Surfen op internet en geen sporen achterlaten

0
Surfen op internet en geen sporen achterlaten

Op het web van vandaag is het moeilijk om een ​​(digitale) voet online te zetten zonder dat het tientallen trackers en logvermeldingen aantrekt, aangezien bedrijven alles over u willen leren en die gegevens aan adverteerders willen verkopen . Om te verbergen heb je een paar tools tot je beschikking, waarvan we er veel in het verleden over hebben gesproken, en die allemaal samen een grotendeels anonieme browse-ervaring opleveren. Wat we niet kunnen doen, is 100 procent beloven dat u niet wordt gevolgd – we zijn niet bekend met de interne werking van de FBI of het IT-systeem van uw werkgever – maar dit is zoveel als u kunt doen.

Stap 1: Incognito gaan
Afbeelding: Gizmodo
Afbeelding: Gizmodo
Elke browser heeft een soort privé- of incognitomodus : wanneer u een incognitotabblad sluit, zwaait het met zijn hand, in Jedi-stijl , om uw computer en het internet ervan te overtuigen dat de browsesessie die u zojuist hebt voltooid, nooit echt is gebeurd.

Geen van uw incognitomodus-websitebezoeken worden opgeslagen in de geschiedenis van uw browser en zoekopdrachten worden ook niet opgeslagen (althans in de browser – als u zich bij Google aanmeldde voordat u ging zoeken, worden ze mogelijk in de cloud ingelogd).

Cookies en andere soorten lokale trackinggegevens worden ook gewist, dus als u eerst een nieuwssite in incognitomodus bezoekt en vervolgens op een normaal tabblad, heeft die site geen kennis van uw vorige bezoek, tenzij, zoals bij Google , je bent ergens ingelogd.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Als u echter anoniem online wilt blijven, houdt de incognitomodus u alleen echt anoniem voor zover uw lokale computer gaat. Uw internetprovider (ISP) kan uw computer en de sites die u bezoekt nog steeds herkennen, evenals uw werkgever, overheidsinstanties en iedereen die mogelijk luistert.

Log echter in op een site en je dekking is opgeblazen. Niet alleen voor die site, maar ook voor andere partners waarmee het gegevens deelt. Facebook, Google en andere bedrijven volgen je op meerdere sites , dus zelfs als je maar op één account inlogt, kunnen andere verbonden accounts nog steeds bijhouden wat je online doet.

De incognitomodus wordt het best gebruikt wanneer u wilt dat uw browse-activiteit onzichtbaar is voor andere mensen die uw computer gebruiken, of die deze stelen of die erop sluipen. Het is handig, maar om goed en echt anoniem te zijn, heb je een grotere mantel nodig.

Stap 2: tunnelen via VPN
Afbeelding: NordVPN
Afbeelding: NordVPN
Voer het VPN- of Virtual Private Network-programma in, een van de beste tools die je hebt als het gaat om anoniem en veilig blijven op internet. Het is vooral handig wanneer u op openbare wifi werkt , omdat het de gegevens codeert die van en naar uw computer komen en gaan.

Welke VPN u ook kiest en installeert – en we raden u aan te betalen voor een gerenommeerde – het creëert een geheime, afgesloten tunnel tussen uw computer en de eigen servers van de VPN. Die servers kunnen overal ter wereld staan, daarom zijn VPN’s een populaire keuze voor mensen die hun locatie willen vervalsen.

Wat uw digitale voetafdruk betreft, houdt een goede VPN u anoniem voor vrijwel iedereen behalve het VPN-bedrijf zelf en de meest vastberaden hackers of wetshandhavingsinstanties. Combineer het met een incognitomodus-sessie en uw online activiteiten zijn redelijk goed verhuld, maar de eerdere voorbehouden over inloggen op uw gebruikelijke accounts en services zijn nog steeds van toepassing.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Dat gezegd hebbende, een van de redenen waarom het zo belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het kiezen van een VPN, is omdat je in feite het woord van het bedrijf neemt over wat het is en niet logt over je activiteiten. Veel VPN’s verkopen zichzelf op basis van de anonimiteit die ze beloven te bieden, maar je moet heel voorzichtig zijn en een beetje onderzoek doen – bronnen zoals That One Privacy Site en The Wirecutter kunnen hier helpen.

Bovendien kan uw ISP u nog steeds zien dat u online gaat als u thuis aan het browsen bent. Het kan niet zeggen welke sites u bezoekt, maar het ziet wanneer u verbonden en niet verbonden bent, dus het is niet echt hetzelfde als volledig anoniem blijven op internet. Wie weet welke gegevenspunten kunnen worden gecombineerd om u op een bepaald moment op een bepaalde site te plaatsen?

Zodra u een VPN hebt geïnstalleerd, bent u feitelijk overgeleverd aan uw VPN in plaats van aan uw internetprovider wat betreft het bijhouden van uw webgeschiedenis, dus pas uw verwachtingen en activiteiten dienovereenkomstig aan. Deze apps voegen absoluut beveiliging en veiligheid toe aan uw browsen, maar niet noodzakelijkerwijs anonimiteit – Lifehacker heeft een uitstekende gids voor misvattingen over VPN .

Stap 3: Tor and Tails en echte anonimiteit
Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Zoals we aan het begin al zeiden, is het een lastige taak om volledig anoniem te blijven op internet, maar zorg dat je een breed netwerk van openbare wifi-punten krijgt, met een solide, privacybewuste VPN en een incognitomodus, en je bent goed begonnen. Gecombineerd, verdoezelen die stappen veel van wat je doet.

Als u zich echt moet aanmelden bij een of twee online accounts, overweeg dan om dummy-inloggegevens te gebruiken voor alle activiteiten die u niet traceerbaar wilt zijn. Dat zal op sommige sites duidelijk gemakkelijker zijn dan op andere, omdat velen een geverifieerd e-mailadres of postadres willen zien, maar het is weer een kleine beschermingslaag.

U kunt ook nog verder gaan in uw zoektocht naar anonimiteit. De Tor-browser wordt geleverd met verschillende VPN-achtige functies om uw internetactiviteit over verschillende delen van de wereld te laten stuiteren, waardoor het voor bedrijven en overheidsinstanties moeilijker wordt om u te volgen, hoewel u onderweg een vertraging van de snelheid moet verdragen (en nogmaals, vermijd overal inloggen).

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Bovendien kunt u bladeren vanaf een virtuele machine of opstartbare USB-stick, zodat uw volledige besturingssysteem, niet alleen uw browser, elke keer dat u zich afmeldt en wordt uitgeschakeld, opnieuw wordt ingesteld. Je hebt hier een paar opties om uit te kiezen, maar we hebben eerder een volledige gids geschreven voor een van de beste: Tails OS .

Zelfs als al deze bescherming aanwezig is, moet u voorzichtig zijn. Het vermijden van het gebruik van creditcards of betaalpassen is een voor de hand liggende stap die u kunt nemen, maar misschien wilt u uw telefoon ook thuis laten, terwijl u anoniem aan het browsen bent, een coffeeshop-hopping-tour, omdat dit uw locatie zal terugstralen naar uw netwerkprovider en Google of Apple en kan uiteindelijk worden gebruikt om te linken naar uw browse-activiteit.

Met al deze maatregelen en uw portemonnee en telefoon thuis, zal het voor iemand heel, heel moeilijk (hoewel niet onmogelijk) zijn om erachter te komen wat u online hebt gedaan. Tenzij u van plan bent een regimewisseling te plannen of op de vlucht bent voor de wet, zult u waarschijnlijk graag een beetje gemak ruilen voor een beetje minder anonimiteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *