Een pc bouwen: een stapsgewijze handleiding voor het bouwen van de beste pc

0
Een pc bouwen: een stapsgewijze handleiding voor het bouwen van de beste pc

Hoewel leren hoe je een pc moet bouwen, kan intimiderend zijn, vooral als je het voor de eerste keer doet, is het niet onmogelijk om te doen. Zolang je zorgvuldig de juiste pc-componenten kiest en alles in de juiste slots en connectoren steekt, zou je het met of zonder ervaring goed moeten kunnen doen. Nu Intel zijn serie desktopprocessors Comet Lake-S lanceert en Asus en MSI hun nieuwe Intel Z490-moederborden onthullen , is het een spannende tijd om je eigen pc te bouwen.

Maak je geen zorgen als je niet weet waar je moet beginnen. We zijn er om u door het proces te begeleiden. We bouwen al jaren computers, dus we kunnen onze expertise delen en u leren hoe u een pc kunt bouwen. We helpen u stap voor stap bij het samenstellen van al die dure componenten. En al snel ben je de trotse eigenaar van een van de beste pc’s , een die je met je eigen handen hebt gebouwd.

Hier leest u hoe u een pc bouwt, van de tools die u nodig heeft tot hoe u al die componenten met elkaar verbindt.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
Instrumenten van de handel
Hoewel een enkele kruiskopschroevendraaier alles is wat u nodig hebt om een ​​pc te bouwen, wilt u misschien nog een paar dingen bij de hand voor het geval dat. Een punttang of een eenvoudig pincet kan bijvoorbeeld handig zijn om schroeven in krappe plaatsen te plaatsen of ze eruit te halen.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Ritssluitingen zijn handig om al uw pc-kabels op te ruimen en gelukkig hoeft u ze waarschijnlijk niet te kopen, omdat ze vaak worden geleverd met verschillende soorten computeronderdelen. Je hebt ook een zijmessen (of gewoon een schaar) nodig om die ritssluitingen te knippen.

Je kunt ook niet fout gaan met een antistatische polsband, maar je kunt er ook mee wegkomen als je er geen hebt. Tenzij je de hele dag op tapijt hebt rondgelopen of katten hebt, houd je waarschijnlijk niet genoeg statische lading vast om de elektronica te beschadigen. Doe jezelf een plezier en ontlaad eventuele latente elektriciteit door je hand op metaal te leggen, zoals je pc-behuizing of voeding.

Wat uw werkruimte betreft, wilt u een flink stuk tafelruimte vrijmaken, aangezien u uw pc waarschijnlijk op zijn kant, voeten, achterkant en op welke manier dan ook om alles te installeren zult draaien.

En voordat we het vergeten, is het een goed idee om een ​​monitor, toetsenbord en muis te installeren voordat je begint met bouwen, zodat je iets hebt om het op aan te sluiten als het bouwen klaar is. Je moet ook een stopcontact en internetverbinding hebben.

Het is tegenwoordig moeilijk om een ​​moderne versie met een optische drive te vinden, dus plaats het Windows 10- installatieprogramma op een USB-stick ( we laten je zien hoe ). Als je geen handige thumb drive en een laptop kunt vinden, zouden we een oudere rig kannibaliseren voor een cd-drive, of er zelfs maar een kopen – je kunt ze tegenwoordig online vinden voor minder dan 10 dollar.

Het is tijd om te bouwen. Tenslotte.
Na weken bezig te zijn geweest met het bedenken van een lijst met pc-componenten, vol spanning te hebben gewacht tot ze in de verkoop gaan en ze bij je thuis te laten bezorgen, is het tijd. Je hebt een kruiskopschroevendraaier in de hand en je bent klaar om te gaan.

In het kader van onze handleiding voor het bouwen van pc’s hebben we de volgende onderdelen gebruikt als voorbeeld van hoe u een complete computer kunt bouwen. Deze componenten zijn ook precies wat je nodig hebt om een ​​bescheiden – zij het een beetje laatste generatie – gaming-pc te bouwen .

Stap voor stap
1. Strip naar beneden

Het eerste dat u wilt doen, is de behuizing zo ver mogelijk verwijderen. Verwijder elk paneel dat u kunt en bewaar ze op een veilige plaats (in de doos is de beste keuze). We raden aan om een ​​kom te gebruiken (of een magnetische onderdelenbak als je zin hebt) om je schroeven vast te houden tijdens je pc-bouwproces.

2. Fan-tastisch

Als je vervangende of extra koelventilatoren hebt gekocht, is dit het moment om ze te installeren waar je ze nodig hebt. Probeer je koelopstelling in balans te houden, zodat er evenveel lucht naar binnen wordt gezogen als naar buiten wordt geblazen. Als u niet zeker weet welke kant de wind op gaat, geven de plastic ventilatorbeschermers meestal aan waar de lucht doorheen komt.

Meestal wilt u dat twee ventilatoren aan de voorkant lucht naar binnen zuigen en ten minste één aan de achterkant lucht naar buiten blazen. U kunt ook een of twee extra optionele ventilatoren in het dak van de pc-behuizing schroeven voor extra uitlaat, als uw pc-behuizing hiervoor bevestigingspunten heeft.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
3. Mobo-installatie

Voordat we het moederbord gaan installeren , wil je een paar dingen over je pc-behuizing controleren. Controleer op vooraf geïnstalleerde moederbordafstandhouders, zorg ervoor dat het aantal en de plaatsing ervan overeenkomt met de gaten op uw moederbord.

Ten tweede, kijk of uw pc-behuizing een grote CPU-uitsparing heeft of een raam dat in de achterkant van het moederbordframe is uitgesneden. Als dit niet het geval is, wilt u misschien op dit moment een CPU-koeler-achterplaat en M.2 solid-state drives installeren.

Nu dat is gebeurd, zoekt u eerst het achterste I / O-schild van uw moederbord en drukt u het in de rechthoekige sleuf aan de achterkant van uw pc-behuizing. Zorg ervoor dat het met de goede kant naar boven ligt door het patroon van de uitsparingen af ​​te stemmen op de plaatsing van de poorten aan de achterkant van uw moederbord.

Leg vervolgens je moederbord in het chassis neer – zorg ervoor dat de poorten aan de achterkant zorgvuldig worden uitgelijnd met de overeenkomstige gaten in het I / O-schild dat je zojuist hebt geïnstalleerd – bovenop de afstandhouders die in je chassis zijn geïnstalleerd.

Dan is het een kwestie van het moederbord vastzetten met de schroeven die bij uw chassis zijn geleverd. Zorg ervoor dat u hier de juiste gebruikt, want u wilt de afstandhouders niet inrijgen voor het geval u deze op een later tijdstip moet verwijderen.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
4. CPU-installatie

Sluit vervolgens uw CPU aan op het moederbord. Hier zijn de dingen een beetje anders, afhankelijk van de processorfamilie en / of het merk waarmee je hebt besloten.

Voor Intel mainstream CPU’s: schuif de veerbelaste retentiearm naar buiten en omhoog, en til vervolgens de beugel op, waarbij de plastic kap op zijn plaats blijft. Plaats vervolgens uw CPU voorzichtig in de socket, waarbij de gouden driehoek in de linkerbenedenhoek van de processor overeenkomt met de driehoek op de socketbeugel.

Voor de volgende stap moet u de bevestigingsbeugel terug in de oorspronkelijke positie schuiven, zodat deze op zijn plaats vastklikt onder de schroef, en de bevestigingsarm weer naar beneden bevestigen. Tijdens dit proces moet de beschermende plastic hoes loskomen, dus maak je geen zorgen als hij op je af komt vliegen. Zorg ervoor dat u de hoes op een veilige plaats opbergt, aangezien deze de gevoelige pinnen van het moederbord beschermt als u besluit de processor van het moederbord te verwijderen.

Als u een AMD-CPU installeert, is de installatie gelukkig veel minder ontmoedigend. Er is hier geen beugel, til de bevestigingsarm gewoon omhoog in de hoogste stand.

Je moet dan je processor pakken en de gouden driehoek op de hoek van de Ryzen-processor matchen met de driehoek op de socket. Zodra de pinnen aan de onderkant van de processor zijn uitgelijnd met de gaten in de socket, laat u deze op zijn plaats vallen. Geef het een klein duwtje om er zeker van te zijn dat het goed vastzit, laat dan de retentiearm weer zakken en vergrendel het op zijn plaats.

Processor installatie klaar, whew.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
5. Geheugen is belangrijk

Het volgende op de agenda is het installeren van computergeheugen . Druk de vergrendelingen aan beide uiteinden van de DDR4-slots op uw moederbord naar beneden. Lijn vervolgens de inkeping aan de onderkant van het geheugen uit met de inkeping in de sleuf. Daarna kunt u het geheugen installeren door beide zijden van het geheugen voorzichtig in de sleuf te duwen. U zou een klikgeluid moeten horen terwijl het geheugen op zijn plaats wordt vergrendeld en de vergrendelingen weer omhoog klikken.

Zorg ervoor dat u de verste en tweede dichtstbijzijnde sleuf van de CPU gebruikt als u slechts twee geheugensticks gebruikt. Maak dat af en je bent klaar om te gaan.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
6. Koelere montage

Dit is het laatste gecompliceerde stuk in het pc-bouwproces, CPU-koelers .

Bij de meeste koelers van derden moet een achterplaat worden geïnstalleerd, wat u al dan niet al hebt gedaan vanaf stap drie van onze pc-bouwhandleiding. Elke individuele koeler heeft zijn eigen instructies die u moet volgen, maar de essentie van de meeste installaties vereist het aanbrengen van een achterplaat en het inrijgen van vier pinnen door de achterkant van uw moederbord.

Van daaruit wil je thermisch plakken als je CPU-koeler nog niet vooraf is aangebracht. Gebruikers zullen een kleine klodder, ongeveer de grootte van een halve erwt, in het midden van de CPU willen persen. Dit verspreidt zich zodra uw koeler is gemonteerd en biedt voldoende thermisch interfacemateriaal om met succes warmte van de processormatrijs over te brengen naar de koeler van uw keuze.

Voor luchtkoelers wilt u de meeste modellen installeren met de ventilatoren niet bevestigd. Richt de heatsink voorzichtig op de pinnen of schroefdraden van de montageplaat en zet hem vast met de meegeleverde duimschroeven of gewone schroeven. Daarna is het gewoon een kwestie van de ventilator weer aan de toren bevestigen en de 4-pins PWM-ventilatorkop in de CPU-ventilatorsleuf op het moederbord steken.

Vloeistofkoelers volgen in principe hetzelfde proces, maar vereisen meer werk vooraf. U moet waarschijnlijk vooraf ventilatoren op de radiator bevestigen en deze in uw pc-behuizing installeren. Afhankelijk van welke vloeistofkoeler u gebruikt, moet u mogelijk ook een tweede vierpolige kabel aansluiten op een speciale AIO-koeler of een optionele koeler-aansluiting op uw moederbord.

Dit is ook een goede gelegenheid om de rest van je systeemventilatoren aan te sluiten op alle beschikbare slots op het bord. Of als uw pc-behuizing een geïntegreerde ventilatorcontroller aan de achterkant van het chassis heeft om al uw fans naar en vervolgens rechtstreeks naar het moederbord te leiden. Het moet ook via een USB-header verbinding maken met het moederbord.

7. Opslag installatie

Zodra het geheugen aanwezig is, is het tijd om u te concentreren op een aantal niet-vluchtige geheugenopslag, harde schijven en solid-state schijven . Onze NZXT H400i heeft toevallig een kleine SSD-beugel aan de voorkant. Het installeren van 2,5-inch schijven in deze caddies is een makkie, aangezien u deze eenvoudig op zijn plaats kunt schuiven met de optie om hem volledig vast te zetten met vier schroeven.

De meeste moderne pc-behuizingen worden geleverd met een soort SSD-sleuven. Maar als dat niet het geval is, moeten de 3,5-inch schijfcaddies die doorgaans zijn gereserveerd voor harde schijven, compatibele bevestigingspunten hebben. Ongeacht het type opslagstation dat u installeert, zorg ervoor dat de verbindingspoorten naar een kabeluitsparing in uw chassis zijn gericht, omdat dit het leiden van kabels gemakkelijker maakt.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
8. PSU-positionering

Nu je je moederbord, CPU en geheugen hebt geïnstalleerd, wil je de volgende keer je voeding installeren . Als je een modulaire PSU hebt, zoek dan van tevoren uit welke kabels je nodig hebt en sluit deze eerst aan op je voeding.

Als uw pc-behuizing wordt geleverd met een PSU-beugel, verwijder deze dan van tevoren en bevestig deze aan de achterkant van het apparaat. Leid vervolgens de kabels eerst door de PSU-sleuf aan de achterkant van de behuizing en schuif vervolgens de PSU op zijn plaats, waarbij de beugel weer op het chassis wordt bevestigd.

Anders moet u in oudere gevallen de voeding via de binnenkant van het chassis naar binnen schuiven en stevig tegen de binnenmuur drukken terwijl u deze met vier schroeven bevestigt.

Afhankelijk van het ontwerp van uw hoesje, wilt u de ventilator richten op de ingebouwde ventilatiegebieden. In de meeste gevallen raden we aan om de ventilator naar beneden of opzij te richten, weg van de binnenkant van uw pc. Op deze manier kan uw PSU frisse lucht aanzuigen en warmte via de achterkant afvoeren.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
9. Alle knoppen

Om de I / O-aan / uit-knoppen aan de voorzijde correct te laten werken, moet u de juiste kabels aansluiten. Gelukkig is dit op onze NZXT H400i een enkel blok dat rechtstreeks op de voorste I / O-headers op het moederbord wordt gestoken, zorg ervoor dat je het op de juiste manier oriënteert en druk het vervolgens op zijn plaats op de pinnen.

Neem voor alle anderen de individuele pinnen en identificeer met behulp van het installatiehandboek van het moederbord welke pinnen en kabels moeten worden aangesloten. Probeer dit deel voorzichtig te doen, om de pinnen niet te buigen. Het is belangrijk op te merken dat alle LED-lampjes (HDD en Power) correct moeten worden geplaatst, met de + en – kabels geïnstalleerd in de + en – pinnen op het bord.

Het is ook een goed moment om uw USB 3.0-header, USB 2.0-header en audiopassthrough aan te sluiten. Audio bevindt zich linksonder op de meeste moederborden. Het wordt gelabeld en de pin-outs zullen verschillen van de USB 2.0-headers. Installeer uw USB 3.0-kabels (aangegeven met een blauw gekleurd uiteinde) in alle beschikbare sleuven op het bord en zorg ervoor dat de pinnen uitgelijnd zijn met de gaten in de USB 3.0-kabels.

10. Kabelconflicten

Nu kunt u de rest van uw stroomkabels aansluiten.

Identificeer uw 8-pins EPS-kabel en schuif deze langs de achterkant van het chassis door de kabeldoorvoer en steek deze in de 8-pins voedingssleuf aan de bovenkant van het moederbord. Zoek vervolgens de omvangrijkere 24-pins kabel, schuif die door eventuele kabelgeleidingsuitsparingen op het chassis en sluit deze aan op de overeenkomstige 24-pins ATX-voedingspoort op het moederbord.

Neem vervolgens uw SATA-stroom en sluit deze aan op opslagstations. Als er iets op de voorkant van de behuizing is gemonteerd, voert u deze SATA-voedingskabel door de PSU-mantel, geschikte doorvoertules of gaten, en in uw aan de voorzijde gemonteerde 2,5-inch schijf. Dit is een goede gelegenheid om ook de SATA-datakabels tussen opslagstations en het moederbord aan te sluiten.

Ten slotte wilt u uw PCIe-voedingskabel door de uitsparing in de PSU-afdekking of eventuele zij-doorvoertules / gaten leiden, zodat deze klaar is voor wanneer u uw GPU installeert.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
11. Grafisch geluid

Eindelijk hebben we het laatste stukje van de puzzel om op zijn plaats te schuiven.

Bekijk eerst uw moederbord en zoek het PCIe-slot dat zich het dichtst bij uw processor bevindt. Zoek van daaruit de twee PCIe-slots naast waar u uw GPU wilt installeren en verwijder ze. In de meeste pc-gevallen moet u twee schroeven op de PCIe-sleufafdekkingen losdraaien en verwijderen.

Haal je grafische kaart uit de antistatische tas en lijn deze uit met de slots die we zojuist hebben geopend. De achterste I / O op de GPU moet naar de achterkant van het chassis wijzen. Zodra de gouden contacten op uw GPU-merk de PCIe-sleuf raken, drukt u deze voorzichtig op zijn plaats totdat u een klik hoort. Gebruik vervolgens dezelfde schroeven die we hebben verwijderd van de PCIe-sleufafdekking om de GPU op zijn plaats te bevestigen.

Dan is het gewoon een kwestie van uw PCIe-stroom aansluiten die u bij onze laatste stap hebt ingevoerd – en we hebben (meestal) een volledig gebouwde pc.

12. In BIOS

Nu het systeem is gebouwd, moet u nog niet al uw panelen opnieuw bevestigen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het echt wordt ingeschakeld en correct werkt.

Breng uw tijdelijk gebouwde toren naar uw computerruimte die vooraf is ingesteld en sluit deze ook aan op een stopcontact, een scherm, toetsenbord en muis. Schakel het in en pureer de delete-toets om in het BIOS-scherm te komen. Controleer je CPU-temperatuur, zorg ervoor dat deze ergens rond de 30-40 graden Celsius werkt en zorg ervoor dat je opstartschijf correct registreert.

Als alles wordt weergegeven, is dit ook een goed moment om de XMP voor Intel of DOCP voor AMD in te schakelen om ervoor te zorgen dat uw geheugen op de juiste frequentie werkt. Druk vervolgens op F10, sla op en sluit af. Schakel vervolgens uit.

13. Opruimen

Nu we zeker weten dat de machine werkt, koppelt u hem weer los en brengt u hem terug naar uw werkruimte. Het is de moeite waard om dit te doen, omdat u al die pc-behuizingspanelen opnieuw wilt bevestigen en losse kabels wilt opruimen.

Dat betekent dat u kabelbinders moet gebruiken om kabels zoveel mogelijk samen te bundelen. De meeste pc-behuizingen komen naar kabeluitsparingen om te gebruiken als bevestigingspunten. Waar ze er niet zijn, gebruiken we meestal dikkere kabels om kleinere kabels vlak tegen de binnenkant van ons computerchassis te duwen.

Hoe een pc te bouwenAfbeelding tegoed: Techradar
14. Windows installeren

Breng het systeem terug naar uw computerruimte, waar het voor altijd zal blijven staan ​​- of in ieder geval tot uw volgende upgrade – aangezien we het besturingssysteem hierna willen installeren.

De meeste moderne rigs hebben geen optische drive om je besturingssysteem te installeren, dus je moet een USB-installatie op een andere pc maken. Download hiervoor de Windows 10 Media Creation Kit en installeer vervolgens Windows 10 op een USB-stick met minimaal 8GB opslagruimte.

Als het klaar is, sluit u het eenvoudig aan op uw nieuwe systeem. Ga terug naar uw BIOS om uw systeem te laten opstarten vanaf de USB-stick. Van daaruit kun je de prompts doorlopen om het besturingssysteem op je nieuwe rig te installeren. Maakt u zich geen zorgen dat u tijdens de installatie geen softwaresleutel heeft, u kunt Windows 10 activeren zodra u het bureaublad bereikt.

15. Desktoponderhoud

Als u eindelijk bent aangemeld, gaat u naar de website van de fabrikant, zoekt u uw moederbord, gaat u naar de service en downloadt u de juiste chipset-stuurprogramma’s voor uw systeem.

Ninite is een handig hulpmiddel om alle programma’s die u wilt snel te krijgen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het afzonderlijk installeren van elk programma. Op de Ninite-site kun je selecteren welke programma’s je wilt, het installatieprogramma downloaden en het zijn magie laten uitvoeren. Download en installeer daarna het juiste grafische stuurprogramma voor uw kaart en u bent helemaal klaar om achterover te leunen en te genieten.

Lees meer over hoe Intel de volgende generatie pc-gaming mogelijk maakt .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *