Uw iPad gebruiken met een trackpad of muis

0
Uw iPad gebruiken met een trackpad of muis

Apple promoot al geruime tijd zijn iPads als laptopvervangers – met docks, gesplitste schermweergaven en slepen-en-neerzetten-operaties – en de nieuwste push komt met de komst van iPadOS 13.4 en de juiste ondersteuning voor muizen en trackpads. Elke iPad waarop iPadOS 13.4 kan worden uitgevoerd, kan nu ook met een muis of trackpad werken.

Hoewel ondersteuning voor aanwijsapparaten eerder al beschikbaar was in iPadOS, werkte het niet bijzonder goed en was het verborgen op de pagina Toegankelijkheid van Instellingen. Met de komst van de nieuwste iPad Pro’s en het nieuwe trackpad-dragende Magic Keyboard is het nu veel capabeler en veel gemakkelijker toegankelijk.

Je hebt natuurlijk een iPad-toetsenbord met een trackpad nodig ( opties van derden zijn beschikbaar), een Bluetooth-muis of een stand-alone Bluetooth-trackpad . Je zult ook moeten updaten naar iPadOS 13.4. Vervolgens moet je Instellingen openen, op Bluetooth tikken en het koppelingsproces voor je apparaat starten: schakel het randapparaat in, schakel de koppelingsmodus in, selecteer het uit de lijst en je zou klaar moeten zijn.

Cursorondersteuning zou bijna meteen moeten beginnen – dit is een van de grote verbeteringen in iPadOS 13.4 vergeleken met eerdere versies. De cursor verschijnt op het scherm als een grijze cirkel en je kunt meteen beginnen met klikken of tikken om iets op het scherm te selecteren, of dat nu een app-pictogram is of een menu-item.

Aanwijzeropties met aangesloten muis.
Aanwijzeropties met aangesloten muis.
Schermafbeelding : Gizmodo
Klikken en slepen is het equivalent van scrollen, en dat geldt ook voor een scrolgebaar (bijvoorbeeld met een tweevingerbeweging op een trackpad of via een scrollwiel op je muis). Als je dit wilt testen, open dan zoiets als Apple Maps en kijk hoe je over de kaart kunt bewegen. Een lange klik of tik is hetzelfde als een lange druk met een vinger.

Verplaats de cursor naar de onderkant van het scherm om het Dock te openen; beweeg het over de startindicator (ja dat is de officiële naam) om het te markeren, en dan kunt u het zijwaarts verplaatsen om tussen apps te springen of erop klikken om naar het startscherm te gaan. Verplaats de cursor naar de rechterbovenhoek, klik op de batterij- en netwerkstatusindicator en het Control Center verschijnt.

Het is hetzelfde in de andere hoek: markeer de tijd en datum in de linkerbovenhoek met de cursor, klik of tik eenmaal en het Berichtencentrum verschijnt. U kunt ondertussen ook uw muis en trackpad op het vergrendelingsscherm gebruiken.

U zult zien dat Apple de cursor goed heeft gewijzigd terwijl deze over verschillende delen van de interface beweegt. Beweeg het bijvoorbeeld over een knop en het breidt uit; beweeg het over de app-pictogrammen op het startscherm en de pictogrammen worden groter; beweeg over tekst en de cursor verandert weer. U kunt het touchscreen gewoon blijven gebruiken, zelfs als u een muis of trackpad hebt aangesloten.

iPadOS kan rapporteren over het batterijniveau van uw randapparatuur.
iPadOS kan rapporteren over het batterijniveau van uw randapparatuur.
Schermafbeelding : Gizmodo
Als u uw aanwijsapparaat een paar seconden niet meer gebruikt, verdwijnt de cursor. Om het weer te laten verschijnen, communiceert u gewoon opnieuw met de aangesloten muis of trackpad. Open Instellingen en kies Toegankelijkheid en vervolgens Aanwijzerbesturing , en u kunt de cursor aanpassen (contrast, kleur, grootte, scrollsnelheid en meer).

Als je een invoerapparaat hebt met verschillende knoppen erop, dan kun je aanpassen hoe deze werken: Tik op AssistiveTouch-instellingen onderaan het aanwijzerbesturingsscherm, kies vervolgens je apparaat en maak je keuze. Aan verschillende knoppen kunnen verschillende functies worden toegewezen, van het openen van het Control Center tot het herhalen van een lange druk.

Meer aanpassingsopties zijn te vinden als u Algemeen opent in Instellingen en Trackpad en muis kiest (of alleen Trackpad ). In dit scherm kunt u opties instellen, zoals of rechtsklikken is ingeschakeld op een muis en in welke richting u wilt scrollen. De trackingsnelheid kan ook vanuit dit scherm worden aangepast.

Je kunt de levensduur van de batterij controleren als je een muis, trackpad of toetsenbord via Bluetooth hebt aangesloten – je moet de batterijwidget op je iPad zetten via de knop Bewerken onder aan de Vandaagweergave op het startscherm (veeg vanaf links als u de kolom met widgets niet kunt zien).

U kunt indien nodig muis- en trackpadknoppen aanpassen.
U kunt indien nodig muis- en trackpadknoppen aanpassen.
Schermafbeelding : Gizmodo
Je ontdekt onderweg tal van kleine snelkoppelingen en trucs. U kunt de app-switcher openen door met drie vingers te vegen en ingedrukt te houden op een trackpad, of door bijvoorbeeld met een muis op de startindicator te klikken en deze omhoog te slepen. Klik op (of tik op) en versleep ze om de pictogrammen op het startscherm te herschikken.

Als je een toetsenbord hebt aangesloten, kun je dezelfde sneltoetsen gebruiken die je misschien kent van macOS – dus als je de Ctrl- toets ingedrukt houdt en vervolgens klikt of tikt op een link in Safari, krijg je de context menu waarmee u de link kunt kopiëren of op een achtergrondtabblad kunt laden.

Tekstbewerking wordt gemakkelijker gemaakt met een trackpad of muis, zoals u zich kunt voorstellen: u kunt woorden en zinnen nauwkeuriger selecteren en elementen verplaatsen als u over een goed aanwijsapparaat beschikt. Alle gebruikelijke touchscreen-snelkoppelingen worden overgedragen, dus u kunt dubbelklikken op een muis of dubbeltikken op een trackpad om een ​​woord te selecteren (hetzelfde als dubbeltikken op het touchscreen).

Apple tikt langzaam de redenen af ​​waarom je je iPad niet als laptop kunt gebruiken: deze ondersteuning voor muis en trackpad betekent veel meer precisie bij het werken met tekst, surfen op internet of het bewerken van afbeeldingen in vergelijking met met je vinger op het scherm prikken. De manier waarop de nieuwe functies zijn geïmplementeerd, is eigenlijk heel slim en je zult merken dat je er vaak naar toe gaat als je een randapparaat aansluit (hoewel misschien niet in de meeste games).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *