding : Gizmodo
We kunnen niet voor u achter uw computer gaan zitten en u precies vertellen welke stukjes gegevens u moet verplaatsen, dus u zult zelf een audit moeten uitvoeren – het is waarschijnlijk een goed idee om dit te doen voordat u begint, in plaats van te wachten tot daarna en beseft dat u een map vol vintage filmposters uit de jaren negentig bent kwijtgeraakt.

Noteer waar uw belangrijke bestanden en mappen worden opgeslagen, de apps die u het vaakst gebruikt en de mappen die die apps gebruiken. Als je de nieuwe en oude computers een tijdje achter elkaar kunt gebruiken, raden we het aan, omdat het je helpt uit te zoeken wat je nodig hebt en wat je achter kunt laten.

Hoewel de verleiding kan zijn om alles gewoon van de ene naar de andere computer over te zetten, gebruik dit misschien als een kans voor een nieuwe start of een lenteschoonmaak – er zijn waarschijnlijk een heleboel bestanden waar je eigenlijk nooit meer naar zult kijken en kunt leven zonder.

Handmatig uw gegevens overdragen
Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Afbeelding : Western Digital
De eenvoudigste manier om uw gegevens van de ene naar de andere machine te verplaatsen, is door ze allemaal op een externe harde schijf te laden en naar de schijf op de nieuwe computer te kopiëren. Het is eenvoudig, maar het is effectief, zolang u maar weet waar al uw bestanden zich in de eerste plaats bevinden en ze niet over elke hoek van uw harde schijf heeft verspreid.

Degenen onder u die bestanden overdragen tussen een Windows-machine en een Mac-machine, of omgekeerd, moeten de schijf formatteren in het exFAT-formaat voordat ze gegevens overdragen. Dit kan worden gedaan vanuit Windows of macOS en Western Digital heeft een eenvoudige handleiding . Als u tussen computers met hetzelfde besturingssysteem springt, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

Als u al betaalt voor opslag op een cloudservice zoals Dropbox of Google Drive en u niet extra wilt betalen voor een nieuwe externe schijf, kunt u uw bestanden in plaats daarvan via internet synchroniseren. Download de Dropbox- of Google Drive- client op de nieuwe computer, log in met uw accountgegevens en u wordt gevraagd of u alles wat al in uw cloudlocker staat naar uw nieuwe apparaat wilt downloaden.

Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Schermafbeelding : Gizmodo
In sommige opzichten is dit zelfs eenvoudiger dan de externe schijfmethode, maar het is afhankelijk van het feit of je genoeg cloudruimte hebt om alles vast te houden en dat je al je belangrijke gegevens hebt opgeslagen in een map die eerder met internet is gesynchroniseerd. Afhankelijk van je breedbandsnelheid en hoeveel digitale dingen je hebt, kan het ook lang duren om te synchroniseren.

Als je voldoende ruimte vrij wilt houden op je nieuwe computer, kun je sommige mappen alleen in de cloud op Dropbox of Google Drive laten staan, klaar om ze te downloaden wanneer dat nodig is (als je erop vertrouwt dat Dropbox of Google je gegevens nooit kwijtraken) ). Open in Dropbox het tabblad Synchronisatie van Voorkeuren en klik op Selectieve synchronisatie ; open in Google Drive Backup & Sync het tabblad Google Drive en kies Alleen deze mappen synchroniseren .

U kunt de ingebouwde Windows- en macOS-tools gebruiken om hetzelfde werk te doen – respectievelijk OneDrive en iCloud – maar nogmaals, u zult waarschijnlijk moeten betalen om voldoende online opslagruimte te krijgen, en dan moet u op alles wachten om te synchroniseren met de cloud en vervolgens weer naar beneden.

Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Schermafbeelding : Gizmodo
Zoek in Windows naar “onedrive” in het zoekvak van de taakbalk en kies vervolgens OneDrive bovenaan de lijst om te zien welke bestanden worden gesynchroniseerd. Alles wat u wilt overzetten, kan in deze map worden neergezet, op voorwaarde dat u de cloudopslag heeft om het over te nemen. Klik op macOS op de iCloud Drive- link aan de linkerkant van een Finder-venster om te zien wat er is opgeslagen.

Dropbox, Google Drive, OneDrive en zelfs iCloud werken op Windows- en Mac-computers, dus je hoeft je geen zorgen te maken over platformonafhankelijke compatibiliteit (tenzij je een heleboel iMovie-bestanden hebt die op Windows moeten worden bewerkt). Voor uw basis persoonlijke bestanden en mappen werkt het tenminste goed.

Je hebt wel andere opties. Je kunt zowel oude als nieuwe computers op hetzelfde wifi-netwerk krijgen en op die manier bestanden overzetten, maar de hoepels waar je doorheen moet springen (vooral wanneer je met verschillende besturingssystemen werkt) en de beperkte toegang tot bestanden en mappen die je krijgt maak deze methode moeilijk aan te bevelen boven degene die we al hebben genoemd. U hoeft echter geen geld uit te geven – u kunt instructies vinden voor het delen van netwerken op Windows en macOS online.

Uw gegevens automatisch overzetten
Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Afbeelding : PCmover Express
U wilt waarschijnlijk het volledige proces van gegevensoverdracht overnemen en zien dat elke byte met succes wordt verplaatst, of u wilt gewoon dat de klus zo snel en zo automatisch mogelijk wordt gedaan. Als je in het laatste kamp valt, kunnen verschillende hulpmiddelen helpen.

PCmover Express is nu de officiële, door Microsoft goedgekeurde app voor het verplaatsen van bestanden en mappen van de ene Windows 10-pc naar de andere, maar het kost je $ 14,95 voor het voorrecht (en nog meer als je de geavanceerde versie wilt die ook applicaties verwerkt) ). Als je het niet erg vindt om te betalen, is het een koud kunstje om te gebruiken.

Gelukkig als je een upgrade uitvoert naar een macOS-computer vanaf een oudere macOS- of Windows-computer, heeft Apple een gratis tool genaamd Migration Assistant waar je gebruik van kunt maken. Het is gratis, het is eenvoudig en bijna iedereen kan het gebruiken, dus we zijn een beetje teleurgesteld dat Microsoft niets soortgelijks aanbiedt (hoewel OneDrive het gedeeltelijk dekt). Het start tijdens het installatieproces op een nieuwe Mac.

Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Afbeelding : Apple
Als u overstapt van een oude Mac, hoeft u alleen uw vorige computer in de buurt op hetzelfde Wi-Fi-netwerk te hebben, of een recente Time Machine-back-up waarmee uw nieuwe Mac kan werken. U kunt bestanden en mappen overdragen die zijn gekoppeld aan uw gebruikersaccount, applicaties, applicatiegegevens en computerinstellingen.

Als u overschakelt van Windows, moet de Migratie-assistent ook op uw Windows-computer zijn geïnstalleerd. De installatiewizard leidt u door het proces van het verbinden van beide computers, en zolang ze zich op hetzelfde netwerk bevinden, zou het tamelijk pijnloos moeten zijn – u kunt gebruikersbestanden en mappen, sommige systeeminstellingen (zoals taalinstellingen) en zelfs lokaal opgeslagen e-mails als ze zich in Windows Mail of Outlook bevinden.

Andere programma’s van derden staan ​​klaar en zijn bereid om in te springen als u een andere methode nodig heeft. Todo PCTrans van EaseUS leidt u stap voor stap door een Windows-naar-Windows-overdracht en werkt goed als u een upgrade uitvoert van een oudere versie van het besturingssysteem naar Windows 10. De gratis versie werkt via een Wi-Fi-netwerk, en als je $ 49,95 betaalt voor de Pro-versie, kun je ook apps overzetten – de EaseUS-site heeft een heleboel handleidingen die je kunt volgen.

Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Afbeelding : EaseUS
Met $ 119 is Zinstall WinWin nog duurder, maar zelfs uitgebreider voor overdracht van Windows naar Windows via een lokaal wifi-netwerk. Het verplaatst bestanden, apps, instellingen en al het andere voor u, dus als u de handigste oplossing wilt en bereid bent ervoor te betalen, is het de moeite van het bekijken waard.

Wat u niet echt kunt doen, zonder veel gedoe en probleemoplossing, is gewoon uw oude harde schijf eruit halen en deze in een nieuwe computer steken (als u bijvoorbeeld uw eigen harde schijf bouwt). Het wisselen van schijven of het klonen van de ene schijf naar de andere zal een groot aantal problemen veroorzaken, dus dit kan het beste worden bewaard voor back-updoeleinden.

De juiste oplossing zal voor iedereen variëren: het hangt af van wat u wilt verplaatsen, de besturingssystemen waarmee u te maken heeft en de services en back-ups die u al heeft. Het goede nieuws is dat wat uw scenario ook is, er een optie moet zijn om te helpen.

Applicaties en app-instellingen overzetten
Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Schermafbeelding : Gizmodo
Dat zijn al uw bestanden, mappen en gegevens gesorteerd – hoe zit het met uw toepassingen? Houd er rekening mee dat sommige programma’s, zoals iTunes en Photoshop, moeten worden gedeactiveerd voordat u uw oude computer verlaat, zodat u het toegewezen aantal installaties niet overschrijdt (kies in iTunes bijvoorbeeld Account , vervolgens Autorisaties en vervolgens Machtiging voor deze computer) .

U moet net als uw gegevens en bestanden een audit uitvoeren, uitzoeken op welke applicaties u vertrouwt en hoe u ze op uw nieuwe computer gaat installeren. Gelukkig is dit in het moderne, cloudgerichte tijdperk veel eenvoudiger dan vroeger: het opnieuw installeren van uw apps is meestal een kwestie van downloaden van internet of de relevante Windows- of macOS App Store.

Zoals we echter hebben gezegd, wees voorzichtig met betaalde software, waaraan meestal een beperkt aantal installaties is gekoppeld. Een snelle zoekopdracht op het web zou voldoende moeten zijn om details te krijgen over het deactiveren en verwijderen van een kopie van een programma, als u het niet zeker weet. Controleer ook uw app-instellingen – in sommige gevallen kunt u ze exporteren of synchroniseren (bijvoorbeeld via iCloud), maar in andere gevallen moet u ze helemaal opnieuw instellen.

Illustratie bij artikel getiteld Gegevens overdragen tussen twee computers zonder iets te verliezen
Schermafbeelding : Gizmodo
Browsers staan ​​nu voor velen van ons centraal in de computerervaring, en de meeste van de huidige browser-apps synchroniseren dingen zoals uw opgeslagen wachtwoorden, uw browsegeschiedenis, uw bladwijzers enzovoort. U kunt zich dan eenvoudig aanmelden bij dezelfde browser op uw nieuwe computer en verdergaan waar u was gebleven.

Zorg ervoor dat synchronisatie is ingesteld voordat u uw oude computer verlaat. Het is de bovenste optie in het Chrome-instellingenvenster, onder Firefox-account in het voorkeurenpaneel in Firefox en onder Account in het Edge-instellingenvenster. In Safari op macOS maakt deze browser-synchronisatiefunctie deel uit van de bredere iCloud-sleutelhanger- tool, die u kunt instellen via iCloud in Systeemvoorkeuren.

Met moderne apps zoals Spotify en Steam die nu in de cloud zijn gevestigd en hoe dan ook aan een gebruikersaccount zijn gekoppeld, is het een stuk eenvoudiger om apps en app-instellingen tussen computers te wisselen – zorg ervoor dat u niet wordt betrapt. Nogmaals, uw nieuwe computer een paar dagen naast de oude laten draaien, indien mogelijk, kan helpen bij het signaleren van problemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *