9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe u deze kunt oplossen

0
9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe u deze kunt oplossen

We vertrouwen allemaal op webbrowsers om ons de dag door te helpen, dus een probleem met uw browser naar keuze kan een serieuze impact hebben op de productiviteit (of Netflix-binges ).

Het goede nieuws is dat het oplossen van browserproblemen niet al te moeilijk is – het proces is vergelijkbaar voor veel van de problemen die je tegenkomt. De browsers van vandaag worden geleverd met een verscheidenheid aan ingebouwde tools voor zelfreparatie, dus u zou alles in korte tijd weer soepel moeten kunnen laten verlopen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die u in uw browser kunt tegenkomen en wat u moet doen om ze op te lossen.

1. Trage prestaties en het laden van pagina’s
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Ervan uitgaande dat de snelheid van uw internetverbinding niet de schuld is (die u hier kunt controleren ), kunnen trage browserprestaties en het laden van pagina’s een aantal hoofdoorzaken hebben.

U zou al de nieuwste versie van uw browser moeten gebruiken, maar controleer het toch: Help dan Over Google Chrome vanuit het Chrome-menu; Over Firefox vanuit het Firefox- menu in Firefox voor macOS; Help dan Over Firefox vanuit het browsermenu in Windows; Help & Feedback en dan Over Microsoft Edge vanuit het Edge-menu; of Over Safari in het Safari- menu in Safari voor macOS.

Versleept een extensie de prestaties van uw browser? Het één voor één uitschakelen van add-ons is iets dat u kunt proberen om te zien of het enig effect heeft: meer tools dan extensies in het Chrome-menu; Add-ons vanuit het Firefox-menu; Extensies vanuit het Edge-menu; en Voorkeuren en vervolgens Extensies in het Safari- menu.

Als het geen extensie is die alles vertraagt, is het mogelijk een beschadigde gegevenscache. U kunt deze tijdelijke bestanden eenvoudig blitzen en uw browser een nieuwe start geven – u zult overal opnieuw moeten inloggen, dus houd die wachtwoorden bij de hand.

Open in Chrome Instellingen vanuit het menu en kies vervolgens Browsegegevens wissen . In Firefox wilt u Voorkeuren in het menu, dan Privacy en beveiliging en Gegevens wissen . Voor Edge zijn het Instellingen , Privacy en Services en kies Wat u wilt wissen onder Browsegegevens wissen in het menu. En open in Safari het Safari- menu en kies Voorkeuren , Privacy en Beheer websitegegevens .

In alle gevallen is het de cache en de cookies waarop u uw aandacht wilt vestigen. In Safari is de cache-optie verborgen – je moet naar het tabblad Geavanceerd in het voorkeurenpaneel gaan en vervolgens Show Develop-menu in menubalk aanvinken . Open vervolgens het nieuw onthulde ontwikkelmenu en kies Lege caches .

Als u nog steeds problemen ondervindt, moet u uw browser verwijderen en opnieuw installeren. Als een schone herinstallatie niet werkt, kan iets anders dan de browser de prestaties beïnvloeden. Dat iets malware zou kunnen zijn, die we hieronder in meer detail bespreken.

Chrome, Firefox en Edge hebben allemaal een enkele optie voor het resetten van instellingen, hoewel deze ontbreekt in Safari. In Chrome vindt u Instellingen herstellen naar hun oorspronkelijke standaardwaarden onder aan het hoofdvenster met instellingen; Kies in Firefox Help en vervolgens Probleemoplossingsinformatie in het menu om de resetoptie te vinden; en in Edge, kies Reset instellingen in het hoofdinstellingenmenu.

2. URL-suggesties die u niet wilt
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Tijdens uw reizen op internet kunt u URL-suggesties oppikken die u niet wilt zien verschijnen terwijl u links in de adresbalk typt. De meest uitgebreide manier om de decks hier te wissen, is door uw browsegeschiedenis te verwijderen met behulp van de methoden voor het wissen van gegevens die we in de laatste tip hebben beschreven.

Als u een enkele URL-suggestie wilt verwijderen zonder uw hele browsegeschiedenis te wissen, kunt u dit doen in Chrome, Edge en Firefox. Typ in Chrome of Edge een adres totdat je de suggestie ziet, tik erop met de pijltoetsen en druk op Shift + Delete (of Shift + Fn + Delete op een Mac). Voor Firefox is het proces hetzelfde, behalve dat u aan het einde gewoon op Verwijderen (of Backspace ) klikt .

Voor Edge, Safari, Chrome en Firefox kun je in je browsegeschiedenis duiken en de afzonderlijke site verwijderen als je die kunt vinden, maar de browserbalkoptie is misschien gemakkelijker als er een bepaalde suggestie is die je niet wilt om te zien, en u wilt de functie voor automatische suggestie niet helemaal uitschakelen.

3. Pagina’s worden niet weergegeven zoals verwacht
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Onleesbare pagina’s kunnen optreden als gevolg van een probleem met uw browser of de server die de pagina vasthoudt, of uw internetverbinding, of iets anders. Na een snelle vernieuwing te hebben geprobeerd, zou uw eerste beetje detectivewerk moeten zijn om de pagina indien mogelijk in een andere browser op een ander apparaat te laden, die u zal vertellen of het probleem al dan niet aan uw einde ligt. Als uw systeem niet de schuld heeft, moet u deze misschien wachten.

Een ander veelbetekenend teken is of het probleem al dan niet beperkt is tot één site of tot veel sites. Als dit het laatste is, is de kans groter dat er iets misgaat met uw browser of dat uw internetverbinding zijn werk niet goed doet. Snel overschakelen naar een andere browser zou u moeten helpen beslissen of het de eerste of de laatste is.

Als het je lukt om de bron van het probleem tot je browser te beperken, probeer dan de lokale bestandscache te wissen, zoals we beschreven in de eerste tip hierboven – dit dwingt het programma om alles op de pagina opnieuw te laden en zou het probleem moeten oplossen. Zo niet, dan is het systematisch uitschakelen van extensies één voor één (zie de eerste tip hierboven), of het verwijderen en opnieuw installeren van uw browser voldoende om alles weer goed te laten werken.

Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Maar er zijn andere redenen waarom bepaalde sites er niet uitzien zoals u denkt dat ze zouden moeten zijn, en soms is de oplossing eenvoudiger dan u zou denken. Heb je bijvoorbeeld zonder het te weten ingezoomd op een pagina? Dit wordt weergegeven als een vergrootglas of percentagelabel in de adresbalk in Chrome, Firefox en Edge, waarop u kunt klikken om het zoomniveau opnieuw in te stellen; in Safari, controleer dan de View menu.

Er zijn ook verschillende andere configuratie-instellingen die van invloed kunnen zijn op de manier waarop webpagina’s op het scherm worden weergegeven, hoewel deze van browser tot browser verschillen. Kies in het geval van Microsoft Edge Uiterlijk in het deelvenster Instellingen en u kunt de lettertypen en kleuren aanpassen die voor sites worden gebruikt.

U vindt vergelijkbare opties onder het kopje Uiterlijk in het deelvenster Instellingen voor Google Chrome en onder Taal en uiterlijk op het tabblad Algemeen op de pagina Voorkeuren voor Mozilla Firefox. Safari biedt niet hetzelfde soort aanpassingen.

4. Automatisch aanvullen werkt niet goed
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Een van de bugs die keer op keer opduiken in ondersteuningsforums is een soort storing in de functie voor automatisch aanvullen die nu in de meeste browsers is opgenomen. Spullen raken kwijt, worden niet opgeslagen of werken niet zoals verwacht.

Controleer allereerst of de functie is ingeschakeld: Instellingen en vervolgens de opties onder Automatisch aanvullen in Chrome; Voorkeuren , Privacy en beveiliging en vervolgens de opties onder Aanmeldingen en wachtwoorden in Firefox; Instellingen dan de opties onder Profielen in Edge; of Safari , Voorkeuren en vervolgens Automatisch aanvullen in Safari.

Als de functie is ingeschakeld, zijn de gebruikelijke verdachten de schuldige: beschadigde gegevens ergens in de logboeken van de browser of een extensie van derden die de functionaliteit verstoort (met name een formuliervuller of wachtwoordbeheerder). Wis de cache en controleer uw add-ons zoals uiteengezet in onze eerste tip hierboven, en als u een extensie identificeert die problemen veroorzaakt, kijk dan of er een update voor is in plaats van deze volledig te verwijderen.

5. Herhaalde willekeurige browser crasht
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Als uw browser zonder waarschuwing blijft crashen, gaat u terug naar het eerste item in deze lijst en doet u alles wat we u hebben opgedragen daar te doen, omdat veel van de stappen voor probleemoplossing hetzelfde zijn. Is uw browser up-to-date? Werken uw extensies allemaal goed? Moet u uw browser opnieuw installeren of opnieuw instellen?

Bij crashes in plaats van een algemene vertraging, is het waarschijnlijker dat extensies of zelfs bepaalde websites de oorzaak zijn. Als je een bètaversie van je browser gebruikt, probeer dan terug te schakelen naar het stabiele kanaal om te zien of dit helpt om de problemen op te lossen.

Al het andere op uw systeem kan ook compatibiliteitsproblemen veroorzaken. Heb je net een printer geïnstalleerd die browsers onmiddellijk laat crashen? Weet je het zeker? Helaas is het niet erg eenvoudig om precies uit te zoeken welke andere factoren erbij betrokken kunnen zijn, afgezien van het één voor één verwijderen en opnieuw installeren van al uw hardwareapparaten en softwareprogramma’s en het opnieuw proberen van uw browsersoftware.

Houd in de regel alles up-to-date: uw apparaatstuurprogramma’s, uw andere software en uw besturingssysteem als geheel. Dit zou moeten helpen om compatibiliteitsproblemen te minimaliseren en te voorkomen dat iets anders uw browser verstoort.

6. Te veel pop-upvensters
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Pop-upvensters zijn een onvermijdelijk onderdeel van het web, vooral wanneer de online regelgeving verandert , maar als je een plotselinge overvloed ervan opmerkt, is het mogelijk dat een malware- of adwareprogramma op je computer wortel heeft geschoten.

De boosdoener heeft zichzelf mogelijk geïnstalleerd als een extensie of als een afzonderlijk programma, of het is mogelijk volledig aan het zicht onttrokken. Gebruik de antivirussoftware die u hebt geïnstalleerd om een ​​grondige scan op problemen uit te voeren en voor een extra controle, voer een on-demand scanner zonder installatie uit (zoals Microsoft Safety Scanner of ClamWin Portable ).

We hebben in het verleden dit soort problemen opgelost door onze browser met cookies en gegevens in de cache te verwijderen, dus volg de instructies die we in de eerste tip van deze lijst hebben uiteengezet als je nog steeds problemen hebt met overheersende pop-upvensters. Een app-blocker-app kan u helpen enkele van de ergste overtreders binnen te halen en misschien tegelijkertijd de oorzaak te achterhalen, maar vergeet niet om uw favoriete sites op de witte lijst te zetten .

7. Pagina’s werken niet zoals bedoeld
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Het verschil tussen webpagina en web-app is meer dan ooit vervaagd (als er zelfs maar een verschil meer is), en apps die in uw browser worden uitgevoerd, kunnen om verschillende redenen kapot gaan: een slecht geconfigureerde extensie, bijvoorbeeld een plug-in ontworpen om advertenties of trackers op internet te blokkeren, of gebroken code in de app zelf.

Naast alles wat we al hebben genoemd – dus het controleren van uw browserextensies en instellingen, het wissen van de cache, enzovoort – is het de moeite waard om eens te kijken naar de rechten waartoe een bepaalde website of app toegang heeft. Als deze om welke reden dan ook niet correct zijn ingesteld, kan dit een onderbreking van de functionaliteit veroorzaken.

Deze opties staan ​​onder Site-instellingen in Chrome-instellingen; Privacy en beveiliging en machtigingen in Firefox-instellingen; Sitemachtigingen in Edge-instellingen; en Safari , Voorkeuren en websites in Safari. Als je problemen hebt met een bepaalde site, kijk dan of het werkt in een andere browser.

8. Gebroken afbeeldingen en video
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Als je hebt vastgesteld dat er niets mis is met je internetverbinding (zie de vorige stap), kunnen problemen met het laden van mediabestanden komen door de instellingen in je browser. Onderliggende technologieën zoals JavaScript kunnen van invloed zijn op hoe bepaalde bestanden worden verwerkt.

De relevante opties moeten standaard zijn ingeschakeld in uw browser, maar het is mogelijk dat u ze opzettelijk of per ongeluk hebt uitgeschakeld. U kunt online officiële hulp vinden om ervoor te zorgen dat deze media-plug-ins zijn ingeschakeld: Klik door voor Google Chrome of Mozilla Firefox- tips, die u ook kunt aanpassen en toepassen op Edge en Safari.

Als de problemen aanhouden, is het terug naar onze oude fall-backs voor het oplossen van problemen: de update, reset en volledige verwijdering en herinstallatie van de browsercache die we in de eerste tip noemden. Extensies van derden kunnen ook de manier beïnvloeden waarop media op de pagina worden weergegeven, vooral als ze iets doen zoals het blokkeren van advertenties of het wijzigen van inhoud, dus dat is een andere mogelijke oorzaak om problemen op te lossen.

9. De homepage verandert voortdurend
Illustratie bij artikel getiteld 9 Veelvoorkomende browserproblemen en hoe deze op te lossen
Schermafbeelding : Gizmodo
Wanneer uw startpagina zonder uw toestemming blijft veranderen, zelfs nadat u deze meerdere keren heeft teruggezet, is dit een zeker teken dat een extensie of een frauduleus stukje malware uw wensen negeert en u ergens anders naartoe leidt – mogelijk naar een site die is gebouwd om affiliate-klikken te verdienen of om uw computer verder te infecteren.

Gebruik de stappen die we in de eerste en de zevende tips hierboven hebben uiteengezet, sluit browser-add-ons af waarover u niet zeker bent en laat een grondige beveiligingsscan van uw computer uitvoeren (en misschien de hulp inroepen van on-demand) scanners zoals Windows Safety Scanner en ClamWin Portable ).

Als dat niet genoeg is om uw keuze voor de startpagina vast te houden, dan is het verwijderen en opnieuw installeren van de browser (of het opnieuw instellen van de instellingen, als de optie beschikbaar is) misschien voldoende om te verwijderen wat de browserinstellingen in de weg staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *