In eerste instantie helpen kleine drones de bedreigde mariene soorten van India te bestuderen

0
In eerste instantie helpen kleine drones de bedreigde mariene soorten van India te bestuderen

Langs de kusten van de Golf van Kutch, de Golf van Mannar, Palk Bay en de Andamanen en Nicobaren leeft een langzaam bewegend zeedier dat dol is op zeegras – de doejong. Deze ‘zeekoe’ wordt door de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN als kwetsbaar beschouwd en wordt in India ook als regionaal bedreigd beschouwd, aangezien er nog maar 200-300 exemplaren over zijn. Dit was voor de regering aanleiding om in 2015 het Endangered Species Recovery Program te starten voor de instandhouding en persistentie op lange termijn.

Maar het bestuderen van doejongs is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt ze niet spotten met traditionele methoden zoals bootonderzoek en vanwege hun kleine populatieomvang zijn hun waarnemingen zeer zeldzaam. Australische onderzoekers hadden eerder luchtfoto’s gebruikt om de verspreiding, populatie en leefgebieden van doejongs te bestuderen.

Sinds 2019 heeft India ook lichtgewicht onbemande luchtvaartuigen gebruikt voor het bestuderen van mariene megafauna, met name doejongs. De onderzoeken, geleid door Sagar Rajpurkar van het Wildlife Institute of India, Dehradun, werden samen met anderen uitgevoerd op de Andaman- en Nicobar-eilanden in de beschermde mariene gebieden van Mahatma Gandhi Marine National Park en Rani Jhansi Marine National Park, en aangrenzende gebieden. Het artikel waarin het onderzoek wordt beschreven, is onlangs gepubliceerd in Current Science .

De onderzoekers merken op dat onbemande luchtonderzoeken kunnen helpen om grote ruimtelijke schalen te bestrijken, onderzoeksinspanningen en -tijd te verminderen en kosteneffectief zijn. “De lichtgewicht drones die we gebruikten maakten minder lawaai en stoorden de zeezoogdieren niet. Het werd op een hoogte van ongeveer 200-300 meter gevlogen om eerst een gebied te scannen op doejongs en vervolgens naar 80-100 meter gebracht om de soort op de voet te volgen. Omdat de videoresolutie zelfs vanaf deze hoogte hoog is, kan deze in de toekomst worden gebruikt om individuen te identificeren, bewegingen te volgen en het gedrag van individuen te volgen”, legt Dr. Anant Pande uit, een van de auteurs van het Wildlife Institute of India, Dehradun.

Nieuw onderzoek: | Veel endemische soorten kunnen uitsterven tenzij het doel van het pact van Parijs wordt bereikt
“Het ministerie van Burgerluchtvaart had onlangs aangekondigd dat er geen voorafgaande toestemming of goedkeuring nodig is voor drones die worden gebruikt voor onderzoek. Dit kan de weg vrijmaken voor nieuw onderzoek in afgelegen gebieden”, voegt hij eraan toe.

Hoewel de drone in staat is om tot 10 km de zee in te vliegen, gebruikte het team het voor ongeveer 2,5 tot 3 km. Dr. Pande voegt eraan toe dat, aangezien doejongs vlakbij de kust leven, het gemakkelijk was om ze te bestuderen vanuit land- en offshore-onderzoeken, indien nodig, bijvoorbeeld voor dolfijnen of walvissen, door de drone te laten vliegen vanaf een kleine boot met een platform.

Tijdens het onderzoek registreerde het team moeder- en kalfparen doejongs, zeeschildpadden, gevlekte adelaarsrog, zebrahaai, pijlstaartroggen, naaldvissen, inktvissen en verschillende scholen vissen.

Ray-enquête Stralen gespot tijdens het onderzoek (Sagar Rajpurkar)
“Onderzoek van onbemande luchtvaartuigen zou door Staatsbosbeheer moeten worden aangenomen als een instrument om de mariene fauna van instandhoudingszorg te monitoren en om illegale activiteiten in de beschermde mariene gebieden aan te pakken”, besluit de krant.

Dr. K. Sivakumar, wetenschapper en projectcoördinator van het Dugong Recovery Program van het Wildlife Institute of India, voegt eraan toe dat toekomstige plannen drone-onderzoeken omvatten om zeegrashabitats in kaart te brengen, mariene megafauna te monitoren en een ruimtelijke beoordeling van beschermde mariene gebieden uit te voeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *