Stalkerware herkennen en verwijderen

0
Stalkerware herkennen en verwijderen

Alsof er niet genoeg technische beveiligingsbedreigingen zijn om u zorgen over te maken, moet u ook op uw hoede zijn voor zogenaamde ‘stalkerware’ – invasieve programma’s die zijn geïnstalleerd door verdachte echtgenoten, jaloerse exen of ouders controleren zonder uw medeweten. Hier zijn de waarschuwingssignalen (op uw computer) waar u op moet letten en wat u eraan kunt doen.

Stalkerware uitgelegd
Stalkerware als term kreeg pas recentelijk grip dankzij een krachtige reeks berichten op het moederbord , hoewel de praktijk van het installeren van software om familie en vrienden te bespioneren al veel langer bestaat . Deze tools zijn nu gemakkelijker beschikbaar en geavanceerder dan ooit tevoren. Wat betekent dat het niet alleen hackers zijn die ze kunnen gebruiken om uw online leven te beschrijven.

De opkomst van de smartphone heeft een rol gespeeld bij dit soort doe-het-zelf-bewakingsoperaties: krijg toegang tot iemands mobiel en je kunt hun leven met ongekende details bespioneren, van de sms-berichten die ze sturen naar de foto’s die ze maken. Voordat je op iemands e-mail kon snuffelen; nu kunt u te allen tijde weten waar ze zijn.

Motherboard bekeek een stuk software genaamd FlexiSpy , dat op de achtergrond op computers en telefoons kan worden uitgevoerd en een gegevensdossier verzamelt voor een derde partij, of het nu een jaloerse minnaar of een beschermende ouder is – en er zijn er nog veel meer.

Als u vermoedt dat FlexiSpy of vergelijkbare stalkerware op een van uw apparaten is geïnstalleerd, kunnen de effecten emotioneel en psychologisch verlammend zijn. Wees niet bang om steun te zoeken bij vrienden, familie en bronnen zoals de National Hotline Hotline als je dat nodig vindt (en naast het volgen van de stappen die we hier hebben uiteengezet).

Stalkerware waarschuwingsborden
Het enigszins geruststellende nieuws is dat het erg moeilijk is voor iemand om stalkerware te installeren zonder fysieke toegang tot je telefoon of computer te hebben. Het kan niet op magische wijze via de ether worden geïnstalleerd of via een sms worden vervoerd zonder dat u erop reageert – moderne besturingssystemen zijn te veilig voor beveiliging om dat mogelijk te maken.

U kunt per ongeluk iets installeren dat u niet wilt, of het nu gaat om stalkerware of een standaardvirus, door een link in een e-mail te volgen, dus wees , zoals altijd, erg wantrouwend voor links die u via e-mail of sociale media krijgt. Vermijd onbekende afzenders en controleer bestanden met bekende afzenders dubbel, vooral wanneer ze ongevraagd worden verzonden. Helaas zullen de meeste stalkers die er zijn waarschijnlijk deze methode niet proberen uit angst om het spel weg te geven.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Het eerste waarschuwingsteken waar u op moet letten, is of uw laptop of telefoon voor langere tijd is geleend door iemand anders – en misschien terugkomt met instellingen of apps of wijzigingen die u niet herkent. Op Windows kunt u zien dat apps op de achtergrond worden uitgevoerd door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en Taakbeheer te kiezen ; op macOS, start Activity Monitor vanuit Spotlight.

Een snelle zoekopdracht op het web naar apps of processen die u niet herkent in Taakbeheer of Activity Monitor, kan stalkerware opleveren. Dit is een goede methode om allerlei soorten beveiligingsbedreigingen op te vangen, maar het is zeker niet gegarandeerd dat alles wordt opgevangen.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
In het geval van telefoons vereisen de meeste diepgaande monitoringtools een jailbreak (op iPhones) of om apps van onbekende bronnen (op Android) in te schakelen, vanwege de extra systeemtoegang die wordt verleend – als je een iPhone gebruikt, de aanwezigheid van de Cydia-app of een oude iOS-versie die niet kan worden bijgewerkt, zijn tekenen dat dit is wat er aan de hand is met uw handset. Ga op Android naar Beveiliging in Instellingen en kijk of de schakelaar voor onbekende apparaten is ingesteld op Aan .

Niet alle soorten stalking hebben echter een app nodig. Als iemand bij u in de buurt het soort woorden kent dat u voor wachtwoorden gebruikt en ook een goede indruk kunt maken op uw beveiligingsvragen, dan kunnen ze misschien uw e-mail of sociale media-accounts bereiken.

Wat betekent dat u waarschijnlijk moet controleren welke apparaten op uw accounts zijn ingelogd en wanneer.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Als u met de services die u gebruikt actieve sessies kunt controleren, doet u dit: Klik bijvoorbeeld op uw Google-accountpagina op Apparaatactiviteit en meldingen om computers en telefoons te bekijken die onlangs toegang tot uw account hebben gekregen. Op Facebook kun je ondertussen naar Beveiliging gaan en inloggen vanaf de pagina Instellingen om actieve sessies te zien en uit te loggen.

Vertrouw in het algemeen op uw instinct – het is mogelijk dat degene die de stalking doet, iets laat glippen of een hint laat vallen voordat u iets opmerkt in uw e-mailaccount of op uw smartphone. Of je in het begin al dan niet bewijs kunt krijgen, het proberen om de beledigende app of apps te verwijderen, kan je vermoedens hoe dan ook bevestigen.

Stalkerware-verwijdering
Door het ontwerp is stalkerware erg moeilijk te herkennen en te verwijderen, maar je hebt wel een paar opties als je denkt dat iemand je bespioneert. Als u bijvoorbeeld vermoedt dat uw e-mail wordt gecontroleerd, duik dan in en wijzig uw wachtwoord in iets nieuws en wijzig ook uw vragen over het opnieuw instellen van de beveiliging. Het inschakelen van tweefactorauthenticatie helpt ook, omdat ze fysieke toegang tot uw apparaten nodig hebben om wachtwoorden te wijzigen.

Als je denkt dat je bent geraakt door met name de FlexiSpy-stalkerware, dan zou de FlexiKiller-tool die door Claudio Guarnieri is ontwikkeld door de activistengroep Security Without Borders , deze van je Windows- of Mac-computer moeten kunnen verwijderen. Het is niet de meest gebruiksvriendelijke applicatie, maar volg de meegeleverde instructies zorgvuldig en het komt wel goed.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Meer in het algemeen geldt voor computers hetzelfde advies als voor het bestrijden van elke vorm van virus- of malwarebedreiging: een keylogger die door een hacker is geïnstalleerd, werkt hetzelfde als een keylogger die door een stalker is geïnstalleerd. Houd een competente beveiligingstool geïnstalleerd, werk deze regelmatig bij en scan vaak. Als u denkt dat uw huidige software iets mist, kunnen on-demand scanners zoals Microsoft Safety Scanner of Kaspersky Virus Scanner helpen.

Als u vermoedt dat uw webcam zonder uw medeweten wordt geactiveerd , zijn programma’s zoals OverSight voor de Mac de moeite waard om te installeren. We hebben onlangs geen vergelijkbare tool voor Windows gevonden, maar als je Instellingen in Windows 10 opent en vervolgens op Privacy en camera klikt , kun je zien welke apps je webcam kunnen gebruiken. Het is mogelijk dat je een teken van de stalkerware kunt opvangen zonder het hele programma te onthullen.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Als het op telefoons aankomt, zou een volledige fabrieksreset voldoende moeten zijn om de meeste bewakingssoftware te wissen, hoewel het moeilijk te zeggen is omdat we niet bekend zijn met alle heimelijke tools die er zijn. Wat betreft gejailbreakte iPhones , als je ze terugzet naar hun fabrieksinstellingen, wordt de jailbreak verwijderd, samen met al je apps, gewenst of ongewenst, en al je bestanden.

Open in de nieuwste versie van (standaard) Android Instellingen en ga naar Back-up en reset en tik vervolgens op Fabrieksinstellingen herstellen . Op iOS moet u uw telefoon aansluiten op een computer met iTunes en deze vervolgens opnieuw instellen met de optie iPhone herstellen . Vergeet in beide gevallen niet om eerst een back-up te maken van al uw belangrijke bestanden en foto’s ergens anders, en maak de registratie van uw telefoon ongedaan bij services zoals iMessage en Find my iPhone als dat nodig is.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Het is ook een goed idee om de apps op uw telefoon in de gaten te houden. Op Android is dit het Apps- menu in Instellingen; op iOS kunt u naar Algemeen gaan en vervolgens naar Apps om te zien wat er is geïnstalleerd. Nogmaals, gebruik een snelle zoekopdracht op internet om alles op te zoeken dat u niet herkent of onthoud dat u het hebt geïnstalleerd om te zien of u zich daar zorgen over moet maken.

Van nature is stalkerware ontworpen om goed verborgen en moeilijk te detecteren te zijn, maar het is moeilijk om iets lang op je laptop of smartphone te laten staan ​​als je er specifiek naar op zoek bent. Het verwijderen van wat er op uw apparaat is geïnstalleerd, is slechts een deel van het proces van omgaan met bespioneerd worden, maar u kunt er in ieder geval voor zorgen dat de stalkerware zelf wordt verwijderd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *