Windows 10-opdrachtregeltrucs

De Windows Command Prompt is krachtig en toch vaak over het hoofd gezien. Het grijpt terug naar de dagen van DOS en de opdrachtregel en bleef in vroege versies van Windows aanwezig .

Na verloop van tijd is het naar de achtergrond gedwongen, omdat Microsoft toeters en bellen heeft geduwd, maar de opdrachtprompt is nooit genegeerd en blijft een grote rol spelen, vooral bij het oplossen van problemen.

De grote krantenkoppen zijn misschien naar de nieuwe gebruikersinterface van Windows 10 gegaan , of naar enkele van de meer publieksvriendelijke functies, maar de opdrachtprompt wordt nog steeds gevoed door de technici van Microsoft en Windows 10 introduceerde een aantal handige verbeteringen aan het consolevenster, waardoor het toegankelijker en gebruiksvriendelijker wordt.

Bekijk onze verzameling handleidingen voor Windows 10
Nieuwe trucjes
U kunt het formaat van het consolevenster nu gemakkelijker wijzigen, eenvoudig door middel van slepen en neerzetten – geen gedoe meer met instellingen voor de grootte van de consolebuffer (hoewel u dat nog steeds kunt, als u dat wilt).

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Woordomloop betekent dat tekst niet buiten het scherm verdwijnt, waardoor u horizontaal moet scrollen om bijzonder lange regels tekst te lezen. U kunt nu gemakkelijk delen van de console-uitvoer met uw muis selecteren en ze met slechts één klik (of beter gezegd één klik met de rechtermuisknop) naar het klembord kopiëren.

Er zijn zelfs handige nieuwe toetscombinaties voor tekstselectie, die ook helpen om de zaken verder te versnellen. Maar zelfs zonder deze functies blijft de opdrachtprompt een krachtig en essentieel hulpmiddel in het arsenaal van elke zichzelf respecterende pc-gebruiker. Dus waarom zou u Linux al het plezier laten beleven met zijn Terminal , als u uw computer ook in Windows wat aandacht op de opdrachtregel kunt geven?

Ga met ons mee terwijl we de opdrachtprompt ontleden en onthullen hoe u deze het beste kunt gebruiken.

Windows 10-opdrachtregeltrucs

Systeembestandscontrole
Een van de bekendste opdrachtprompttools is System File Checker (SFC), en de meesten weten dat het typen van sfc / scannow in theorie corrupte systeembestanden moet detecteren en deze moet vervangen door werkende back-ups. Maar het is niet altijd succesvol – als u een bericht krijgt dat Windows Resource Protection de gevonden bestanden niet kon herstellen, probeer dan het volgende.

Genereer eerst een tekstbestand met de informatie die nodig is om de bestanden op te sporen die SFC niet kon repareren:

findstr / c: “[SR]”% windir% \ Logs \ CBS \ CBS.log “% gebruikersprofiel% \ Desktop \ sfcdetails.txt”

Open nu het bestand sfcdetails.txt – dit is een gefilterde weergave van het CBS.log, met alleen de bestanden die SFC niet kon herstellen. Identificeer de corrupte bestanden en bron werkende versies van een andere pc met dezelfde versie van Windows. Voer nu de volgende opdrachten uit voor elk beschadigd bestand, waarbij u het pad vervangt door het pad van het bestand (zoals C: \ Windows \ System32) en corruptbestand door de volledige bestandsnaam (jscript.dll):

takeown / f path \ corruptfile icacls path \ corruptfile /

SUBSIDIEBEHEERDERS: F

Kopieer het bestand dat u van de andere pc hebt gemaakt naar dezelfde map en overschrijf het wanneer daarom wordt gevraagd:

kopieer sourcepath \ sourcefile

pad \ corruptbestand

Voer SFC opnieuw uit, wat nu zou moeten verifiëren dat er geen corrupte bestanden zijn. Zie de ondersteuningspagina van Microsoft over dit onderwerp voor meer informatie.

Windows 10-opdrachtregeltrucs

Pas de opdrachtprompt aan
Voordat u te diep in het hulpprogramma Opdrachtprompt duikt, moet u de tijd nemen om het uiterlijk aan te passen aan uw persoonlijke comfort.

Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het opdrachtpromptpictogram in de menubalk en kies ‘Eigenschappen’. U ziet opties verdeeld over vier tabbladen: ‘Lettertype’ bepaalt het teksttype, de grootte en de stijl, terwijl u met ‘Kleuren’ de achtergrond- en tekstkleuren kunt wijzigen en het venster semi-transparant kunt maken.

Op het tabblad ‘Layout’ kunt u de venstergrootte instellen in regels (hoogte) en teksttekens (breedte), terwijl de hoogte van de schermbuffergrootte laat zien door hoeveel regels u kunt scrollen. De standaardgrootte zou voldoende moeten zijn – zorg ervoor dat u de optie ‘Tekstuitvoer omslaan bij formaat wijzigen’ aangevinkt laat.

Het hoofdtabblad – ‘Opties’ – stelt je in staat om de commandobuffer aan te passen (dit is in feite je commando ‘geschiedenis’, en je kunt door eerdere commando’s bladeren met de pijltjestoets omhoog). U kunt ook de grootte van de muiscursor wijzigen en verschillende functies in- of uitschakelen, waarvan er vele nieuw zijn in Windows 10, zoals de mogelijkheid om geselecteerde tekst te kopiëren en te plakken met het toetsenbord (‘Ctrl-sneltoetsen inschakelen’).

Als je resoluut old-school bent en de dingen leuk vindt zoals ze zijn, kun je ‘Gebruik legacy-console’ aanvinken en deze functieverbeteringen niet gebruiken, maar in de meeste gevallen raden we aan om met rust te laten.
Windows 10 introduceert een aantal handige tijdbesparende functies voor de opdrachtprompt, waaronder de QuickEdit-modus (eigenlijk geïntroduceerd in Windows 8 , maar laten we geen haren splitsen).

Dit stelt u in staat om snel tekst van de console te selecteren en te kopiëren met de muis – klik en sleep om te selecteren en klik met de rechtermuisknop om het naar het klembord te kopiëren. Plaats uw cursor waar u deze in de console wilt plakken en klik nogmaals met de rechtermuisknop.

Veel opdrachten genereren pagina’s en pagina’s met gegevens – om u de zware taak te besparen om weer omhoog te scrollen om ze te bekijken, voegt u de | meer optie aan het einde van aanstootgevende commando’s, om ze te dwingen de eerste pagina weer te geven en vervolgens te pauzeren.

Windows 10-opdrachtregeltrucs

Vanaf hier drukt u op Enter om een ​​regel tegelijk omlaag te gaan, of op de spatiebalk om door de volgende pagina te bladeren.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
U kunt de informatie ook met de schakelaar omleiden naar een tekstbestand – bijvoorbeeld drivequery -v drivers.txt maakt het bestand aan in uw huidige directory. Sommige opdrachten lijken vast te lopen of blijven in een lus – breek ze uit zonder het opdrachtpromptvenster te sluiten door simpelweg op Ctrl + C te drukken.

Wilt u de schermbuffer leegmaken en beginnen met een frisse nieuwe ‘pagina’? Typ cls en druk op Enter. De opdrachtprompt houdt ook een handige geschiedenis bij van eerdere opdrachten – hoeveel is er geconfigureerd via het tabblad ‘Opties’ onder Eigenschappen van opdrachtprompt, waar u doorheen kunt bladeren met de cursortoetsen omhoog en omlaag, waardoor tekst sneller kan worden ingevoerd.

Werken met batchbestanden
Batchbestanden zijn speciaal gemaakte tekstbestanden die een lijst met opdrachtpromptopdrachten bevatten, die worden uitgevoerd in de volgorde waarin ze zijn geschreven. Ze kunnen ook worden gebruikt om uitvoerbare programma’s aan te roepen (gebruik het startcommando), en zijn een uitstekende manier om repetitieve commando’s gemakkelijk te verwerken te maken.

Windows 10-opdrachtregeltrucs

U kunt batchbestanden maken en bewerken in Kladblok – plaats elk commando met zijn opties op een aparte regel. Wanneer u het bestand komt opslaan, stelt u ‘Opslaan als type:’ in op ‘Alle bestanden (*. *)’, Voordat u het bestand een .cmd-extensie geeft.

Er zijn een aantal opdrachten die zijn ontworpen voor gebruik in batchbestanden. Een van de gemakkelijkst te gebruiken is de pauze-opdracht. Plaats dit in uw batchbestand en wanneer het is bereikt, geeft de opdrachtprompt een bericht ‘Druk op een willekeurige toets om door te gaan’ en wacht tot er een toets wordt ingedrukt.

U kunt ook de echo-opdracht gebruiken om tekst op het scherm weer te geven en een @ echo off-opdracht bovenaan uw batchbestand invoegen om te voorkomen dat de opdrachten zelf in het opdrachtpromptvenster verschijnen terwijl ze worden uitgevoerd.

Andere handige commando’s zijn onder meer call, waarmee je een tweede batchbestand kunt oproepen vanuit het eerste, plus choice en set voor het introduceren van interactiviteit door de vorm van keuzes voor de eindgebruiker (je kunt ook voorwaarden introduceren via de if- en goto-commando’s).

Batchbestanden kunnen worden uitgevoerd vanuit het opdrachtpromptvenster (u kunt ze vanuit Verkenner naar het venster slepen), of door erop te dubbelklikken in Verkenner – u ziet het opdrachtpromptvenster verschijnen en het verdwijnt wanneer het script is voltooid.

Genoten van dit artikel? Ontdek hoe u het meeste uit uw pc kunt halen en ontdek nieuwe dingen die u kunt doen in Windows Help & Advies. Profiteer vandaag nog van een exclusief aanbod in onze sampler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *