IP-certificeringen: wat betekenen ze en hoe kunnen ze worden gedecodeerd?

0
IP-certificeringen: wat betekenen ze en hoe kunnen ze worden gedecodeerd?

IP-certificeringen worden vaak gezien op de specificatiebladen van apparaten uit het hogere middensegment en vlaggenschip. Wat is echter de IP-classificatie en wat betekenen de verschillende IP-classificaties? Wat is het verschil tussen beide en naar welke beoordelingen moet je uitkijken in je smartphones, fitnessbandjes en andere gadgets?





Laten we eerst het IP-certificeringssysteem begrijpen voordat we het antwoord op deze vragen begrijpen. Vervolgens kunt u zelf IP-classificaties decoderen en beter begrijpen wat elke classificatie betekent.

Lees ook | Wat is Mini-LED en hoe verschilt het van LCD-, OLED- en Micro-LED-panelen
Wat is de IP-certificering?
IP-certificeringen staan ​​voor Ingress Protection, of eenvoudig gezegd, hoe goed een apparaat is beschermd tegen het binnendringen of binnendringen van vaste of vloeibare deeltjes. Hoewel het misschien handig klinkt om bepaalde gadgets waterbestendig of waterdicht te noemen, kan het ook vaag overkomen. Een officiële beoordelingsstandaard geeft meer diepgaande context aan hoeveel een apparaat kan weerstaan ​​​​tegen elementen zoals water of stof.

Hoe een IP-certificering te decoderen?
De IP-certificering van een telefoon of ander gadget bestaat uit twee letters (I en P) gevolgd door twee cijfers. In dit formaat geeft het eerste cijfer of het derde teken de bescherming weer tegen vaste deeltjes zoals stof. Evenzo geeft het tweede cijfer bescherming tegen vloeistofdeeltjes aan.

IP-classificatie, Apple iPhone SE 2020, waterbestendig, waterdicht, De Apple iPhone SE 2020 heeft een IP67-classificatie. (Afbeeldingsbron: Appel)
Over het algemeen geeft hoe hoger een getal in zowel het derde als het vierde slot een sterkere beschermingswaarde aan. Als een apparaat alleen bescherming biedt tegen vloeibare deeltjes en niet tegen vaste stoffen, wordt het bijbehorende teken gemarkeerd met een X. De ‘IPX8’-classificatie van Samsung ‘s nieuwe Galaxy Z Fold 3 geeft bijvoorbeeld aan dat de telefoon goed is beschermd tegen het binnendringen van water, maar niet tegen vaste deeltjes zoals stof.

Welke betekenis hebben de cijfers?
De ‘IPXY’-nummers betekenen verschillende normen voor zowel vast als vloeibaar. Dit is wat de classificaties betekenen voor de beschermingsclassificatie voor vaste deeltjes (derde teken).

1 – beschermd tegen deeltjes groter dan 50 mm.
2 – beschermd tegen deeltjes groter dan 12,5 mm (voorwerpen ter grootte van een vinger).
3 – beschermd tegen deeltjes groter dan 2,5 mm (dikke draden).
4 – beschermd tegen deeltjes groter dan 1 mm (dunne draden, schroeven).
5 – tot op zekere hoogte beschermend tegen stofdeeltjes. Er kunnen nog steeds deeltjes binnenkomen, maar niet in voldoende hoeveelheid om snel aanzienlijke schade aan te richten.
6 – volledig beschermend tegen stofdeeltjes.

Lees ook | Vijf waterbestendige telefoons te koop onder Rs 40.000 in India
IP-classificatie, OnePlus 9 pro, waterbestendig, waterdicht, De OnePlus 9 Pro heeft een IP68-classificatie. (Afbeeldingsbron: OnePlus)
Ondertussen, voor vloeistoffen, dit is wat de cijfers betekenen

1 – beschermd tegen verticaal druppelend water, zonder gehoekt oppervlak of druk, gedurende maximaal 10 minuten.
2 – beschermd tegen druipend water op een tot 15 graden gekanteld oppervlak gedurende maximaal 10 minuten.
3 – beschermd tegen opspattend water tot 60 graden, onder een druk van 80-100kPa gedurende maximaal 5 minuten.
4 – beschermd tegen waterspatten uit elke richting, onder een druk van 80-100kPa gedurende maximaal 5 minuten.
5 – beschermd tegen waterstralen die door een mondstuk worden gespoten vanuit elke richting onder een druk van 30 kPa op een afstand van 3 meter gedurende maximaal 3 minuten.
6 – beschermd tegen krachtige waterstralen uit elke richting met een druk tot 100 kPa op een afstand van 3 meter gedurende maximaal 3 minuten.
7 – beschermd tegen volledige onderdompeling tot 1 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten.
8 – beschermd tegen volledige onderdompeling boven 1 meter diepte en tot 3 meter.

Door de twee cijfers samen te voegen, zouden gebruikers een goed idee moeten krijgen van hoe goed hun gadgets zijn beschermd tegen deeltjes. Als een apparaat bijvoorbeeld een IP-classificatie van IP68 heeft, weet je dat het gadget volledig is beschermd tegen stofdeeltjes en tussen de 1 en 3 meter onder water kan worden ondergedompeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *