Elk scherm als tweede scherm gebruiken

0
Elk scherm als tweede scherm gebruiken

Als u twee beeldschermen op uw computer heeft aangesloten in plaats van één, kunt u uw productiviteit aanzienlijk verhogen en allerlei nieuwe opties openen voor gamen, surfen op het web en creatieve taken, maar u hoeft niet per se de deur uit om een ​​nieuwe monitor te kopen . Van Apple’s Sidecar tot Google’s Chromecasting, je hebt de keuze uit bekabelde en draadloze opties als het gaat om het aansluiten van allerlei soorten schermen als een tweede scherm.

En er komen steeds meer opties bij. Apple heeft zojuist Universal Control voor macOS Monterey aangekondigd , waarmee je met één toetsenbord en muis meerdere Macs en iPads tegelijk kunt bedienen, net alsof ze aan elkaar zijn geketend als beeldschermen. We zullen moeten wachten om dit uit te testen, maar vroege demo’s laten het naadloos lijken.

Laten we eens kijken naar de opties die nu beschikbaar zijn.

Bedrade
Draden bieden gemak en stabiliteit.
Draden bieden gemak en stabiliteit.
Foto : Sarah Jacobsson Purewal/Gizmodo
In theorie zou het aansluiten van een tweede beeldscherm op je laptop of desktop net zo eenvoudig moeten zijn als het aansluiten van een kabel tussen de twee apparaten, en als je een monitor en een computer hebt die goed met elkaar praten – via HDMI, DisplayPort of Thunderbolt misschien – dan is dit precies wat je kunt doen.

In werkelijkheid kan dit moeilijker zijn dan nodig is. Zelfs met de direct herkenbare, breed ondersteunde HDMI-standaard zijn er talloze variaties om over te weten. HDMI 2.1 is de nieuwste versie, met functies zoals ondersteuning voor 10K-resolutie, en de manier waarop het tot nu toe is geïmplementeerd, was niet ideaal .

Om ervoor te zorgen dat u het best mogelijke beeld krijgt, moet u ervoor zorgen dat uw computer, uw beeldscherm en de verbindingskabel allemaal de nieuwste standaard ondersteunen, ongeacht het verbindingstype dat u gebruikt. Begin met de uitgangen die beschikbaar zijn op uw computer – het is de moeite waard om de specificaties zo gedetailleerd mogelijk online of via de meegeleverde documentatie te controleren – en zoek het dan vanaf daar uit.

Veelgebruikte weergaveprotocollen zoals HDMI zijn echter tot op zekere hoogte achterwaarts compatibel. Met andere woorden, elke laptop met een HDMI-uitgang werkt met elke monitor met een HDMI-ingang – je krijgt misschien niet de hoogste resoluties of de snelste verversingsfrequenties. Tenzij je een bepaalde use-case hebt, zoals gamen of professioneel fotobewerkingswerk, maakt dat niet uit, wat het installatieproces veel eenvoudiger maakt.

Twee beeldschermen configureren via macOS Systeemvoorkeuren.
Twee beeldschermen configureren via macOS Systeemvoorkeuren.
Schermafbeelding : Appel
Ervan uitgaande dat u geen nieuw scherm gaat kopen en in plaats daarvan een monitor of tv wilt installeren die u al heeft, moet u mogelijk de hulp inroepen van een adapter en een verbindingskabel. Een veelvoorkomend scenario is een moderne, slanke laptop met een USB-C-poort en een oudere monitor met een HDMI-poort. Er zijn tal van adapteropties, maar controleer nogmaals de specificaties om er zeker van te zijn dat u met de juiste standaarden en de juiste herhalingen van die standaarden werkt.

Er zijn combinaties van computer en scherm die gewoon niet samenwerken wanneer ze zijn aangesloten, vooral als je iets ongewoons probeert te doen (zoals een oude tv aansluiten op een gloednieuwe laptop). Dat is niet zo’n groot probleem als je probeert de apparatuur te gebruiken die je al hebt, maar het kan echt vervelend zijn als je een aanzienlijk deel van het geld hebt uitgegeven. Als je nieuw koopt als het gaat om je tweede scherm, zoals we al zeiden, begin dan met de computeruitgangen en werk vanaf daar.

Uw andere optie is om een ​​tablet te gebruiken. Als je de afgelopen jaren een iPad en een Mac hebt gemaakt ( zie hier voor een volledige lijst met compatibele apparaten), dan verandert de ingebouwde Sidecar-functie de tablet in een tweede scherm, via een kabel of draadloos. Voor de bekabelde optie hoeft u niet veel meer te doen dan de apparaten met elkaar te verbinden, ervoor te zorgen dat ze zijn ingesteld om elkaar te vertrouwen, open vervolgens het Control Center en klik op Weergeven . Zoals we al zeiden, wil Apple deze functionaliteit later dit jaar verbeteren met Universal Control.

Als u van een Android-tablet een tweede scherm wilt maken of een Windows-pc met een iPad wilt gebruiken, doet Splashtop Wired XDisplay het werk voor $ 10 (u kunt het eerst gratis proberen). Je installeert software op zowel je Windows- of macOS-computer als op je tablet, en de programma’s zorgen voor alle nodige communicatie zodra er een verbinding tot stand is gebracht. Voor wat betreft je laptop of desktop heb je een standaard secundair beeldscherm aangesloten.

Draadloze
De Chromecast is een draadloze optie.
De Chromecast is een draadloze optie.
Afbeelding : Google
Laat de beperkingen van bedrading achterwege en je kunt wat creatiever worden met hoe je je tweede scherm configureert, hoewel je misschien niet altijd zo’n stabiele verbinding krijgt als je draadloos gaat. Afhankelijk van wat je al in huis of op kantoor hebt, of wat je van plan bent te kopen, is draadloos misschien de beste optie voor jou.

Een optie is een Chromecast. Elk scherm met een HDMI-ingang kan de streaming-dongles uitvoeren en elke computer waarop Google Chrome is geïnstalleerd, kan het scherm naar deze dongles op een lokaal wifi-netwerk sturen. Vanaf Chrome, klikt u op de drie puntjes menuknop (rechtsboven) en kies vervolgens Cast -selecteer Bronnen en Cast desktop , kies dan uw Chromecast in de lijst.

Dit werkt alleen als een methode voor schermspiegeling, dus het is niet zoals een echt secundair scherm. Als u echter Cast-tabblad kiest in plaats van Cast-bureaublad , kunt u één browsertabblad op uw andere scherm openen terwijl u al het andere op uw hoofdcomputer doet. Het is niet perfect, maar het werkt.

Als de hardware die je tot je beschikking hebt voornamelijk door Apple is gemaakt, dan kan een Apple TV-box op elk scherm met een HDMI-ingang worden aangesloten en er een secundair beeldscherm voor je Mac van maken. Dit werkt door de magie van AirPlay: klik vanaf je Mac op de AirPlay-knop in de menubalk (de pijl wijst in een rechthoek), en als je Apple TV zich op hetzelfde wifi-netwerk bevindt, verschijnt het als een optie. Schermspiegeling is standaard ingeschakeld, maar om de Apple TV als tweede beeldscherm te gebruiken, selecteert u Gebruik als afzonderlijk beeldscherm in hetzelfde AirPlay-vervolgkeuzemenu.

Verbinding maken met een Roku vanuit Windows.
Verbinding maken met een Roku vanuit Windows.
Schermafbeelding : Microsoft
U kunt Roku-apparaten en Windows-computers op een vergelijkbare manier gebruiken, met behulp van een standaard genaamd Miracast. Vanuit Windows moet je het Action Center openen (via de tekstballonknop helemaal rechts op de taakbalk), klik op Project en vervolgens op Verbinden met een draadloos beeldscherm en alle compatibele Rokus op het lokale netwerk zou moeten verschijnen (open het menu Project opnieuw om te kiezen of u het bureaublad wilt uitbreiden of dupliceren). Nieuwere Rokus ondersteunt nu ook AirPlay , waardoor je een andere verbindingsoptie voor Macs krijgt.

We noemden Apple Sidecar hierboven, waarmee je recente iPads kunt aansluiten op recente Macs als secundaire beeldschermen – dit werkt ook draadloos voor extra gemak (hoewel je misschien wat meer vertraging opmerkt). Open nogmaals het Control Center vanuit de menubalk en kies vervolgens Display . Universele bediening in macOS Monterey, waarbij één toetsenbord en muis meerdere iPads en Macs kunnen bedienen alsof het gekoppelde beeldschermen zijn, ondersteunt ook functies zoals het slepen en neerzetten van bestanden.

Er zijn verschillende andere opties die er zijn, hoewel de tools die we al hebben genoemd, mogelijk onder u vallen. AirParrot is een uitstekend softwarepakket van derden dat zich op uw Windows- of macOS-machine bevindt en uw scherm draadloos kan uitbreiden of spiegelen naar een andere computer, een Chromecast of een Apple TV. Het kost je $ 16, maar je kunt het gratis uitproberen.

Dan is er Duet Display , dat op dezelfde manier werkt als Sidecar, maar zowel Windows als macOS en zowel Android als iPadOS ondersteunt. Het kan werken met een kabel of via wifi, hoewel je een abonnementsprijs van $ 20 per jaar moet betalen voor de draadloze optie, bovenop de $ 10 up-front kosten van de app. Als u maximale flexibiliteit wilt met het maximale aantal apparaten, is het misschien de investering waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *