Hoe u kunt kiezen tussen bedraad, Bluetooth of wifi voor de luidsprekerinstelling van uw huis

1
Hoe u kunt kiezen tussen bedraad, Bluetooth of wifi voor de luidsprekerinstelling van uw huis

Je hebt meer keuzes dan ooit als het gaat om het bouwen van een luidsprekerset voor thuis . Maar de echte vraag is: moet u bekabelde luidsprekers, wifi-luidsprekers of Bluetooth-luidsprekers kopen? Hoe zit het met een mix van de drie? Hier zullen we de verschillende benaderingen schetsen die deze drie standaarden gebruiken op het gebied van audio, en wat de voor- en nadelen van elk zijn.

Als het gaat om audiogetrouwheid, kan er een bijna grenzeloos aantal woorden worden gemorst dat pleit voor een of andere opstelling. We zullen de geluidskwaliteit hier noemen, maar niet in een enorme diepte – houd er rekening mee dat je op dat vlak veel meer onderzoek kunt doen en veel meer specificaties kunt doornemen, als dat je hoogste prioriteit is.

We zullen de verschillende scenario’s schetsen waarin u mogelijk bekabelde, Bluetooth- of wifi-luidsprekers nodig heeft en uitleggen wat voor elk het beste is. E Eenieder gaat iets anders dan hun eigen audio-installatie wilt, maar deze gids zal u onderaan de juiste weg.

Bekabelde luidsprekers
Over het algemeen geven bekabelde luidsprekers u de beste geluidskwaliteit – zo niet altijd in termen van maximale geluidskwaliteit, maar in termen van consistentie. De verbinding tussen audiobron en audio-output is vast, snel en stabiel, niet beïnvloed door dips in connectiviteit, muren of mensen die door de kamer gaan. Als audiogetrouw het belangrijkste voor u is, dan zijn bedrade luidsprekers nog steeds de moeite waard om te overwegen voor uw muziek- en thuisbioscoopbehoeften.

Het nadeel is natuurlijk dat ze minder handig in gebruik zijn en moeilijker in te stellen. Bekabelde luidsprekers moeten worden gepositioneerd op een plek waar de draden fysiek kunnen komen, en dan moet je ofwel een slordige wirwar van bedrading accepteren, of wat tijd en moeite besteden om de draden verborgen te houden of op de een of andere manier georganiseerd te houden.

Luisteren naar muziek van een computer op luidsprekers in een andere kamer is natuurlijk veel, veel gemakkelijker met een draadloze luidspreker – zoveel gemakkelijker dat u waarschijnlijk in de verleiding zult komen om een ​​kleine daling in geluidskwaliteit te vergeven. Aan de andere kant, als u een aangepaste thuisbioscoopconfiguratie maakt en alles zich in dezelfde kamer bevindt, vindt u het misschien de moeite waard om bedrade luidsprekers te gebruiken en worden die draden op de juiste manier opgeruimd.

Illustratie bij artikel met de titel Hoe te kiezen tussen bedraad, Bluetooth of wifi voor de luidsprekerinstelling van uw huis
Foto : Focal
Als het gaat om geluidskwaliteit, geeft een traditioneel bekabeld systeem u nog steeds de meeste controle over uw componenten (zoals een afzonderlijke versterker, als u er een nodig heeft) en hoe geluiden van de bron naar de luidspreker komen. Je bent niet overgeleverd aan een draadloze standaard of de implementatie ervan, en je bent minder beperkt in het kiezen van de componenten waar de audio doorheen reist.

Het is een kwestie van wat je probeert te doen, welke optie (bedraad of draadloos) eigenlijk beter is . Voor een eenvoudige opstelling met meerdere kamers, is een set draadloze slimme luidsprekers misschien wel de voorkeur en goedkoper. Voor een echt high- end surround sound-systeem voor uw films is bekabelde apparatuur aantrekkelijker.

Nog niet zo lang geleden zouden bedrade luidsprekersystemen gemakkelijk gewonnen hebben voor iedereen die in de eerste plaats geïnteresseerd was in audiokwaliteit. De kwaliteitskloof wordt echter in de loop van de tijd kleiner: de Bluetooth- en wifi-standaarden verbeteren en er verschijnen meer apparaten met deze ingebouwde draadloze technologieën (zelfs als die hardware een beperktere levensduur heeft).

Bluetooth-luidsprekers
Bluetooth brengt een draadloze verbinding van apparaat tot apparaat tot stand – in dit geval tussen het apparaat dat de audio afspeelt en uw luidspreker – en dat kan de installatie sneller maken dan met i. Bonus: uw luidsprekersysteem werkt nog steeds als uw wifi niet werkt (of als er helemaal geen wifi-netwerk is ).

Een ander voordeel van Bluetooth is dat het niet veel stroom vraagt, daarom gebruiken veel draagbare, batterijgevoede luidsprekers de standaard. Wil je een speaker zonder ingangsdraad en zonder stroomdraad, dan is het logisch om Bluetooth te gebruiken .

De nieuwste Bluetooth 5-standaard is nog lang niet alomtegenwoordig, maar biedt wel het equivalent van audiokwaliteit op cd-niveau over een beperkt bereik van ongeveer 30 meter (hoewel muren en obstakels dat zullen verminderen). Dat is waarschijnlijk genoeg voor de meeste niet-audiofiele behoeften. Sommige luidsprekers bevatten zowel Bluetooth- als wifi-mogelijkheden, dus u kunt uw keuze maken, afhankelijk van elk scenario.

Illustratie bij artikel met de titel Hoe te kiezen tussen bedraad, Bluetooth of wifi voor de luidsprekerinstelling van uw huis
Foto : Amazon
Wat ook belangrijk is bij Bluetooth, is de codec – de manier waarop de audio wordt gecomprimeerd en gedecomprimeerd – en deze kan variëren afhankelijk van de verzendende en ontvangende apparaten. De beste aptX HD-codec ondersteunt 24-bits diepte, een bitsnelheid van 576 kbps en een samplefrequentie van 48 kHz, hoewel hardware-ondersteuning fragmentarisch kan zijn (de Amazon Echo Studio ondersteunt Bluetooth maar niet aptX HD bijvoorbeeld).

Het is redelijk om te zeggen dat audiogetrouwheid niet de grootste prioriteit is voor Bluetooth, en dit is niet de optie om voor te gaan als je de best mogelijke geluiden wilt: podcasts, audioboeken en af ​​en toe een feestmix , ja, maar een meeslepende muziek- en filmervaring , niet echt. Dit heeft zowel te maken met codecs en hardware-ondersteuning als de technische mogelijkheden van Bluetooth, met een grotere afhankelijkheid van compressie.

Als je hoogwaardige Bluetooth-audio nodig hebt, zoek dan naar de aptX HD-standaard (of een ander gepatenteerd equivalent met hoge resolutie) op zowel de bron als de luidspreker. Maar de draagbaarheid en het gemak van Bluetooth heeft zijn aantrekkingskracht: uw eigen luidsprekers kunnen overal naartoe gaan en binnen enkele seconden verbinding maken zonder dat u zich hoeft aan te melden bij wifi.

Wifi-luidsprekers
Wifi-luidsprekers zijn een compromis tussen bedraad en draadloos: vrij van bekabeling, zoals Bluetooth, maar meestal met een hogere betrouwbaarheid dan Bluetooth kan bieden. Wifi kan ook een groter bereik bestrijken dan Bluetooth, dus je kunt overal in huis deuntjes uitstralen zonder je zorgen te maken over afstanden of gezichtslijnen. Overal waar je wifi komt, kun je een wifi speaker gebruiken.

Houd er rekening mee dat draadloze wifi-luidsprekers meestal (maar niet altijd) een stroomaansluiting nodig hebben, dus u zult nog steeds beperkt zijn in termen van waar u ze plaatst. Het verwijderen van de draad van de audiobron betekent niet altijd dat u volledig vrij bent als het gaat om het plaatsen van uw apparatuur in de kamer.

Naast de daadwerkelijke audio hebben wifi-luidsprekers een directe verbinding met internet en dat kan handig zijn om softwarepatches te krijgen en toegang te krijgen tot andere functies, waaronder ondersteuning voor digitale assistenten . Het betekent ook dat het veel gemakkelijker is om meerdere wifi-luidsprekers overal in huis in te stellen voor audio in meerdere kamers – met Bluetooth ben je meestal beperkt tot één of misschien twee luidsprekers tegelijk.

Illustratie bij artikel met de titel Hoe te kiezen tussen bedraad, Bluetooth of wifi voor de luidsprekerinstelling van uw huis
Foto : Sonos
Sonos-luidsprekers die bijvoorbeeld via wifi-netwerken werken, ondersteunen audio tot 16-bits diepte, 1.536 kbps bitsnelheid en een samplefrequentie van 48 kHz – dat is hoger dan het cd-kwaliteitsniveau. Sonos is niet de enige speler in het wifi-luidsprekerspel, maar dat geeft je een idee van wat je kunt verwachten – je hoeft niet langer een dip in kwaliteit te accepteren als je overschakelt van bedrade naar wifi-luidsprekers.

De andere voordelen die wifi heeft via Bluetooth zijn latentie en betrouwbaarheid: het is een generalisatie en het hangt af van hoe goed je wifi thuis is , maar de reactietijden en streamingstabiliteit van wifi-luidsprekers zijn meestal beter.

De Wireless Speaker and Audio Association (WiSA) bestaat uit meer dan 60 elektronicabedrijven die werken aan het promoten van standaarden en audio met een hoge resolutie over draadloze luidsprekers, wat suggereert dat er in de toekomst ook veel producten zullen arriveren – zelfs met betrekking tot surround- geluid , multi-speaker setups die allemaal perfect synchroon moeten worden gehouden.

1 thought on “Hoe u kunt kiezen tussen bedraad, Bluetooth of wifi voor de luidsprekerinstelling van uw huis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *