Alles wat u moet weten over 4K-gaming

0
Alles wat u moet weten over 4K-gaming

Je wilt het allerbeste in 4K-gaming, dus hoe pak je dat aan? Helaas is het antwoord niet zo eenvoudig als het zou moeten zijn, en alle beschikbare keuzes kunnen enorm verwarrend zijn. Laten we dus alle marketingtermen, hype en cijfers doornemen om te begrijpen wat “4K” -gaming werkelijk betekent.

4K, wat in consumententermen een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels betekent (vergeleken met de 1920 x 1080 die je in je 1080p-tv aantreft), is al lang bekend voor films en tv-programma’s en verschijnt nu als standaard op de meeste nieuwe gaming-hardware. Nintendo negeerde het met de Switch, maar de gloednieuwe Xbox One X van Microsoft ondersteunt het, en de Xbox One S en PS4 Pro doen het ook … tot op zekere hoogte.

Afbeelding: Microsoft
Afbeelding: Microsoft
Dit is waar dingen ingewikkeld worden, omdat 4K technisch gezien alleen de resolutie is waarop iets wordt afgespeeld, maar de term wordt uitwisselbaar gebruikt met UHD of Ultra High Definition, die bestaat uit die 4K-resolutie, plus High Dynamic Range (HDR) , wat zorgt voor een beter contrast om meer details uit een afbeelding te halen, en een breder kleurengamma, dat zorgt voor een groter kleurbereik op het scherm (uw tv geeft slechts een fractie weer van de kleuren die u in het echt ziet).

Wanneer een nieuwe console of tv beweert dat het 4K-weergave ondersteunt, moet je dubbel en driemaal controleren of het 4K of UHD betekent of iets daartussenin, meestal 4K en HDR, zonder het uitgebreide kleurengamma. Als het alleen de hogere resolutie ondersteunt, krijg je niet de beloofde ongelooflijke game-ervaring.

Naast al die verwarring (die we hieronder hopen op te lossen) heb je ook vernieuwingsfrequenties: 4K bij 30 fps is niet hetzelfde als 4K bij 60 fps, hoewel beide kunnen beweren dat ze “4K” zijn in welk promotiemateriaal je ook leest. . Of je nu een console of een tv koopt, je moet de kleine lettertjes doorlezen voor zoveel van deze specificaties als je kunt vinden: resolutie, HDR, kleurengamma en framesnelheid.

Of je het nu hebt over 4K, HDR of UHD, voor een echt native ervaring heb je de inhoud zelf, het afspeelapparaat, het weergaveapparaat en zelfs alle kabels nodig om dezelfde standaarden te ondersteunen. Mis een van die vier elementen en je krijgt in plaats daarvan een fudged benadering van UHD, waar veel verwarring binnenkomt.

4K op de Xbox One S
De Xbox One S was de eerste van de grote consoles die UHD-ondersteuning kreeg toen hij vorig jaar werd onthuld, maar die UHD-ondersteuning is alleen voor het streamen van video (denk aan Netflix) en schijven die worden afgespeeld in de ingebouwde Ultra HD Blu-ray-speler. Alle Xbox One-games kunnen worden weergegeven met een resolutie van 4K , maar er is een aantal slimme opschaling achter de schermen – een voorbeeld van de benaderingen waarover we hierboven hebben gesproken.

Dit zijn geen 4K-games die worden weergegeven met een resolutie van 4K – het zijn 1080p-games die worden opgeblazen tot 4K-grootte, zij het met een aantal zeer slimme algoritmen die het werk doen. Sommige games zien ook een lichte verhoging van de framesnelheid , soms tot 60 fps. Door alle accounts is de 4K-opschaling voor games indrukwekkend op de Xbox One S, wat je misschien een pauze kan geven als je erover denkt om geld te laten vallen op het nieuwere X-model.

Afbeelding: Alex Cranz / Gizmodo
Afbeelding: Alex Cranz / Gizmodo
Game-ontwikkelaars krijgen niet de mogelijkheid om extra code of middelen toe te voegen voor 4K-opschaling op de Xbox One S, maar ze kunnen HDR-ondersteuning toevoegen, omdat de Xbox One S ook HDR-mogelijkheden heeft (om precies te zijn HDR10). Hoewel toekomstige games dit waarschijnlijk allemaal zullen bevatten, is, wat we nu kunnen zien, de lijst met HDR-ready games momenteel niet lang . Hoewel enkele van de grote titels, zoals Gears of War 4, zijn bijgewerkt.

Als je een UHD-tv hebt, doet de Xbox One S fantastisch werk om je standaard Xbox One-games er beter uit te laten zien op het grote scherm, vooral als die games zijn gepatcht met extra HDR-goedheid – hoewel het de moeite waard is om te herhalen dat dit niet is geen echte 4K-gaming.

4K-ondersteuning: Ja voor streaming en UHD Blu-Rays. Nee voor games. Ze worden alleen opgeschaald.

HDR-ondersteuning: Ja, voor bepaalde games en streaming-apps.

UHD-ondersteuning : Ja, Ultra HD Blu-Ray-media.

4K op de Sony PS4 Pro
Net als de Xbox One S wordt de Sony PS4 Pro geleverd met volledige ondersteuning voor het weergeven van 4K-video van onder meer Netflix en Amazon, hoewel je niet de geïntegreerde Ultra Blu-ray HD-schijf hebt die je bij de doos van Microsoft krijgt, wat betekent dat je krijg alleen zoveel 4K- en HDR-inhoud als elke streamingdienst voor de box biedt.

Wat betreft 4K-gaming, ja, de PS4 Pro is in staat om games native te renderen met een volledige 4K-resolutie, maar de game moet daarvoor specifiek worden gebouwd of bijgewerkt. Verschillende games gebruiken de extra kracht op verschillende manieren met betrekking tot resolutie en framesnelheden, en ontwikkelaars onthullen niet altijd precies wat de maximaal mogelijke niveaus zijn. Met games die niet zijn bijgewerkt, wordt u weer opgeschaald: Sony gebruikt een techniek die het checkerboarding noemt om meer pixels te genereren dan de game daadwerkelijk pusht.

Afbeelding: Alex Cranz / Gizmodo
Afbeelding: Alex Cranz / Gizmodo
Eurogamer heeft een gedetailleerde test van native 4K-games voor de PS4 Pro, waarbij hij constateerde dat niet alle titels die beweerde full-fat (60 fps) 4K-ondersteuning daadwerkelijk die duizelingwekkende pixel-pushende hoogten konden bereiken (het is hier dat de extra pk’s in de Xbox One X zou handig moeten zijn). Je zult HDR ook in die lijst zien staan ​​- net als bij de Xbox One S ondersteunt de PS4 Pro het, zolang de game (en je scherm) dat doet. Nogmaals, HDR10 is het formaat van keuze.

In tegenstelling tot de Xbox One S, hebben ontwikkelaars voor de PS4 Pro de mogelijkheid om hun code aan te passen om native extra pixels uit te drukken, maar slechts weinigen bereiken momenteel de hoogten van volledige 4K ( IGN heeft nog een goed overzicht ). Dat gezegd hebbende, al je PlayStation-games, al dan niet bijgewerkt, zouden er beter uit moeten zien op de nieuwere hardware … in verschillende mate.

4K-ondersteuning: Ja, voor bepaalde games en streaming-apps.

HDR-ondersteuning: Ja, voor bepaalde games en streaming-apps.

UHD-ondersteuning : Nee.

4K op de Xbox One X
Tot slot komen we bij de nieuwste van de grote consoles: De Xbox One X . Ondanks de focus van Microsoft op extra grafische kracht en echte 4K-gaming, zijn de verschillen tussen deze en Sony’s nieuwste machine, wat 4K betreft, eigenlijk niet zo uitzonderlijk, ook al heeft de Xbox One X veel meer grafische kracht onder de motorkap.

Xbox One-games kunnen op elke Xbox One worden gespeeld – origineel, S en X – maar op verschillende kwaliteitsniveaus, met de hoogste kwaliteit die te vinden is in de X. Net als op de Sony PS4 Pro, voor echte 4K-rendering moeten games worden gebouwd ervoor: Windows Central heeft een lijst samengesteld met games die worden bijgewerkt voor de Xbox One X. Ook, net als bij de PS4 Pro, betekent een update van een game niet noodzakelijkerwijs volledige 4K-ondersteuning (het kan zijn om een ​​resolutie toe te voegen net onder 4K, of om HDR-verwerking toe te voegen).

Afbeelding: Alex Cranz / Gizmodo
Afbeelding: Alex Cranz / Gizmodo
Omdat de console pas in november te koop is, is het moeilijker om definitief te beslissen welke games 4K native ondersteunen, maar het is veilig om te zeggen dat niet elke titel die op de gloednieuwe console van Microsoft wordt uitgevoerd 3.840 x 2.160 pixels zal uitdragen. Net als op de Xbox One S krijg je ondersteuning voor HDR10, evenals 4K voor je video’s en Ultra HD Blu-ray-schijven (nogmaals, een speler is geïntegreerd).

Ondanks het enthousiasme voor 4K-gaming van Sony en Microsoft-managers, is de waarheid dat we pas onze eerste haperende stappen zetten in het 4K-gamingtijdperk voor zover consoles gaan. Het is waarschijnlijk redelijk om te zeggen dat de Xbox One X uiteindelijk meer titels op native 4K zal draaien dan de nogal schamele selectie die nu beschikbaar is op de PS4 Pro, maar we zullen het pas echt weten als november is aangebroken.

4K-ondersteuning: Ja, voor bepaalde games en streaming-apps.

HDR-ondersteuning: Ja, voor bepaalde games en streaming-apps.

UHD-ondersteuning : Ja, voor Ultra HD Blu-Ray-media.

4K-gaming op pc en het Nvidia-schild
Als je serieus bezig bent met 4K-gaming, dan blijft een pc-installatie de beste keuze, maar ook de duurste. Onthoud gewoon de 4K-compatibiliteit die nodig is om je game, je computer en je monitor te dekken voor het volledige effect. De meeste games kunnen zich nu tot 4K uitstrekken als je er voldoende grafische kracht achter zet, dus dat is een minder onderdeel van de vergelijking waar je je zorgen over hoeft te maken, maar tot nu toe ondersteunen maar heel weinig games HDR of UHD.

Om goed in 4K-gaming op de pc te graven, zou een artikel tweemaal zo groot zijn, maar voor een volledige 4K-game-ervaring raden we aan om naar iets als de Nvidia GTX 1080 of AMD Radeon R9 te kijken. Hoewel goedkopere kaarten technisch gezien de 4K-resolutie rond de lagere framerate van 30 fps kunnen halen. Als geld geen probleem is, kun je de boot echt naar iets als de Nvidia GeForce GTX 1080 TI duwen , die 11,2 teraflops kan beheren in vergelijking met de 6 teraflops van de Xbox One X. Een krachtige voeding en een fatsoenlijke i5 of snellere CPU is ook belangrijk.

Afbeelding: Nvidia
Afbeelding: Nvidia
De Tech Buyer’s Guru heeft een gedetailleerde handleiding voor het bouwen van een 4K-ready (en zeer dure) rig, terwijl TechRadar de componenten opsplitst die je nodig hebt om de Xbox One X te evenaren of te verbeteren. Degenen onder jullie die geen eigen pc bouwen of upgraden, kunnen bladeren via de geavanceerde, vooraf gebouwde systemen die 4K-prestaties beloven – hoewel u altijd moet controleren op vermeldingen van maximale framesnelheden en vernieuwingsfrequenties om er zeker van te zijn dat u echt de 4K-prestaties krijgt die u wilt. Elite Gaming Performance heeft een zeer goed overzicht van enkele systeemopties.

Bouw jezelf (of koop) een fatsoenlijke 4K-setup met een GeForce GTX 1080 of beter en je kunt ook games streamen naar de laatste 4K-gamingoptie die we nog niet hebben genoemd: het Nvidia Shield . De box is een voetnoot waard, omdat het ook native 4K-video ondersteunt van onder meer Netflix en Google Play Movies & TV, en je toegang geeft tot een brede bibliotheek van Android- en GeForce Now-games (zij het zonder die 4K-resolutie) .

4K ready kabels kopen
Helaas zijn niet alle HDMI-kabels gelijk. Hoewel de meeste 4K-resolutie kunnen ondersteunen, kunt u alle ondersteuning voor HDR en / of UHD verliezen door de verkeerde kabel te gebruiken.

Tussen je gamebox en je beeldscherm heb je HDMI 2.0a-kabels of hoger nodig. Sony raadt aan naar deze badge te zoeken . HDMI 1.4 of lager ondersteunt HDR en UHD niet.

Je kunt ook HDR en UHD vaarwel zeggen als je een HDMI-box tussen je scherm en game-machine plaatst. De PSVR-box, de meeste HDMI-schakelaars en de meeste HDMI-game capture-boxen ondersteunen geen HDMI 2.0a-doorvoer, wat betekent dat het HDR / UHD-gedeelte van het signaal verloren gaat.

Een 4K-scherm kopen
De laatste grote schakel in je 4K-keten is het scherm en hoewel je waarschijnlijk elke tv of monitor met een ‘4K’-badge erop kunt aansluiten, bedoelen we’ waarschijnlijk ‘- je moet echt de vernieuwingsfrequenties controleren en invoerpoorten om er zeker van te zijn. Hoe nieuwer de hardware, hoe groter de kans dat deze volledig UHD-compatibel is, dus wees op uw hoede als u iets gebruikt dat een paar jaar oud is, vervalst vanaf het moment dat de UHD-standaard nog steeds werd vastgesteld.

In het ideale geval wilt u een monitor of tv met een vernieuwingsfrequentie (in Hz) gelijk aan of groter dan de frames per seconde die door uw console worden weggepompt. We hebben eerder uitgebreid geschreven over het kiezen van de juiste televisie voor je opstelling, maar wat 4K betreft, wil je iets met een HDMI 2.0a of hogere ingang (die 4K-inhoud ondersteunt met 60 fps) of een DisplayPort-verbinding. HDMI 1.4 kan een 4K-resolutie doen, maar alleen met 30 fps en zonder de wonderen van HDR.

Illustratie bij artikel getiteld Alles wat u moet weten over 4K-gaming
Over HDR gesproken – zoals we al zeiden, consoles van zowel Sony als Microsoft kiezen voor de HDR10-technologie, dus je scherm moet deze functie hebben (of net zo goed) als alternatieven zoals Dolby Vision. Als je het niet hebt, krijg je nog steeds de 4K-resolutie, maar een deel van het kleurbereik en de subtiliteit gaan onderweg verloren. Het is nog steeds een vroege dag voor HDR op monitoren, met de eerste paar opties die nu pas verschijnen, maar als je de pc-gaming of Xbox One X-route neemt, kun je uitkijken naar extra functies zoals G-Sync en en FreeSync om de soepelheid te verbeteren van uw afbeeldingen.

Microsoft heeft de exacte specificaties gepubliceerd die uw scherm nodig heeft voor de Xbox One S, en het verhaal van de Xbox One X zou vergelijkbaar moeten zijn, hoewel we nog geen volledige details hebben. Sony is minder veeleisend over de setup die je nodig hebt voor zijn PS4 Pro, met alleen 4K-resolutie en een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz.

De beste 4K-aankoop
Met al dat gezegd, waar moet uw geld naartoe gaan voor een 4K-systeem? Het hangt sterk af van wat je al hebt en de games waarin je geïnteresseerd bent , evenals de daadwerkelijke grafische mogelijkheden van elk van deze consoles. De vergelijking nog moeilijker maken, is het feit dat de Xbox One X nog vijf maanden niet in de uitverkoop is.

Op basis van alleen 4K-prestaties en het negeren van al het andere, wint de Xbox One X – hij heeft veel meer grafische kracht onder de motorkap en geeft ontwikkelaars een betere kans om 4K te raken met 60 fps. Er hangt echter zoveel van die ontwikkelaars af, zowel voor de Xbox One X als de Sony PS4 Pro, en de kwaliteit van de 4K die je ziet in termen van framerates en HDR zal helaas van titel tot titel variëren.

Afbeelding: Microsoft
Afbeelding: Microsoft
Die premie van $ 100 die je gaat betalen voor de doos van Microsoft versus de nieuwste console van Sony is moeilijk te slikken, maar als hij genoeg tijd en ondersteuning voor ontwikkelaars krijgt, kan het uiteindelijk de moeite waard zijn. Op dit moment is het lastig te zeggen en het debat zal waarschijnlijk tussen nu en november doorgaan.

In vergelijking met 4K-gaming op pc is de Xbox One X een minder krachtige maar goedkopere en handiger optie. Maar nogmaals, er is het probleem met games : je zult een betere keuze aan titels vinden met betere optimalisaties voor hogere resoluties en framesnelheden als je de Windows- en Steam-aanpak kiest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *