Apple versoepelt betalingsregels app store in rechtszaak

0
Apple versoepelt betalingsregels app store in rechtszaak

Apple heeft ermee ingestemd om ontwikkelaars van iPhone-apps hun gebruikers te laten e-mailen over goedkopere manieren om te betalen voor digitale abonnementen en media door een commissiesysteem te omzeilen dat jaarlijks miljarden dollars genereert voor de iPhone-maker.

De concessie die eind donderdag werd aangekondigd en die betrekking heeft op e-mailmeldingen maar geen in-app-meldingen toestaat, maakt deel uit van een voorlopige schikking van een bijna 2-jarige rechtszaak die is aangespannen namens iPhone-app-ontwikkelaars in de VS. door een federale rechter die naar verwachting binnenkort uitspraak zal doen in een afzonderlijke zaak die is aangespannen door Epic Games, maker van de populaire videogame Fortnite.

Apple zal ook een fonds van $ 100 miljoen opzetten dat duizenden app-ontwikkelaars zal betalen die zijn gedekt in de rechtszaken, variërend van $ 250 tot $ 30.000. App-ontwikkelaars krijgen meer flexibiliteit om verschillende prijzen in hun apps in te stellen, waardoor de opties worden uitgebreid van ongeveer 100 tot 500 keuzes.

Volgens de al lang bestaande Apple-regels was het makers van iPhone-apps verboden gebruikers te e-mailen met informatie over hoe ze voor diensten buiten de app konden betalen, waardoor Apple-commissies van 15% tot 30% zouden worden omzeild.

Uitgelegd | Hoe Apple vs Epic Games-pak het app-ecosysteem zou kunnen veranderen
De concessie opent nu een manier voor app-ontwikkelaars om agressiever te zijn in het aanmoedigen van gebruikers om op andere manieren te betalen, zolang ze toestemming van de consument krijgen.

Het compromis gaat ook in op een zorg die de Amerikaanse districtsrechter Yvonne Gonzalez Rogers herhaaldelijk naar voren heeft gebracht terwijl hij het spraakmakende Epic-Apple-proces voorzat. Ze vroeg zich openlijk af waarom Apple ontwikkelaars niet toestond een reeks betalingsopties in hun apps weer te geven, net zoals fysieke retailers een reeks verschillende creditcards kunnen tonen die ze naast contant geld accepteren.

Apple staat ontwikkelaars nog steeds niet toe om in-app-meldingen te gebruiken om consumenten aan te sporen verschillende betalingsopties te verkennen.

Lees | Dit is waarom je deze Apple-producten nu niet moet kopen
Maar alleen al gebruikers kunnen e-mailen om uit te leggen waarom ze buiten de app moeten betalen, is een doorbraak voor ontwikkelaars die al jaren klagen over de commissies van Apple als een vorm van prijsopdrijving.

Richard Czeslawski, een van de app-ontwikkelaars die de rechtszaak aanspande die Apple aan het regelen is, prees de vrijheid om gebruikers te e-mailen als een “game changer” in een verklaringsveld met de rechtbank in Oakland, Californië. App-ontwikkelaars “zullen profiteren van deze verandering in klantcommunicatie als een manier om de commissies die aan Apple worden betaald verder te verlagen”, voorspelde Czeslawski, CEO van Pure Sweat Basketball.

Apple heeft al gesleuteld aan zijn app store-commissiesysteem als reactie op juridische druk en toenemende controle door wetgevers en regelgevers over de hele wereld die harder kijken of de ijzersterke controle van de winkel de concurrentie en innovatie verstikt.

Eerder dit jaar verlaagde Apple zijn in-app-commissies van 30% naar 15% voor ontwikkelaars met minder dan $ 1 miljoen aan jaarlijkse inkomsten – een stap die de meeste apps in zijn winkel dekt. Als onderdeel van de donderdag aangekondigde schikking garandeert Apple dat de lagere commissie voor kleine ontwikkelaars met nog minstens drie jaar wordt verlengd.

Lees | Het patent van Apple onthult een waanzinnig uitziende MacBook met twee schermen
Maar de lagere commissies helpen de grootste app-makers zoals Epic en Spotify niet, die de leiders zijn in een coalitie die probeert de zogenaamde ommuurde tuin van Apple omver te werpen die buitenstaanders verhindert andere opties aan te bieden. Apple beweert dat het alternatieve winkels verhindert om apps op zijn iPhone aan te bieden om de veiligheid en privacy van zijn eigen klanten te beschermen, terwijl critici beweren dat het bedrijf gewoon probeert een melkkoe te beschermen die jaarlijks miljarden dollars aan winst genereert.

Die spanningen zullen waarschijnlijk tot een kookpunt komen wanneer Gonzalez Rogers haar uitspraak doet in de Epic-zaak.

Gonzalez Rogers zal ook de voorgestelde schikking goedkeuren of afkeuren die donderdag is aangekondigd. Een hoorzitting daarover is gepland op 12 oktober.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *