U gebruikt waarschijnlijk de verkeerde HDMI-kabel

0
U gebruikt waarschijnlijk de verkeerde HDMI-kabel

Het is niet jouw schuld, maar het is zeer waarschijnlijk dat je de verkeerde HDMI-kabel gebruikt om die 4K Apple TV of PS4 Pro op je nieuwe tv aan te sluiten. Hoewel je misschien had aangenomen dat alle HDMI-snoeren gelijk zijn, zijn ze dat helaas niet. En als u de verkeerde kabel heeft, loopt u mogelijk de beste functies van uw tv mis, of wat u er ook op probeert aan te sluiten. Geen HDR, geen breed kleurengamma, geen hoge framesnelheid voor uw sport en games. Maar maak je geen zorgen. Als je weet waar je op moet letten, is het eigenlijk vrij eenvoudig om de juiste kabel te vinden.

Kabels hebben standaarden
Het eerste dat u moet begrijpen, is dat de HDMI-kabel niet lijkt op de component-, composiet- of S-videokabels die u de afgelopen jaren mogelijk op uw tv hebt aangesloten. Het enige dat van belang was met die kabels, was dat ze goed waren gemaakt en de juiste pluggen hadden. HDMI-kabels lijken echter meer op USB- of Ethernet-kabels. Er zijn verschillende versies die er aan de buitenkant identiek uitzien, maar die van grote invloed kunnen zijn op de hoeveelheid gegevens die u van punt A naar punt B verplaatst. Weet u hoe die oude USB 2.0-kabel uw externe harde schijf vertraagt ​​in vergelijking met een USB 3.0? HDMI is onderworpen aan dezelfde soort beperking, met name bandbreedte.

Er zijn tot nu toe zeven verschillende HDMI-versies, beginnend met 1.0, die in 2002 werd geïntroduceerd en momenteel eindigt met 2.1, die pas in november 2017 werd aangekondigd. De hoeveelheid bandbreedte die elke versie kan ondersteunen, evenals alle andere coole functies die een versie kan hebben, wordt besloten door de HDMI-licentiegroep, die is samengesteld uit een verzameling bedrijven, waaronder Toshiba, Technicolor, Panasonic en Sony.

HDMI- versie 1.4 , die in 2009 werd geïntroduceerd, is de huidige de facto standaard HDMI-kabel. Het ondersteunt tot 10 Gbps en een resolutie van 1080p met een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz (wat betekent dat het scherm 120 frames per seconde kan weergeven – geweldig voor sport en games), maar het kan alleen 4K op 60 Hz en het kan geen nieuwe functies aan zoals HDR en breed kleurengamma. Dat betekent dat het waardeloos is als u probeert de nieuwste set-top box of gameconsole aan te sluiten op de meeste tv’s die de afgelopen twee tot drie jaar zijn gemaakt.

Afbeelding bij artikel getiteld U gebruikt waarschijnlijk de verkeerde HDMI-kabel
Foto : Alex Cranz ( Gizmodo )
Nou, het is niet waardeloos, maar het is ook niet ideaal! Je verliest in wezen de coole functies waarvoor je hebt betaald op die tv en een op HDMI aangesloten apparaat.

HDMI 1.4 heeft ook subversies: 1.4a en 1.4b. Met de eerste kan de kabel werken met 3D-televisies in 1080p 24Hz, en met de laatste kan hij ook 3D 1080p op 120Hz verwerken. Geen van beide levert enige merkbare verbetering op als u er een gebruikt met een 2D-televisie. Omdat 3D-tv’s niet bijzonder populair meer zijn en er niet veel inhoud beschikbaar is, hoef je niet echt veel na te denken over deze twee – ze werken nog steeds net als een vanille-kabel met versie 1.4.

Wat wel een verbetering oplevert, is de overstap naar versie 2.0 . Met deze upgrade verdubbelt de maximale bandbreedte van de kabel bijna, van 10 Gbps tot 18 Gbps . Dit betekent dat de kabel theoretisch veel meer gegevens kan verzenden, zoals alle gegevens die nodig zijn om een breder kleurengamma of HDR correct weer te geven . Helaas ben je nog steeds beperkt tot 4K en 60Hz . Dus als je naar de grote kistenwinkel gaat en ze proberen je te verkopen op een mooie 4K-tv met een capaciteit van 120 Hz, heb je niet per se het gevoel dat je het geld moet uitgeven. U kunt geen 4K 120Hz-beeld overgebracht via HDMI met versie 2.0 of eerder.

Dit is misschien waar u verwijst naar versie 2.1 , die in november 2017 werd aangekondigd. Het verdubbelt niet alleen de bandbreedte. Met een theoretische max van 48 Gbps is het bijna driemaal sneller dan 2.0 en bijna vijf keer sneller dan 1.4 of eerder. Het kan eigenlijk 4K en 120Hz en een breed kleurengamma en HDR allemaal tegelijkertijd doen. Omdat het echter in november 2017 werd aangekondigd, zijn er maar heel weinig tv’s met poorten die de standaard ondersteunen, of kabels die aan de standaard zijn gemaakt.

HDMI-kabelstandaarden zijn verborgen, omdat de wereld verschrikkelijk is
Op dit punt zou je kunnen denken dat je de code hebt gekraakt, alsof je gewoon naar buiten kunt gaan, een HDMI 2.0- of 2.1-kabel kunt vinden, deze kunt aansluiten en klaar bent om te gaan. Helaas heeft HDMI in 2012 een echte bonehead-beweging doorgevoerd en in feite iedereen verboden om daadwerkelijk te zeggen welke standaarden hun kabels ondersteunen.

Je kunt niet zomaar naar Monoprice of Amazon gaan en een mooi ogende 2.0-kabel kiezen en het een dag noemen. Maar gelukkig bestaat deze gids, dus u hoeft ook niet over elk afzonderlijk nummer te nadenken dat naar een HDMI-kabel jaagt wanneer u een zoekopdracht uitvoert op Monoprice of Amazon.

Ik vind het geweldig als het vinden van de juiste HDMI-kabel alfabetische soepgeletterdheid vereist.
Ik vind het geweldig als het vinden van de juiste HDMI-kabel alfabetische soepgeletterdheid vereist.
Screenshot : Alex Cranz ( Monoprice )
Het belangrijkste is niet om te zoeken naar 4K, of 60 Hz, of HDR, of meer complexe statistieken zoals YUV 4: 4: 4. Het enige waar u eigenlijk op moet letten, is de bandbreedte van de kabel. U wilt kabels vinden die zeggen dat ze in staat zijn tot 18 Gbps of hoger .

U wilt er ook zeker van zijn dat die kabels gecertificeerd zijn, aangezien niet-gecertificeerde kabels elke bandbreedte kunnen claimen die ze willen en niet daadwerkelijk leveren. Een gecertificeerde kabel is iets duurder, maar dat betekent nog een dollar of twee. Het is een kleine prijs om ervoor te zorgen dat uw tv van $ 1.000 het beeld laat zien waarvoor het is ontworpen.

Weten wanneer een kabel moet worden weggegooid
Dus hoe weet je of de kabels die je al hebt waardeloos zijn? Er zijn meestal geen markeringen op de kabel die u kunt vertrouwen om het u nauwkeurig te vertellen. Dus als u niet alle kabels die u momenteel bezit wilt weggooien en alle nieuwe wilt gaan kopen, moet u een paar dingen controleren.

Bekijk eerst de handleiding van je tv en kijk welke versie van HDMI elke poort ondersteunt. Veel tv’s, vooral goedkopere, hebben mogelijk slechts versie 2.0 of hoger op één poort! Dat betekent dat er maar één poort is die 4K en HDR aankan en alle dingen waar de tv over opschepte toen je hem kocht. Zoek dus een versie 2.0-poort op uw tv en sluit een apparaat aan dat 4K en HDR ondersteunt. Bevestig nu dat HDR is ingeschakeld op de tv. U moet uw handleiding controleren, omdat elke tv HDR anders bevestigt.

Als HDR is ingeschakeld, ben je waarschijnlijk klaar om te gaan! Maar als het is ingeschakeld en u merkt dat de afbeelding pixeleert of stottert, betekent dit dat de kabel niet alle gegevens aankan en moet worden vervangen. Dit komt vooral veel voor bij kabels van meer dan 6 voet die proberen een 4K 60Hz-beeld met een breed kleurengamma en HDR te verzenden. Om die reden is het zelden een goed idee om een ​​kabel te kopen die langer is dan 1,8 meter.

Aangezien goed gecertificeerde kabels te vinden zijn op plaatsen zoals Amazon en Monoprice voor minder dan $ 10, is er echt geen reden om niet te controleren en uw kabels indien nodig te vervangen. Je hebt al dat geld uitgegeven aan een goede foto, dus waarom zou je het verspillen vanwege een goedkope kabel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *