Leren op afstand hoe een orkest met meerdere locaties te streamen

0
Leren op afstand: hoe een orkest met meerdere locaties te streamen

Leren op afstand en de complicaties ervan staan ​​bij alle docenten voorop. Een van de grote uitdagingen is hoe muzikanten die honderden kilometers uit elkaar staan ​​synchroon met elkaar spelen. Laten we eens kijken naar een applicatie die een manier heeft gevonden.

De jaarlijkse Innovation In Music-conferentie is een internationaal muziekevenement dat onderzoekers en professionals samenbrengt die de toekomst van het muziekonderwijs en de muziekindustrie vormgeven. Het evenement verwelkomt academici, artiesten, producers, ingenieurs, professionals uit de muziekindustrie en fabrikanten om samen te komen en presentaties en discussies over een breed scala aan onderwerpen te horen.

Streaming-infrastructuur van Esports Training Factory
Citizen Cope livestreams vanuit nieuwe concertruimte

Pro Audio + Streaming Nieuwsbrief . Onze editors zijn experts in professionele audio, video en streaming. Krijg dagelijkse inzichten, nieuws en professionele netwerken. Abonneer u vandaag op Pro AV

De meest recente conferentie werd gehouden op de Ealing Campus van de University of West London en behandelde een aantal onderwerpen, waaronder muziekproductie, uitvoering en compositie, innovatie in studiotechnologie en platforms voor muziekverkoop, streaming en uitzending, om er maar een paar te noemen.

Dr. Paul Ferguson, universitair hoofddocent audiotechniek aan de Edinburgh Napier University, heeft het potentieel van creatieve samenwerking op lange afstand via IP-netwerken onderzocht.

De keynote van de conferentie van dit jaar werd gesponsord door Dante-licentiehouder Focusrite Pro, die zeer geïnteresseerd was in het onderzoeken van de mogelijkheid om hun producten en Dante-technologie over een lange afstand te gebruiken.

“Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar muziekprestaties en productie op afstand via supersnelle netwerken. We hebben het geluk dat we in de onderwijswereld met elkaar verbonden zijn via hogesnelheidsnetwerken voor onderzoeksdoeleinden ”, aldus Ferguson. “Bij Napier gebruiken we Dante om studio’s en bronnen hier op de campus met elkaar te verbinden, maar ik heb altijd voorspeld dat lokale en langeafstandssamenwerking samen zou kunnen komen.”

1 Beyond AutoTracker 3

Beste PTZ-camera’s voor live streaming (Afbeelding tegoed: 1 Beyond)
Tijdens de conferentie werkten Ferguson en Edinburgh Napier University co-onderzoeker Dr. Dave Hook samen met het Londense team om een ​​optreden te demonstreren met in totaal acht muzikanten die samen speelden. Verschillende muzikanten waren verspreid in verschillende ruimtes rond de Universiteit van West-Londen – allemaal met Dante-compatibele Focusrite RedNet-interfaces – en een van de muzikanten bevond zich in Edinburgh, Schotland, zo’n 400 mijl verderop.

Voor zover we weten, was dit de eerste keer dat Audinate’s Dante werd gebruikt om artiesten met elkaar te verbinden via een conventioneel netwerk van zo’n afstand, ”zei Ferguson. “Dit was een echte game-changer omdat het aantoont dat studio’s, onderwijsinstellingen en artiesten uiteindelijk in staat zullen zijn om over een grote afstand samen te werken en Dante te gebruiken zoals ze nu zijn bij het lokaal verbinden van bronnen.”

De workflow die op de Innovation In Music-conferentie werd gedemonstreerd, is sindsdien met succes herhaald tussen Edinburgh en Berlijn, een afstand van meer dan 1000 mijl.

“We zijn hier erg enthousiast over, vooral in termen van wat er nu gebeurt met COVID-19, we zijn allemaal wanhopig om verbinding te maken”, zei Ferguson. “Met een Dante-netwerk en met Dante Domain Manager die de zones beheert, weten we dat we nu onderwijsinstellingen kunnen verbinden, en ik weet zeker dat studio’s en productiehuizen hier snel op in zullen springen. Dit is een van die dingen als je eenmaal weet dat het mogelijk is, dan zullen er heel veel mensen het doen. ”

Dante Domain Manager is een netwerkbeheersoftware die gebruikersauthenticatie, op rollen gebaseerde beveiliging en controlemogelijkheden voor Dante-netwerken mogelijk maakt, terwijl naadloze uitbreiding van Dante-systemen via elke netwerkinfrastructuur mogelijk is. Dante Domain Manager organiseert een netwerk in zones die “domeinen” worden genoemd en die elk hun eigen toegangsvereisten hebben, waardoor het duidelijk en gemakkelijk is om te weten wie toegang heeft tot een deel van het systeem. Alle activiteiten worden gelogd, getagd en voorzien van een datumstempel, zodat problemen snel kunnen worden geïdentificeerd en opgelost.

Leren op afstand voor muziek

(Afbeelding tegoed: Focusrite)
“We weten allemaal dat je met Dante Domain Manager afzonderlijke subnetten kunt maken en beheren – door verschillende soorten studio’s, werkstations en bronnen binnen een faciliteit met elkaar te verbinden – maar meestal binnen hetzelfde gebouw of dezelfde campus, misschien slechts een paar kilometer verderop”, aldus Ferguson. . “Maar wat gebeurt er als een studio verbinding moet maken met een omroep die geografisch ver van elkaar verwijderd is? Het probleem, zo bleek, was met het klokken. ”

Wereldwijde synchronisatie
Commerciële streaming van audio via internet is nu gebruikelijk en werkt op grote afstanden, maar dat type audio is niet gesynchroniseerd, gecomprimeerd en heeft over het algemeen een zeer hoge latentie vanwege het gebrek aan betrouwbare timing. Met behulp van een langeafstandsnetwerk realiseerde Ferguson zich dat met twee nieuwe Dante Domain Manager-functies – ondersteuning voor SMPTE 2110 / AES67-compatibele apparaten in Dante-workflows en ondersteuning voor GPS-synchronisatie – een volledig gesynchroniseerd, verliesvrij systeem mogelijk zou maken dat honderden kilometers besloeg met ongelooflijk lage latentie.

“Dit was een uitstekende vooruitgang voor netwerkaudio; in feite kunnen we klokproblemen vergeten. Nu kan elk netwerksubnet worden vergrendeld op een GPS-satellietklok in de onmiddellijke nabijheid, ”zei Ferguson. “Die satellieten zijn allemaal met elkaar verbonden en hebben een gemeenschappelijke tijd, dus waar je ook bent en waar je ook bent over de hele wereld geklokt, het is in feite dezelfde wereldklok. Dit is een enorme en onmiddellijke overwinning voor universiteiten en onderwijsinstellingen over de hele wereld die Dante-netwerken gebruiken en Dante Domain Manager kan nu verbinding maken met en samenwerken met andere locaties binnen hun onderwijssysteem, of verbinding maken met andere universiteiten, zoals wij. ”

Met GPS-synchronisatie kan elke zone worden beheerd door zijn eigen hoofdklok, waardoor de apparaten op elke locatie vergrendeld blijven. Nu de klokbeperkingen zijn overwonnen, kan een Dante-netwerk over elke afstand presteren, waarbij het de volledige bi-directionele kanaaltelling probleemloos doorlaat.

Hoe zit het met de latentie?
Omdat Dante ongecomprimeerde, meerkanaals digitale audio distribueert met een latentie van bijna nul en perfecte synchronisatie, ervaren gebruikers een uitstekende audiokwaliteit met nauwkeurige tijdafstemming van alle bronnen.

Met de live demonstratie van Ferguson was latentie ongetwijfeld een punt van zorg. Maar zelfs met een firewall om mee te kampen, onthulden vroege tests een retourtijd van 9,5 ms voor datapakketten die van Londen naar Edinburgh en terug werden gestuurd.

Beide sites, zijnde universiteiten, zijn aangesloten op het JANET-netwerk (Joint Academic NETwork). JANET is een netwerk met hoge bandbreedte dat speciaal is gemaakt voor gebruik door de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap in het VK. Met ongeveer 18 miljoen gebruikers is JANET Europa’s drukste nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk op basis van de hoeveelheid overgedragen gegevens. Zelfs met een firewall om mee te kampen, onthulden vroege experimenten een retourtijd van 9,5 ms voor datapakketten die van Londen naar Edinburgh en terug werden gestuurd. Hoewel het aanvankelijk bemoedigend is, betekent de aard van het JANET-netwerk met 18 miljoen gebruikers dat tijdens piekmomenten het toegenomen verkeer deze heen-en-terug-tijd tot 15 ms of meer zou forceren, met af en toe pieken tot 30 ms. Ferguson reflecteert: “aangezien dit een live keynote-optreden was om de conferentie te openen, heb ik de nodige voorzichtigheid betracht.Hoewel de avonden over het algemeen rustige tijden zijn voor verkeer, stellen we de buffer op onze RedNet-interfaces eenvoudig in op 20 ms aan elke kant: 40 ms in totaal. Iets langer dan je idealiter zou willen voor drums, maar veilig en absoluut bruikbaar voor de synthetische texturen die we uit Edinburgh kregen. ”

“Er is zeker een afweging tussen acceptabele latentie voor de muzikanten en systeemprestaties”, zei Ferguson. “We waren voorzichtig en hebben de buffer op onze interfaces ingesteld op 20 ms aan elke kant voor een totaal van 40 ms in totaal, een absoluut bruikbare drempel voor de synth-texturen die we uit Edinburgh kregen.”

De toekomst
Het is misschien het meest opmerkelijk om op te merken dat elk stukje technologie dat werd gebruikt een actueel, standaard software- of hardwareproduct was.

Fergusons visie voor de bredere toepassing van zijn setup gaat verder dan de academische wereld. Het vermogen om via Dante samen te werken en te onderwijzen tussen instellingen, tussen studieprogramma’s (of tussen wijdverspreide campussen) heeft duidelijke equivalenten in commerciële studio’s, uitzendingen en postproductie. Ferguson besluit: “We weten dat, door niets te doen, de netwerken en connectiviteit die we tot onze beschikking hebben, beter worden en minder kosten. Zelfs met de huidige connectiviteitsopties hebben we hier laten zien dat de technologie om creatief samen te werken over lange afstanden met behulp van Dante, wordt ondersteund en vandaag de dag bestaat. ”

Met het succes van de demonstratie voorspelt Ferguson nu dat samenwerking op afstand binnen het onderwijs zal floreren, maar ziet ook de mogelijkheid om logische equivalenten te hebben voor commercieel gebruik.

“Helaas heeft het COVID-19-virus een nieuw perspectief op het optreden gebracht, en voor optredende muzikanten stelt deze GPS-klok mogelijk muzikanten in staat om veilig verbinding te maken en samen te werken over honderden kilometers,” voegde Ferguson toe. “Wat gebeurt er als artiesten hun volgende album willen maken of met anderen willen samenwerken? Totdat ons werk weer normaal wordt, is dit een uitstekende, op één na beste optie om daar te zijn. En zelfs nadat het verbod is opgeheven, zal dit een economische en efficiënte manier zijn om creativiteit over grote afstanden samen te brengen. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *