Zo gebruik je een wearable: tips om het meeste uit je smartwatch of fitnesstracker te halen

0
Zo gebruik je een wearable: tips om het meeste uit je smartwatch of fitnesstracker te halen

Je hebt een nieuwe fitnesstracker of smartwatch voor Kerstmis. Super goed! Wat nu?

Of je nu de nieuwste Apple Watch Series 6 , een Fitbit , een Oura-ring of een van de beste fitnesstrackers of beste smartwatches hebt , je krijgt er altijd instructies bij – online of in een fysiek boekje – om je te helpen de apparaat (en jij) up and running.

U moet de bijbehorende app downloaden, uw apparaat met uw telefoon koppelen, opladen en leren hoe u de basisbediening gebruikt. Hoe u deze dingen precies doet, verschilt van apparaat tot apparaat en we raden u aan de stapsgewijze instructies te volgen en deze eerst te doen.

De meeste instructies helpen u echter op weg. Maar wat komt er daarna? Naast de instellingsstappen zijn er nog tal van andere dingen die u moet weten om het meeste uit uw nieuwe wearable te halen, zodat deze een positief verschil kan maken in uw leven en werk voor u, niet tegen u. Je wilt niet dat het een negatieve afvoer is, een verspilling van geld of een ander cadeau dat ergens in een la wordt gestopt en wordt vergeten.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Ons advies omvat het belang van een comfortabele pasvorm, suggesties voor gewoontes, waarom maatwerk de moeite waard is, tips over doelen en nog veel meer.

Natuurlijk is elk draagbaar apparaat anders, net als elke persoon die er een draagt. Maar dit zijn onze suggesties die de meeste mensen een betere kans zouden moeten geven om goed met hun nieuwe draagbare apparaat om te gaan.

Apple Watch-serie 6

Je kunt een aantal verschillende stijlbandjes kopen voor de Apple Watch Series 6 – sommige zullen ongetwijfeld comfortabeler aanvoelen dan andere. (Afbeelding tegoed: Apple)
1. Zorg voor de juiste pasvorm
Je trekt hem gewoon aan en maakt hem stevig vast, toch? Soort van. Het is heel gemakkelijk om een ​​wearable om te doen en te gebruiken. Maar het is belangrijk om te weten hoe het past. Zijn de gespen ingegraven? Irriteert het materiaal je een beetje? Als het nu niet goed voelt, wil je het in de toekomst niet meer dragen.

U wilt een ‘precies goede’ pasvorm die niet zo strak is dat hij sporen achterlaat op uw pols, maar die strak genoeg is om de sensoren goed te laten werken. De meeste draagbare apparaten hebben tegenwoordig bijvoorbeeld een hartslagsensor die in de achterkant is ingebouwd. Om de bloedstroom nauwkeurig te meten, moet deze zich dicht bij uw huid bevinden.

Speel met hoe strak je je nieuwe smartwatch of fitnesstracker draagt ​​en, als dat nodig is en het is mogelijk met je apparaat, verwissel je de band voor een band die beter past of gemaakt is van comfortabeler materiaal.

Fitbit-app

Met de Fitbit-app kun je selecteren welke metingen prioriteit hebben en welke je liever niet ziet als je je app opent. (Afbeelding tegoed: Fitbit)
2. Wijzig het app-dashboard
Het belangrijkste om te onthouden wanneer u een nieuw draagbaar apparaat aanschaft, is: zorg ervoor dat het voor u werkt. Wat we bedoelen is dat er tal van apparaten zijn die allerlei dingen kunnen volgen en doen. Sommige mensen vinden dit misschien geweldig en willen alles weten wat er te weten valt over hun slaap, fitnessniveaus, stressniveaus en nog veel meer. Anderen willen misschien gewoon hun stappen tellen en af ​​en toe naar hartslaggegevens kijken. Het feit dat uw apparaat alles kan, betekent niet dat u alles moet volgen of er om geeft. Dit kan ertoe leiden dat u overweldigd raakt, waarbij u zich concentreert op cijfers die niet echt belangrijk voor u zijn en alleen extra stress die u niet nodig heeft.

Een goede plek om te beginnen met het bepalen van wat voor u belangrijk is en wat niet, is door de statistieken aan te passen die u op het dashboard van uw app ziet. Het is niet mogelijk om dit voor elke wearable te doen. Maar bij sommige, zoals Fitbit, kun je ‘bewerken’ welke statistieken worden weergegeven terwijl je de app opent (bekijk de bovenstaande screenshots). Met de Fitbit-app kun je bijvoorbeeld je dashboard aanpassen zodat je niets over calorieën ziet. Dit is erg handig als u zich over het algemeen fitter en gezonder wilt voelen, maar niet wilt focussen op gewichtsverlies – wat voor sommige mensen problematisch kan zijn.

3. Pas schermmenu’s aan
Een training die we momenteel veel doen, is spinnen. Het is echter voor de langste tijd de laatste activiteit in het trainingsmenu op onze Fitbit Versa geweest . Natuurlijk kunnen we gewoon naar beneden scrollen om het te selecteren. Maar het zou maar een minuut of twee duren om het naar de bovenste plek te verplaatsen met behulp van de Fitbit-app, waardoor dingen gemakkelijker en intuïtiever aanvoelen. Als je een wearable hebt met een scherm en waarmee je kunt aanpassen of kleine aanpassingen kunt maken aan wat je erop ziet, besteed dan wat tijd om ervoor te zorgen dat het precies is wat je nodig hebt – in de volgorde waarin je het nodig hebt.

Dit lijkt misschien niet zo erg. Wat maakt het uit als je nog twee keer moet scrollen om de training te vinden die je nodig hebt? Maar het zijn deze kleine stukjes wrijving die het gebruik van technologie meer als een klus dan als een helpende hand kunnen laten aanvoelen, vooral als ze allemaal beginnen te kloppen. Dus de tijd nemen om deze instellingen nu te wijzigen en ze meer ‘jij’ te maken, zal op de lange termijn helpen.

4. Kies de juiste oplaadplek
We hebben in de loop der jaren veel wearables geprobeerd. Soms moesten we ze eraf halen om ze op te laden en ze meteen weer opzetten zodra de batterij 100 procent bereikt. Anderen blijven dagenlang vertrokken omdat we het gewoon blijven vergeten te midden van alle andere banen die we moeten doen. Waar u uw wearable oplaadt, is echt belangrijk.

Onder een bureau waar het uit het zicht is, uit het hart? Niet goed. In de keuken bij de koffiemachine zodat we het elke keer zien als we weer een slok cafeïne gaan halen? Perfect. Dit zal voor iedereen anders zijn, maar nogmaals, het doel is om het dagelijks gebruik van uw nieuwe draagbare apparaat gemakkelijk te maken. Omdat het geroezemoes van opwinding dat je voelt om het nu te dragen waarschijnlijk niet lang zal duren.

Fitbit Versa 3

De Fitbit Versa 3. (Afbeelding tegoed: Fitbit)
5. Maak er een goede gewoonte van
Het kiezen van de beste oplaadplaats voor uw draagbare apparaat, zodat u het niet vergeet, maakt deel uit van een bredere overweging om uw wearable te veranderen en te dragen, te controleren en op te laden tot gedrag dat natuurlijk en gewoon aanvoelt.

Daarom raden we aan om enkele suggesties uit de theorie van gewoontevorming te gebruiken om te helpen. Dit hoeft niet verwarrend of uitgebreid te zijn. In plaats daarvan kunnen we kiezen wat we opnemen.

Sociaal wetenschapper en onderzoeker aan de Stanford University, BJ Fogg, is een groot voorstander van de kracht van prompts. In zijn boek, Tiny Habits , legt hij uit dat er geen gedrag plaatsvindt zonder een prompt. Dit is in wezen iets, wat dan ook, dat je vertelt om nu iets te doen. Hij geeft het voorbeeld van een vrouw die dezelfde ochtendroutine zou doen en vervolgens haar prioriteiten op een post-it zou schrijven.

Aanwijzingen kunnen fysiek zijn, zoals in dat voorbeeld, misschien kunt u een Post-it met de tekst ‘Fitbit’ naast uw koffiezetapparaat of op uw spiegel plaatsen? Of wat bekend staat als een contextprompt, dit is wanneer je wordt gevraagd iets te doen omdat je het met iets anders associeert – in het bovenstaande voorbeeld begonnen we het zetten van koffie te associëren met het omdoen van mijn tracker.

Andere vragen die Fogg aanbeveelt zijn: jezelf een sms sturen, op je badkamerspiegel schrijven, een alarm instellen met je stemassistent en een herinnering op je koelkast plakken. Al deze kunnen goed werken als het erom gaat jezelf ertoe aan te zetten je nieuwe tracker aan te doen.

Het goede nieuws is dat deze simpele prompt voor een eenvoudig gedrag een positief effect kan hebben op ander gedrag. Fogg schrijft: “wat met één Post-it was begonnen, veranderde in een productiviteitslawine.”

6. Maak verbinding met andere apps en services
De meeste wearables kunnen veel, maar ze kunnen je niet alles vertellen wat er te weten valt over je gezondheid en conditie. Velen kunnen bijvoorbeeld uw activiteit en hartslagniveaus volgen. Maar weinigen hebben functies voor het volgen van menstruatie die zo goed zijn als apps zoals Clue en Glow. Wat meer is, sommige hebben databases voor het bijhouden van voedingswaarden, maar niet veel zijn zo uitgebreid als MyFitnessPal. Dat betekent dat je misschien de apps die je al gebruikt en leuk vindt, wilt synchroniseren met je nieuwe wearable en de bijbehorende app. Simpel gezegd, u wilt dat uw apps met elkaar praten, zodat u meer uit elk van hen kunt halen en meer over uzelf te weten kunt komen.

De manier om dit te doen is voor elke wearable anders, maar de meeste hebben een sectie in de instellingen genaamd ‘apps’ of ‘verbindingen’. Meestal staat hier een lijst met ondersteunde apps en u kunt selecteren welke u toestemming wilt geven voor toegang tot uw gezondheids- en fitnessgegevens.

Dit is ook een goede manier om de toegang tot apps in te trekken waarvan u geen toegang wilt hebben tot uw gezondheids- en fitnessgegevens. Pas op dat punt op voor apps die proberen toestemming te vragen voor toegang tot gegevens die ze gewoon niet nodig hebben. Vraag je altijd af of een app echt je stappentelling of je locatie moet weten. Als het niet duidelijk is waarom – bijvoorbeeld een gezondheidsapp of taxi-app – sta het dan niet toe.

Amazfit

De Amazfit GTR 2. (Afbeelding tegoed: Amazfit)
7. Zoek de meldingsinstellingen die voor u werken
Als je een wearable met een scherm hebt, is de kans groot dat meldingen van je telefoon ook naar je pols worden gestuurd. Sommige apparaten kunnen u alleen op de hoogte stellen van sms-berichten en oproepen. Anderen kunnen elke app-melding sturen, inclusief WhatsApp-, e-mail- of Ring-meldingen, die naar het scherm worden gestuurd.

De vraag is: is dit een goed idee of een snelkoppeling naar paniek? Het antwoord is: het hangt allemaal van jou af. Persoonlijk willen we dat elke melding die op ons telefoonscherm verschijnt, ook op de wearable verschijnt. Waarom dit goed voor ons en onze productiviteit is, is het gevolg van zogeheten onderbrekingen in de telefoon. Dit is het idee dat als we voor één ding naar onze telefoons kijken, de kans groot is dat we door iets anders worden afgeleid. Dus de reden waarom je in de eerste plaats keek, duurt veel langer – en kan vaak helemaal worden vergeten!

Maar alleen omdat dit voor mij werkt, wil nog niet zeggen dat het goed voor jou is. We weten dat sommige mensen het erg paniekerig vinden om al hun meldingen naar hun polsen te sturen en het in plaats daarvan willen behouden als een berichtvrije ruimte. Instellingen om ze in, uit te schakelen of aan te passen, bevinden zich in de app van je wearable en zijn meestal gemakkelijk in en uit te schakelen, dus we raden je aan ze uit te proberen om te zien wat je ervan vindt.

amazfit gts 2 mini

De Amazft GTS 2 Mini (Afbeelding tegoed: Amazfit)
8. Bepaal uw doelen
Als je een fitnesstracker hebt omdat er iets specifieks is dat je wilt doen en het je zal helpen, wat meestal het geval is, kun je profiteren van de functie voor het stellen van doelen van de tracker. Dit kan het stellen van een stapdoel voor de dag zijn of, als je ergens voor traint en een apparaat hebt dat is gebouwd voor fitness, bepaalde afstands- of tijddoelen. Als u uw conditie in het algemeen wilt verbeteren, wilt u misschien een doel stellen van slechts vijf dagen lichaamsbeweging per week, ongeacht wat het is.

We gebruiken graag wearables, zelfs als we geen superspecifiek doel voor ogen hebben, maar er zal altijd wel iets zijn dat we willen bereiken – acht uur slaap, 8000 stappen, zoiets. De sleutel voor ons door de jaren heen is geweest om ons op één ding tegelijk te concentreren. Onze draagbare technologie kan veel dingen volgen, maar hij kan beter presteren als we één duidelijk doel tegelijk hebben.

Dit is ook het uitgangspunt van Greg McKeown’s boek Essentialism . Het idee is dat we, om meer te bereiken, minder dingen moeten nastreven en het beter moeten doen. McKeown’s essentialistische kijk op het leven heeft veel meer te bieden, maar een paar belangrijke dingen die we moeten onthouden als het gaat om fitnesstrackers zijn: kies waar je op moet letten (heb niet het gevoel dat je alles moet doen), verwijder obstakels voor maak uw doelen gemakkelijker en ervaar vreugde in de reis om dingen voor elkaar te krijgen.

Dit klinkt in theorie goed, maar hoe ziet het er in de praktijk uit? Voor ons is het één doel kiezen om in te stellen en over na te denken, het startscherm van een app bewerken, dus waar we ons op willen concentreren, is er en wat we niet doen. Het gaat ook om het maken van de aanpassingen aan de app en het draagbare scherm die hierboven zijn genoemd – we willen obstakels verwijderen. Eindelijk, vreugde ervaren voor ons komt met minder druk en meer games, leuke badges en, belangrijker nog, manieren om uit te schakelen wanneer dat nodig is – waar we binnenkort op terugkomen.

9. Haal het eraf (ja, echt waar)
Veel van de beste fitnesstrackers zijn tegenwoordig ontworpen om 24/7 te worden gedragen – je hoeft ze gewoon om de paar dagen of elke week uit te doen om ze een paar uur op te laden. Daarom lijkt het misschien alsof dit advies een beetje raar is, vooral voor een technische site. Maar om een ​​paar belangrijke redenen is het belangrijk om af en toe zonder je tracker te gaan.

De eerste reden is dat het de kans verkleint dat je huid geïrriteerd raakt als je het af en toe een pauze geeft. De meeste wearables zijn speciaal ontworpen om geen irritatie te veroorzaken – of dat nu de band is of de behuizing van het horloge of een wearable die vlak om je pols zit – maar we hebben gemerkt dat we wat lichte irritatie en jeuk kunnen ervaren. Vooral met waterdichte wearables die we onder de douche dragen – we denken dat er waarschijnlijk zeep achter blijft hangen.

De tweede reden is dat het de kans verkleint dat u te afhankelijk wordt van uw wearable. Wacht even. Hebben we niet net besproken hoe je gewoontes kunt creëren door je wearable aan te trekken? Absoluut. Maar hier is een evenwicht. De meerderheid van de mensen heeft er geen problemen mee om te hypergericht te worden op hun wearables en de gegevens die ze verzamelen, maar er zijn gevallen waarin mensen geobsedeerd raken door slaapgegevens (onderzoekers hebben dit orthosomnie genoemd ), evenals anderen met eetstoornissen. geactiveerd of verergerd door de calorie- en activiteitsgegevens die zo gemakkelijk toegankelijk zijn.

Toen we schreven over het mogelijke verband tussen verstoord eten en fitnesstrackers en wearables, raadde dr. Carolyn Plateau, docent psychologie aan de Loughborough University, aan om vrede te sluiten door het af en toe af te doen. Misschien maak je dit regelmatig. Zoals elke zondag laat je hem staan ​​of besef je dat je hem ‘s nachts niet hoeft te dragen. Het maakt niet uit wanneer je kiest, het gaat erom dat je aantoont dat je het altijd kunt dragen, maar dat hoeft niet.

Fitbit-gevoel

Het Fitbit-gevoel (Afbeelding tegoed: Fitbit)
10. Vraag uzelf af: wat is uw waarom?
Toen we met dr. Carolyn Plateau spraken, vertelde ze ons dat mensen minder snel problematische relaties hebben met apparaten wanneer ze worden gebruikt om het algemeen welzijn te verbeteren en om een ​​positief doel te lezen in plaats van een dat negatiever aanvoelt, namelijk afvallen. Als je het gevoel hebt dat je moet afvallen en ondersteuning en een gezonde mentaliteit moet hebben, houden we je niet tegen. Maar dit gaat over doen wat goed voor je is, dingen kiezen die op de lange termijn zullen werken en geen grotere problemen veroorzaken. Het is dus de moeite waard om vanaf het begin na te denken over uw waarom.

Met alle focus hier op het stellen van doelen en het opbouwen van gewoontes, is het ook de moeite waard om te vermelden dat fitnesstrackers om te beginnen kunnen worden gebruikt voor bewustwording. Wat ik bedoel is dat je misschien niet weet wat je stap- of slaapdoel zou moeten zijn, want waar zou je beginnen?

Ons advies zou zijn om de tracker een maand te gebruiken om te zien waar je nu bent, wat er mogelijk is en wat je in de toekomst misschien wilt bereiken. Er wordt zoveel gezegd over het constant verbeteren en upgraden, misschien wil je gewoon kijken, volgen of gewoon dat de dingen blijven zoals ze zijn en in plaats daarvan streven naar meer balans. Er is geen goede of foute manier om gezondheids- en fitnesstechnologie te gebruiken.

De beste goedkope fitnesstrackers 2020 : de beste betaalbare sportbandjes om je fit te houden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *