Google heeft een enorm Apple-kwartaal met sterke advertentie-, cloud-inkomsten

0
Google heeft een enorm Apple-kwartaal met sterke advertentie-, cloud-inkomsten

Hoewel sommige productcategorieën in de eeuwige nasleep van de pandemie te maken kunnen krijgen met een vertraging , blijft Google het technische landschap domineren. Met internet dat meer van ons leven domineert dan ooit tevoren, slaagde het bedrijf erin eerdere records te verbreken, zelfs op de hielen van een enorm jaar.

Alphabet rapporteerde een totale omzet van $ 257 miljard voor 2021 – een stijging van 41% ten opzichte van 2020 – waarbij het vierde kwartaal $ 75,3 miljard opleverde. Dat is een sprong van 32 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020, wat aantoont dat het bedrijf voldoende ruimte heeft om jaar na jaar te blijven verbeteren. De nettowinst liet ook een verbetering zien na twee vergelijkbare kwartalen en steeg tot $ 20,6 miljard.

Zoals altijd waren advertenties de grote geldmaker voor Alphabet, die alleen al via de zoekmachine van Google $ 43,3 miljard opbracht. YouTube-advertenties waren ook populair, met $ 8,6 miljard gegenereerd via ‘s werelds populairste videosite. De echte aandacht gaat natuurlijk uit naar clouddiensten. Google Cloud, een steeds groeiende sector voor het bedrijf, rapporteerde een omzet van $ 5,6 miljard. Het was echter nog steeds niet genoeg om winst te maken, aangezien de divisie $ 890 miljoen aan verliezen rapporteerde.

Google is niet iemand die categorieën zoals hardware onderverdeelt in specifieke getallen, maar ervoor kiest om ze in een algemene categorie ‘Services’ binnen zijn inkomsten te verdelen. Toch is het moeilijk om het verbeterde succes van de Pixel-serie te negeren . Sundar Pichai heeft het vierde kwartaal van 2021 uitgeroepen tot een “all-time driemaandelijkse verkooprecord” voor zijn smartphones. De categorie Google Services omvat tal van andere producten, waaronder Android, Google Play en de niet-advertentiesectoren van YouTube. Desondanks is het moeilijk om de omzetstijging niet te merken: tot bijna $ 70 miljard in Q4 versus $ 52,8 miljard deze tijd vorig jaar.

Het lijkt erop dat de waarschuwingen in oktober dat Q4 een vertraagde groei zou kunnen zien in het licht van hogere marketingkosten, uiteindelijk overdreven waren. Het zal interessant zijn om te zien waar Alphabet vanaf hier groeit. In zijn winstoproep benadrukte het bedrijf zijn overstap naar tv en zag het als primetime voor gerichte advertenties. Met naar verluidt een goedkope Chromecast aan de horizon, lijkt het een serieuze gok voor Google. Het verdubbelde ook op India als een enorm onderdeel van zijn plan voor aanhoudende groei, daarbij verwijzend naar vertrouwen in de digitale economie van het land.

Als onderdeel van het winstrapport van vandaag kondigde Alphabet ook een 20:1 aandelensplitsing aan die gepland is voor juli. Het zal zijn aandeel voor het eerst in jaren betaalbaar maken voor particuliere beleggers, waardoor potentiële kopers niet meer bijna $ 3.000 voor een enkel aandeel kunnen betalen. Het aandeel van Alphabet steeg met 8% in de handel na sluitingstijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *