Hoe een Windows 10-update te verwijderen

0
Hoe een Windows 10-update te verwijderen

Helaas is dit een belangrijk moment om te weten hoe u een Windows 10-update verwijdert.

Het is meestal een goed idee om Windows 10 up-to-date te houden op uw pc om ervoor te zorgen dat deze over de nieuwste beveiligingen en functies beschikt. Maar zelfs een enorm bedrijf als Microsoft kan dingen verkeerd doen, en het is bekend dat de Windows-updates in het verleden ernstige problemen veroorzaakten.

Als u onlangs een Windows-update heeft geïnstalleerd en deze problemen veroorzaakt, kunt u proberen deze te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, die elk uw pc naar de juiste staat kunnen herstellen. In deze gids laten we u zien hoe u het moet doen, zodat u de dingen weer kunt krijgen zoals ze zouden moeten zijn.

Hoe een Windows 10-update te verwijderen(Afbeelding tegoed: toekomst)
1.: Bekijk recente Windows 10-updates
Gelukkig maakt Microsoft het gemakkelijk om recente Windows 10-updates te bekijken en te verwijderen. De snelste manier om dit te doen, is via de app Instellingen die wordt meegeleverd met Windows 10.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Klik op de knop Start en vervolgens op het tandwiel Instellingen. Zodra de app Instellingen is geopend, klikt u op Update en beveiliging. Klik in de lijst in het midden van het venster op “Updategeschiedenis weergeven” en vervolgens op “Updates verwijderen” in de linkerbovenhoek.

Hierdoor wordt een Configuratiescherm geopend met alle recent geïnstalleerde updates op uw computer. Standaard wordt deze lijst gefilterd in groepen en gesorteerd met de meest recente updates bovenaan.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
2. Verwijder updates in Instellingen en het Configuratiescherm
Scrol omlaag naar het gedeelte Microsoft Windows en klik vervolgens op de update bovenaan de lijst. Het moet degene zijn met de meest recente installatiedatum.

Noteer de volledige naam en het Knowledge Base-nummer (KB), want deze kunnen later van pas komen. Als u de naam of het KB-nummer niet kunt vinden en bijwerken en weet, kunt u het zoekvak in de rechterbovenhoek gebruiken om het te vinden.

Klik bovenaan de update-tabel op Verwijderen. U wordt gevraagd of u zeker weet dat u de update wilt verwijderen; klik op Ja. Laat Windows nu het verwijderingsproces voltooien, waarvoor mogelijk opnieuw moet worden opgestart.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
3. Geen geluk? Gebruik Geavanceerd opstarten
Als de standaardinstellingenbenadering niet werkt, kunt u proberen uw computer opnieuw op te starten en een update te verwijderen voordat u Windows opstart.

Door dit te doen voordat Windows 10 laadt, kunt u mogelijk vermijden dat u programma’s laadt die het verwijderingsproces kunnen blokkeren of anderszins kunnen verstoren.

Open de app Instellingen en klik op Update en beveiliging. Klik in de linkerkolom op Herstel. Onderaan het venster bevindt zich de sectie “Geavanceerd opstarten”; klik op “Nu opnieuw opstarten” om uw computer opnieuw op te starten in de geavanceerde opstartmodus.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)
4. Navigeer door Geavanceerd opstarten
Wanneer uw computer opnieuw opstart, wordt u begroet met het geavanceerde opstartmenu. Dit is handig in verschillende situaties, bijvoorbeeld als u Windows moet installeren vanaf een USB-station of een herstel-dvd. In dit geval wilt u echter op de optie Problemen oplossen klikken.

Zodra u dat heeft gedaan, ziet u twee keuzes: “Deze pc opnieuw instellen” en “Geavanceerde opties”; kies het laatste om verder te gaan met het verwijderingsproces. Op het volgende scherm zijn er verschillende opties, waaronder Opstartherstel, Systeemherstel, Opdrachtprompt en meer. Klik in plaats daarvan op ‘Updates verwijderen’.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)
5. Kwaliteitsupdate of functie-update?
Op het volgende scherm staan ​​twee opties: “Laatste kwaliteitsupdate verwijderen” en “Laatste functie-update verwijderen”. Het KB-nummer dat u eerder hebt genoteerd, zou u moeten vertellen wat voor soort update het is met een snelle zoekopdracht op internet.

Klik op de juiste optie en uw pc wordt opnieuw opgestart (dit kan enkele minuten duren). Nadat het opnieuw is opgestart, voert u uw aanmeldingsgegevens voor Windows 10 in en klikt u op Doorgaan.

Klik op “Kwaliteitsupdate verwijderen” of “Functie-update verwijderen” (afhankelijk van wat u eerder in deze stap hebt gekozen) en de update wordt verwijderd. Start ten slotte uw pc opnieuw op als u daarom wordt gevraagd.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
6. Werkt het nog steeds niet? Probeer de opdrachtprompt
Soms weigert een update gewoon om correct te worden verwijderd via de app Instellingen of de geavanceerde opstartmethode.

In tijden als deze kunt u de opdrachtprompt gebruiken om Windows 10 te dwingen de patch te verwijderen. Nogmaals, je hebt het unieke KB-nummer van de update nodig om de update te verwijderen.

Houd er rekening mee dat u met de opdrachtprompt van Windows 10 opdrachten rechtstreeks in Windows kunt typen en geen grafische gebruikersinterface heeft, dus u moet de volgende paar stappen alleen volgen als u zeker weet wat u doet.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
7. Open de opdrachtprompt van Windows 10
Nu u het KB-nummer hebt, moet u de Windows 10-opdrachtprompt openen en het Windows Update Standalone Installer (of WUSA) uitvoeren om de update te verwijderen die u hindert.

Open de Windows 10-opdrachtprompt door “cmd” in het zoekvak van Windows 10 te typen.

Het bovenste resultaat zou Command Prompt moeten zijn; klik er met de rechtermuisknop op en klik vervolgens op “Als administrator uitvoeren” om ervoor te zorgen dat u de taken die u moet uitvoeren, kunt uitvoeren. De volgende stappen zullen enkele van uw opties schetsen, die hopelijk allemaal het werk zouden moeten doen.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
8. Verwijder een hardnekkige update met WUSA
Typ in de Windows-opdrachtprompt:

wusa /uninstall /KB:UpdateID
Vervang ‘UpdateID’ door het KB-nummer van de update die u wilt verwijderen.

Als het ID-nummer van de update bijvoorbeeld KB4573019 is, typt u:

wusa /uninstall /KB:4573019
in het opdrachtpromptvenster, druk vervolgens op Enter en volg de instructies op het scherm. Laat WUSA de update verwijderen; het zal u vertellen wanneer het voltooid is of dat er fouten optreden tijdens de bewerkingen. Mogelijk moet u uw computer dan opnieuw opstarten om het verwijderingsproces te voltooien.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
9. Extra WUSA-opties
Als u de prompts op het scherm liever niet heeft en WUSA gewoon wilt laten beginnen met het verwijderen, voegt u “/ quiet” toe aan het einde van de instructies voordat u op Enter drukt. Het voorbeeld in stap 8 zou bijvoorbeeld worden:

wusa /uninstall /KB:4573019 /quiet
Er zijn andere opties die u aan de instructies kunt toevoegen: / norestart of / forcerestart zullen, zoals hun namen suggereren, voorkomen of dwingen dat uw pc opnieuw wordt opgestart wanneer u klaar bent.

Als je alle prompts wilt vermijden behalve de herstartprompt, gebruik dan / quiet en / warnrestart – bijvoorbeeld:

wusa /uninstall /KB:4573019 /quiet /warnrestart
(Afbeelding tegoed: toekomst)
10. Controleer het WUSA-logboek
Als u WUSA gebruikt, kunt u het logboek controleren om er zeker van te zijn dat de update is verwijderd. Typ “gebeurtenisviewer” in het zoekvak van Windows 10 en klik op het bovenste resultaat. Klik in de linkerkolom op de pijl naast Gebeurtenislogboeken om uw opties uit te vouwen en klik vervolgens op Installatie.

Om alleen WUSA-gebeurtenissen weer te geven, klikt u op Huidig ​​logboek filteren in het rechterdeelvenster, schakelt u het selectievakje naast WUSA in het vervolgkeuzemenu “Gebeurtenisbronnen” in en klikt u op OK. Dubbelklik op het relevante WUSA-evenement om meer informatie te krijgen, inclusief eventuele foutmeldingen die zijn gegenereerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *