De rivaliteit tussen Apple en Microsoft was bekoeld. Nu is het terug en wordt het testier

0
De rivaliteit tussen Apple en Microsoft was bekoeld. Nu is het terug en wordt het testier

Bij een virtuele productlancering in november voor de herstart van Apple ‘s Mac, verscheen acteur John Hodgman in een nerdachtig, slecht passend pak voor een witte achtergrond. “Stop, hangen op, wachten, nog een ding, hallo, ik ben een PC”, zei hij, reprising de populaire Mac vs PC tv-commercials van een decennium geleden dat niet zo subtiel telegrafeerde het idee dat Apple was cool en Microsoft was niet.

Het evenement werd gehouden om Mac-fans te laten weten dat de nieuwe machines een processor kregen met meer sissend. Maar de subtekst was onmiskenbaar: de oude rivaliteit van Apple Inc met Microsoft Corp was terug.

De twee bedrijven hadden jarenlang reden gevonden om samen te werken. Microsoft’s Office en andere apps verschenen op de iPad en iPhone; Apple nodigde Microsoft zelfs uit voor een productlancering. Apple heeft het onlangs gemakkelijker gemaakt om Xbox-gamecontrollers op Apple-apparaten te gebruiken, terwijl Microsoft zijn producten compatibel heeft gemaakt met nieuwe Apple-functies zoals Apple Pencil en Magic Keyboard. Afgelopen herfst zette Apple zelfs zijn tv-app op de Xbox.

Maar rond de tijd dat het pc-personage weer opdook, begon Microsoft Apple kwaad te spreken tegen toezichthouders en zei dat de App Store van het bedrijf concurrentiebeperkend was. De softwaregigant in Redmond, Washington, had zich ingezet voor Epic Games Inc., dat Apple klaagde voor het opstarten van de Fornite-titel uit de App Store en de iPhone-maker beschuldigde van monopolistisch gedrag. Een Microsoft-manager heeft sindsdien getuigd tegen Apple tijdens het proces, nu in de tweede week, en vertelde de rechtbank dat Apple’s strakke controle over de App Store de eigen gaming-inspanningen van Microsoft had geschaad.

Top tech nieuws nu
Krafton’s Battlegrounds Mobile India: pre-registraties starten vanaf 18 mei
Het Chinese ruimtevaartuig Tianwen-1 maakt historische landing op Mars
‘FragAttacks’: nieuwe wifi-kwetsbaarheden stellen apparaten bloot aan aanvallen
KLIK HIER VOOR MEER
Het is onwaarschijnlijk dat de spanningen zullen afnemen als er een vonnis komt, omdat Apple en Microsoft allebei de volgende grote dingen in de technologie willen domineren – van kunstmatige intelligentie en cloud computing tot gaming, tablets, aangepaste processors en headsets met gemengde realiteit.

De hernieuwde antipathie tussen Apple en Microsoft begon ongeveer een jaar geleden. Microsoft had een cloudgameservice voor iPhones en iPads ontwikkeld, xCloud genaamd. Met één app zouden gebruikers een maandelijks bedrag aan Microsoft kunnen betalen en tientallen verschillende gametitels vanuit de cloud kunnen streamen. De service moest voor gaming doen wat Netflix deed voor video, gamers kalmeren en Apple-apparaten veranderen in een krachtiger gamingplatform dat wordt ondersteund door Xbox, een van de populairste namen in de branche.

Maar Microsoft heeft de service nooit in de beoogde vorm gelanceerd, omdat ze er niet in geslaagd waren Apple ervan te overtuigen de App Store-regels te versoepelen die alles-in-één spelservices verbieden. Oorspronkelijk mocht Microsoft helemaal geen cloudgebaseerde games lanceren. Maar een paar maanden nadat de bezorgdheid over het verbod op streaming-apps openbaar werd gemaakt, paste Apple de regels aan. Microsoft kan nu een cloudgameservice lanceren, maar elke game moet afzonderlijk worden gedownload, waardoor het doel van een alles-in-één-oplossing teniet wordt gedaan. Nu rolt Microsoft de service via het web uit op Apple-apparaten, een veel minder optimale ervaring dan een echte app.

Rond dezelfde tijd begon Microsoft-president Brad Smith er bij de Amerikaanse en Europese antitrustregelgevers op aan te dringen om de praktijken van Apple te onderzoeken. “Ze stellen eisen die steeds meer zeggen dat er maar één manier is om op ons platform te komen en dat is door de poort te gaan die we zelf hebben gecreëerd”, zei Smith tegen een Politico-verslaggever. Hij voegde eraan toe dat hij het gedrag van Apple slechter vond dan de acties die zijn bedrijf meer dan 20 jaar geleden in de antitrust-hot seat brachten.

Wat een oplosbare opruiming zou kunnen zijn gebleven, escaleerde in plaats daarvan zodra het Epic-proces van start ging. Lori Wright, Microsoft’s vice-president Business Development voor Xbox, getuigde dat Microsoft wordt gehinderd door de regels van Apple als het gaat om gaming, en steunt Epic’s beweringen dat Apple een antitrust-overtreder is. Apple schoot terug en zei dat Microsoft $ 600 miljoen tot $ 700 miljoen per jaar verdient uit zijn relatie met Epic en verdedigt gewoon de gamemaker omdat het goed is voor het bedrijfsleven.

Lori Wright, vice-president Xbox Business Development bij Microsoft Corp. Fotograaf: David Paul Morris / Bloomberg
Apple voerde aan dat de Xbox-downloadwinkel van Microsoft vergelijkbare regels heeft als die van Apple, met een korting van 30%, een eigen betalingssysteem vereist en alternatieve digitale markten verbiedt. Apple zei ook dat Microsoft, als iOS- ontwikkelaar, er baat bij heeft als het gedwongen wordt de App Store te vernieuwen.

“We waren het duidelijk niet eens met de weigering van Apple om het streamen van games via de App Store toe te staan”, zei Microsoft-woordvoerder Frank X. Shaw in een e-mail. “Maar dat meningsverschil zal ons er niet van weerhouden om met Apple samen te werken aan andere onderwerpen, zoals we doen met Microsoft 365 op iOS- en Mac-apparaten.”

Misschien, maar er is potentieel voor andere botsingen. In de bloeiende pc-markt, waar de bedrijven het tegen elkaar opnemen, verdubbelde de Mac-verkoop in het eerste kwartaal, volgens International Data Corporation, meer dan twee keer zo snel als de verkoop van pc’s, die grotendeels op het Windows-besturingssysteem van Microsoft draaien. Hoewel Apple slechts 8% van de computermarkt in handen heeft, zijn de upgrades populair bij de legioenen Amerikanen die naar verwachting vanuit huis zullen blijven werken nadat de pandemie is afgenomen.

Apple is ook van plan volgend jaar een mixed-reality-headset uit te brengen, die zich waagt op het gebied dat Microsoft jaren geleden met de Hololens heeft ingezet. Microsoft heeft de ontwikkeling van chips voor zijn reeks apparaten onderzocht, in navolging van een Apple-strategie die de verkoop heeft helpen stimuleren. De twee bedrijven strijden ook om talent in AI en cloudinfrastructuur, twee belangrijke toekomstige slagvelden. Microsoft is zelfs weer bezig met het maken van zijn eigen telefoons, en ze gebruiken natuurlijk een besturingssysteem van een andere Apple-vijand: Google ‘s Android .

Hoe erg kan de animus worden? Als het verleden een proloog is, behoorlijk prikkelbaar. Mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, vergeleek de lancering van iTunes op Windows op een beroemde manier met iemand in de hel een glas ijswater geven, terwijl Apple routinematig de draak stak met Microsoft-software en het bedrijf beschuldigde van het kopiëren van Apple’s ontwerpen.

Microsoft is onlangs begonnen met het runnen van commercials waarin zijn Surface hybride tablet en laptops het opnemen tegen de iPad Pro en MacBook Pro. Hodgman, die pc speelt in de Apple-advertenties, hoort mogelijk van zijn agent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *