Epic’s ondervraging van Apple App Store-getuige begint moeizaam

0
Epic's ondervraging van Apple App Store-getuige begint moeizaam

De eerste kans van Epic Games Inc om Apple Inc in het defensief te zetten over de App Store tijdens een proef met hoge inzetten, kende een moeilijke start. De advocaten van Epic begonnen hun ondervraging aan App Store-chef Matt Fischer door een vijf jaar oude e-mail op te halen waarin een collega werd geciteerd die zei: “Matt voelt zich buitengewoon sterk over het niet vermelden van onze concurrenten in de App Store.” Maar het citaat werd niet in zijn volledige context gepresenteerd en Fischer verwierp het al snel als een verkeerde voorstelling van zaken.

Toen werd de spelmaker door de rechter gehekeld omdat hij haar blind had gemaakt over een voorraad bewijsstukken die het bedrijf openbaar had vrijgegeven.

Fischer is de eerste Apple-medewerker die de getuigenbank bekleedt terwijl Epic, de maker van Fortnite, probeert te bewijzen dat de marktplaats voor apps die op honderden miljoenen iPhones draaien als een monopolie wordt beheerd. Trystan Kosmynka, een senior director bij Apple die verantwoordelijk is voor het app-beoordelingsproces, zal later op de dag naar de stand worden geroepen.

De proef in Oakland, Californië, komt omdat Apple geconfronteerd wordt met een terugslag – met miljarden dollars aan inkomsten op het spel – van wereldwijde toezichthouders en sommige app-ontwikkelaars die zeggen dat de standaard App Store-vergoeding van 30% en andere beleidsmaatregelen onrechtvaardig en egoïstisch zijn .

Het gevecht met Epic brak in augustus uit toen de gamemaker klanten vertelde dat het Apple’s in-app-aankoopsysteem zou vervangen door zijn eigen, waardoor Apple’s commissies van add-ons in Fortnite zouden worden omzeild. Apple heeft vervolgens het spel verwijderd en de toegang voor meer dan een miljard klanten afgesneden.

Apple, dat heftig ontkent misbruik te maken van zijn marktmacht, noemt Epic’s legale gok een “fundamentele aanval” op een bedrijfsmodel dat gunstig is voor zowel ontwikkelaars als consumenten.

De verklaring die de collega van Fischer over hem maakte in een e-mail uit 2016 had betrekking op het vermelden van Google en Amazon op de App Store-pagina van Apple voor toegankelijke apps. Het onderwerp van de e-mail was: “Competitor Apps in VoiceOver Collection.” De volledige zin waaruit Epic het citaat haalde, was: “Hoewel het misschien wel onze beste en slimste apps zijn, voelt Matt zich buitengewoon sterk om onze concurrenten niet in de App Store te vermelden, dus vroeg Tanya ons om dezelfde filters voor deze collectie toe te passen.”

Toen de advocaat van Apple Fischer vroeg om de e-mail te verduidelijken, zei hij dat zijn collega verkeerd was geïnformeerd.

“We hebben apps gepromoot die concurrerend zijn met Apple-apps”, getuigde Fischer. “We doen dit de hele tijd.” Disney Plus en Hulu zijn voorbeelden van apps die Apple heeft gepromoot ondanks de Apple TV + -service, zei Fischer.

De advocaat van Apple neutraliseerde ook de poging van Epic om bepaalde beveiligings- en privacyproblemen op Fischer vast te stellen door erop te wijzen dat ze geen deel uitmaakten van zijn taken als het beheer van de App Store.

Lees meer | Tim Sweeney: 11 feiten die je niet wist over de CEO van Epic Games
Epic slaagde er ook in contact te leggen met de Amerikaanse districtsrechter Yvonne Gonzalez Rogers voor het online zetten van documenten voor openbare inzage zonder haar een verklaring te geven.

“Al deze dingen worden gepubliceerd, ze zijn er”, zei Gonzalez Rogers. “Niet-advocaten begrijpen het verschil niet tussen iets dat voor de waarheid wordt toegelaten en wordt toegelaten voor een ander doel, zoals een kennisgeving, dus ik wil dat vastleggen.”

Enkele van de documenten die waren geüpload naar een openbaar toegankelijke account, verdwenen kort na de opmerkingen van de rechter.

De rechtszaal heeft beperkte openbare zitplaatsen vanwege pandemie- gerelateerde beperkingen, maar de rechtbank heeft audiofeeds opgezet voor het publiek en de media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *